Subscribe Us

LDC Examination Expected Questions


General Science Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC LDC, Special Branch Assistant and other Examinations.


Eye

1. Eye ball is situated in?
Answer: Bony Cavity called Orbit

2. The eye ball is kept moist by the secretion of?
Answer: Tear glands

3. Tear contains an enzyme known as?
Answer: Lysozymes

4. Outermost layer of the Eye ball is known as?
Answer: Sclera

5. Bulge forward and transparent part of sclera?
Answer: Cornea

6. Exposed portion of sclera is protected by a transparent covering known as?
Answer: Conjunctiva

7. Infection of conjunctiva is known as:
Answer: Conjunctivitis

8. Middle layer of eye ball?
Answer: Uvea

9. Just behind the cornea the choroid forms a circular opaque disc known as?
Answer: Iris

10. The central opening of Iris is known as?
Answer: Pupil

11. Which is the Innermost Eye layer?
Answer: Retina

12. Eye layer acting like the film in Camera?
Answer: Retina

13. Which is the Image forming Eye layer?
Answer: Retina

14. Which is the light sensitive pigment of rod cells?
Answer: Rhodopsin

15. Rhodopsin synthesized from:
Answer: Vitamin A

16. Most prominent pigment found in the cones?
Answer: Iodopsin

17. The area of sharpest vision?
Answer: Yellow spot

18. Myopia can be corrected with?
Answer: Concave lenses

19. Hypermetropia can be corrected with?
Answer: Convex lenses

20. Astigmatism can be corrected with?
Answer: Cylindrical lenses

21. Increased pressure in the eye ball is known as?
Answer: Glaucoma

22. Silent blinder?
Answer: Glaucoma

23. Twenty –Twenty means?
Answer: Perfect vision

24. Study of Eye diseases is called?
Answer: Ophthalmology


Note: Medium of questions in LDC 2013-14 Exam will be Malayalam.




Post a Comment

0 Comments