Model Question paper for preparing Kerala PSC Junior Public Health Nurse Examination and Other Nursing examinations.

Part - 4
Kerala PSC Junior Public Health Nurse Exam Model Questions

1. The first BFHI State in India is
(a) Maharashtra
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Kerala

2. Western Blot test related with which disease?
(a) AIDS
(b) Tuberculosis
(c) Scurvy
(d) Measles




3. The highest peak in South India
(a) Ponmudi
(b) Palakkad
(c) Thenmala
(d) Anamudi

4. The branch of medicine concerned with the study of eyes and diseases
(a) Oncology
(b) Ophthalmology
(c) Physiology
(d) Ornithology

5. The state with 100% literacy rate in India
(a) Punjab
(b) West Bengal
(c) Kerala
(d) Gujarat

6. The polio free district of Kerala state
(a) Thiruvananthapuram
(b) Kannur
(c) Kollam
(d) Pathanamthitta

7. Choolanur Peacock Centre situated in which district of Kerala?
(a) Palakkad
(b) Alappuzha
(c) Kottayam
(d) Idukki

8. The first Malayalam writer who got the Booker prize?
(a) M. Leelavathi
(b) P. Valsala
(c) Hridayakumari
(d) Arundhathi Roy

9. Which place in Kerala known as ‘Small Mecca’?
(a) Malappuram
(b) Ponnani
(c) Tirur
(d) Kottackal

10. ‘Kudumbasree’ started from which district of Kerala?
(a) Kannur
(b) Kottayam
(c) Alappuzha
(d) Idukki

11. The first film studio in Kerala established at
(a) Kochi
(b) Trivandrum
(c) Thrissur
(d) Alappuzha

12. The disease transmitted by Rat-flea
(a) Plague
(b) Leprosy
(c) Tuberculosis
(d) SARS

13. The oldest Veda in the world?
(a) Yajur Veda
(b) Atharva Veda
(c) Sama Veda
(d) Rig Veda

14. The southern most taluk of Kerala state
(a) Kovalam
(b) Neyyattinkara
(c) Attingal
(d) Nedumangad

15. Asian games conducted in
(a) 1 year
(b) 3 years
(c) 4 years
(d) 5 years

16. Vasco Da Gama arrived in Kerala in the year
(a) 1498
(b) 1499
(c) 1500
(d) 1501

17. Total weight of brain in a man
(a) 1 kg
(b) 1.5 kg
(c) 2 kg
(d) 3 kg

18. Children’s Day celebrated in India on
(a) September 5
(b) October 2
(c) November 14
(d) December 1

19. The number of members in the Legislative Assembly in Kerala
(a) 140
(b) 130
(c) 150
(d) 120

20. Which disease is known as White Plague?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Polio
(d) Chikungunya

21. Number of district in Kerala state
(a) 14
(b) 15
(c) 13
(d) 12

22. Which disease is known as Hansen’s Disease?
(a) Dengue fever
(b) Leprosy
(c) Polio
(d) Rabies

23. Davis Cup is associated with
(a) Cricket
(b) Badminton
(c) Lawn Tennis
(d) Basket Ball

24. Malampuzha Dam constructed in the river
(a) Bharathapuzha
(b) Periyar
(c) Pamba
(d) Neyyar

25. National Youth Day is celebrated in
(a) February 28
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 5






Answers
1. d 2. a 3. d 4. b 5. c
6. d 7. a 8. d 9. b 10. c
11. d 12. a 13. d 14. b 15. c
16. a 17. b 18. c 19. a 20. b
21. a 22. b 23. c 24. a 25. b



Post a Comment

 
Top