Model Question paper for preparing Kerala PSC Junior Public Health Nurse Examination and Other Nursing examinations.

Part - 3

1. Goal of National Population Policy is to reduce MMR to………….. live birth
(a) 1/10
(b) 1/100
(c) 1/1000
(d) 1/10000

Junior Public Health Nurse Exam Question Paper


2. The most satisfactory method of water purification for house hold use
(a) Filtration
(b) Boiling
(c) Bleaching powder
(d) None of the above











3. Rice water stools is found in
(a) Amoebiasis
(b) Cholera
(c) Diarrhoea
(d) Jaundice

4. The concentration of Dettol solution used to disinfect thermometer
(a) 1:10
(b) 1:20
(c) 1:30
(d) 1:40

5. All of the following are vector for Chickungunya except
(a) Culex
(b) Mansonia
(c) Aedes
(d) Anopheles

6. The long term exposure to the coal dust leads of
(a) Anthracosis
(b) Silicosis
(c) Asbestosis
(d) Tobacosis

7. A disease characterized by hypo insulin secretion causing hyperglycemia
(a) Anaemia
(b) Diabetes mellitus
(c) Osteomalacia
(d) None of the above

8. If the user forgets to take oral pills, you will advice to take
(a) Next day
(b) After a week
(c) After one month
(d) As soon as remember

9. OPV can be kept without losing potency for 1 year at
(a) 40 C
(b) 200 C
(c) 80 C
(d) 00 C

10. The process of killing microorganisms including spores is
(a) Disinfection
(b) Bacteriostasis
(c) Scorching
(d) Sterilization

11. The respiration of compression ratio for CPR in adults
(a) 1:15
(b) 1:30
(c) 1:20
(d) 2:3

12. As a health worker you will advise a mother to feed her baby within
(a) 18 hours
(b) As soon as the umbilical cord cut
(c) 2 hour
(d) 12 hours

13. Heinleich mam euvre is used to rescue patients with foreign body in
(a) Ear
(b) Eye
(c) Nose
(d) Throat

14. After delivery normally placental separation takes place within
(a) 1-2 minutes
(b) 8 hours
(c) 2-4 hours
(d) 20-30 hours

15. Commonest agent causing diarrhoeal disease in infants is
(a) E coli
(b) V Cholera
(c) Salmonella
(d ) Rota virus

16. The common test which detect cervical cancer in 30 year women
(a) Pap’s Smear
(b) Schick test
(c) Coomb’s test
(d) Peripheral smear

17. A snoring sound resulting from secretions in trachea
(a) Wheezing
(b) Stridor
(c) Stertor
(d) Expiratory Grunting

18. Leprosy is otherwise known as
(a) Koch’s disease
(b) Vincent disease
(c) Chaga’s disease
(d) Hansen’s disease

19. Vaccine for hydrophobia was discovered by
(a) Louis Pasteur
(b) Robert Koch
(c) Edward Jenner
(d) None of the above

20. The word meaning of Nursing is that
(a) To protect
(b) To nourish
(c) TO care
(d) All the above

21. The study of eggs of birds is called
(a) Ovalology
(b) Zoology
(c) Finology
(d) Geology

22. Average body temperature of birds
(a) 400 c
(b) 410 c
(c) 420 c
(d) 450 c

23. The water soluble vitamin rapidly destroyed by cooking and washing
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin D
(d) Vitamin C

24. The bird village of Kerala is at
(a) Chenranur
(b) Nooranad
(c) Adoor
(d) Kayamkulam

25. Viral hepatitis affects which organ of human body
(a) Lungs
(b) Heart
(c) Liver
(d) Intestines

Answers

1. c 2. b 3. c 4. d 5. d 6. a 7. b 8. d 9. a 10. d
11. a 12. b 13. d 14. a 15. d 16. a 17. b 18. d 19. a 20. d
21. a 22. b 23. d 24. b 25. c



Post a Comment

 
Top