Subscribe Us

General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams

GK Questions and Answers for preparing Competitive Examinations in India.


Himalayas


1. The theory related to the origin of Himalaya?
Answer: Plate tectonic theory

2. The rocks in the Himalayan system are mainly?
Answer: Sedimentary rocks

3. How much is the breadth of Himalayas?
Answer: 250 to 4ookm

4. The average height of Himalayas from the mean sea level is about?
Answer: 6000m

5. Northern most Himalayan ranges are called?
Answer: Central Himalayas or Himadri

6. Name the two important peaks of central Himalaya?
Answer: Mt.Everest, Kanchenjunga

7. What is the name given to the foot hill zone of Himalaya?
Answer: Siwalik

8. The Siwaliks stretch between:
Answer: Potwar basin and Tista

9. Siwalik Hills are known as Abor in which state:
Answer: Arunachal Pradesh

10. Siwaliks are also known by the name?
Answer: Outer Himalaya


11. The highest peak in Indian Territory is Godwin Austin, in which range it is located?
Answer: Karakoram Range

12. Name the important glacier situated in Karakoram Range?
Answer: Siachin glacier

13. Plateau situated in the North of Karakoram Range?
Answer: Laddakh plateau

14. Lushai hills of Himalaya are also known as?
Answer: Mizo hills

15. The stretch of Himalaya between the river Indus and river Sutlej?
Answer: Punjab Himalaya

16. Which district is known as district of lakes in the Himachal Range?
Answer: Nainital

17. Famous hill station Mussorrie is located in?
Answer: Himachal range

18. The famous valley of Kashmir is lied between?
Answer: Pirpanjal and westerly range of the Himadri

19. Which river flows in the Kashmir Valley?
Answer: Jhelum

20. Which river is older than Himalaya?
Answer: Sutlej





Post a Comment

0 Comments