Subscribe Us

Renaissance of Kerala

Renaissance of Kerala Model Questions and answers for preparing PSC and other Competitive Examinations.


1. Who composed the ‘Nava Manjari’ or nine stanzas in dedication to Chattambi Swami?
Answer: Sree Narayana Guru

2. Sree Narayana Guru chose Varkala as the centre of his public activity in .........?
Answer: 1904

3. Which was the last temple to be consecrated by Sree Narayana Guru?
Answer: Kalavankode, 1924

4. Who proposed three essential steps for social progress, namely organization, education and industrial development?
Answer: Sree Narayana Guru

5. Who raised the inspiring exhortation of ‘Get freedom through education’?
Answer: Sree Narayana Guru

6. Which great poet of Kerala set up a tile factory in Aluva?
Answer: Kumaran Asan

7. ‘Thrive through industry’ was the exhortation of .........?
Answer: Sree Narayana Guru

8. In which year Sree Narayana Guru held an All Religions Conference at Advaitasram, Aluva?
Answer: 1924

9. Sree Narayana Guru passed away in 1928 at the age of .........?
Answer: 74

10. In which year was the Aruvippuram Sivalinga Prathishta?
Answer: 1888

11. Who was the author of ‘Sivayoga Rahasyam’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

12. Sivayoga Rahasyam was published in .........?
Answer: 1893

13. Which social reformer of Malabar was the Contemporary of Sree Narayana Guru?
Answer: Brahmananda Sivayogi

14. Who was the author of ‘Jnana Kummi and Pillathalolippu’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

15. Who was the author of the works ‘Daivadasakam, Daivachinthanam, Sivasathakam, Guhashtakam, Vinayakashtakam, and Devisthavam’?
Answer: Sree Narayana Guru


16. Which social reformer ridiculed the sages who live in the forest with long hair and beard and also the wandering saffron-clad ascetics who, do it for the needs of their bowels (Udaranimitham)?
Answer: Brahmananda Sivayogi

17. Who established the new religion called ‘Anandamatha’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

18. Which social reformer of Kerala encouraged atheistic religions?
Answer: Brahmananda Sivayogi

19. Who wrote the book ‘Vigraharadhana Khandanam’ to oppose the practice of idol worship in temples?
Answer: Brahmananda Sivayogi

20. Who established ‘Ananda Yogasalas’ for the practicing and popularizing Raja Yoga?
Answer: Brahmananda Sivayogi

21. Who rejected caste system and argued that there is only one caste called ‘Anandajathi’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

22. ‘A cow has the traits of a cow, so human beings caste is humanism’ – Whose words are these?
Answer: Sree Narayana Guru

23. Who said ‘There is no use for caste. It curtails man’s freedom; destroys his intelligence’?
Answer: Sree Narayana Guru

24. Who was the author of ‘Moksha Pradeepam’?
Answer: Brahmananda Sivayogi

25. Who upheld Raja Yoga as the means for an individual to attain salvation?
Answer: Brahmananda Sivayogi

26. Who established ‘Atmavidyasangham’?
Answer: Vagbhatananda

27. Which organization campaigned against drug abuse and caste system?
Answer: Atmavidyasangham

28. Which social reformer of Kerala is credited with linking caste and religious reformation with that of nationalist movement?
Answer: Vagbhatananda





Post a Comment

0 Comments