Subscribe Us

Kerala PSC Forester Exam Previous Solved Question Paper

Kerala PSC Solved Question Paper


Solved Question Paper of Kerala PSC Forester Examination conducted on 2005.


1. The highest peak in Kerala:
Answer: Anamudi

2. A district of Kerala not sharing with other states and Arabian Sea:
Answer: Kottayam

3. Pazhassi Raja attained martyrdom on:
Answer: 1805

4. Temple Entry Proclamation was on:
Answer: 1936

5. Leader of opposition in Kerala Assembly in 1957:
Answer: P.T. Chacko

6. Who translated Hortus Malabaricus to English?
Answer: Dr. K.S. Manilal

7. Silent Valley is a:
Answer: Reserve Forest

8. The biggest lake in India:
Answer: Wular Lake

9. Jog falls is located in:
Answer: Karnataka

10. Eastern coast of India is known as:
Answer: Coromandel

11. The Indian Constitution came into force on:
Answer: 1950

12. Father of Computer Science:
Answer: Alan Turing

13. Unit of Radioactivity is:
Answer: Curie

14. Author of ‘Origin of Species’?
Answer: Charles Darwin

15. pH of normal human urine:
Answer: 6

16. Green House gas is:
Answer: Carbon dioxide

17. Plants without chlorophyll:
Answer: Fungi

18. Souring of milk is due to the activity of:
Answer: Lactobacillus

19. Metal used in storage batteries:
Answer: Lead

20. Scald is a thermal injury caused by:
Answer: Moist Heat

21. Rajatarangini was written by:
Answer: Kalhana

22. First Battle of Tarain was fought in:
Answer: 1191

23. Babur conquered Delhi in:
Answer: 1526

24. Sultana Razia was the daughter of:
Answer: Ilthumish

25. The architect to Taj Mahal was:
Answer: Ustad Isa

26. The poet who was known as the Parrot of Hindustan:
Answer: Amir Khusru

27. The famous Ashoka pillar with Lion capital is at:
Answer: Saranath

28. Which Gupta king was called Indian Napoleon?
Answer: Samudra Gupta

29. Tamil classic “Silappadikaram” was written by:
Answer: Illango Adikal

30. Vathapi was the capital of:
Answer: Chalukyas

31. Battle of Thalikkotta was fought between:
Answer: Bahmanis and Vijayanagar rulers

32. Sivaji was the ruler of:
Answer: Maharashtra

33. Last Hindu King of Delhi:
Answer: Prithviraj Chauhan

34. Last Mughal Emperor was:
Answer: Bahadur Shah II

35. Indian ruler defeated by Clive at Plassey in 1757:
Answer: Siraj Ud – Daula

36. The first president of Indian National Congress:
Answer: W.C. Banerjee

37. The National Leader who was known as the ‘Grand Old man of India’?
Answer: Dadabhai Naoroji

38. Sati was abolished by:
Answer: William Bentick

39. Arya Samaj was founded by:
Answer: Dayananda Saraswati

40. The first Governor General of independent India:
Answer: Lord Mount Batten

41. The Chairman of the Constituent Assembly of India:
Answer: Dr. Rajendra Prasad

42. The first Indian writer who got Jnanpith award:
Answer: G. Sankarakurup

43. The highest film award in India:
Answer: Dada Saheb Phalke Award

44. How many states are there in the United States of America?
Answer: 50

45. The currency of Japan:
Answer: Yen

46. The headquarters of U.N.O. is at:
Answer: New York

47. The International Court of Justice is at:
Answer: Hague
Read more about Headquarters Locations of Important International Organizations here http://www.keralapscblog.com/2013/06/international-organizations-and.html

48. The strait that separates North and South America:
Answer: Panama Canal

49. Capital of Syria:
Answer: Damascus

50. Aung San Suu Kyi is a political leader of:
Answer: Myanmar

51. Nobel Academy is at:
Answer: Stockholm

52. Bamiyan Buddha statue was in:
Answer: Afghanistan

53. Chairman of the Rajya Sabha:
Answer: The Vice President

54. Who is the present Chief Justice of Kerala High Court?
Answer: Dr. Manjula Chellur

Download the full Solved Question Paper of Kerala PSC Forester Examination conducted on 2005 in pdf file.

Kerala PSC






Post a Comment

0 Comments