Subscribe Us

SET Model Questions


SET General Paper


Aptitude in Teaching



1. Who said “Personality is the dynamic organization within the individual of those psycho physical systems that determine his unique adjustment to his environment”:
Ans. Allport

2. The two types of instincts according to Freud are:
Ans. Life instinct and death instinct

3. Eysenck’s approach to personality assessment is a ......... theory.
Ans. Hierarchical

4. Defense mechanisms are ways of handling:
Ans. Stress

5. According to Freud, the oedipas or electra complex is formed during:
Ans. Phallic stage

6. “Grapes are sour” this is an example of:
Ans. Rationalization

7. Physical appearance affects the individual’s willingness to:
Ans. Interact

8. An organized group is perceived if items are close together. This is associated with the:
Ans. Law of proximity

9. The Gestalt Theory of perception was presented in the year:
Ans. 1912

10. Perception relates to a person’s:
Ans. Maturation

11. Thorndike belonged to which country:
Ans. USA

12. Pavlov mastered in:
Ans. Classical conditioning

13. Learning by observing is learned by:
Ans. Imitation

14. ......... theory of operant conditioning is an extension of theories of Pavlov:
Ans. Skinner’s

15. ......... Is the key term for understanding operant conditioning:
Ans. Reinforcement

16. The other stimulus is called ......... in classical conditioning.
Ans. US

17. ......... theory of operant conditioning is an extension of earlier S-R theories:
Ans. B.F Skinner’s

18. Intrinsic motivations are:
Ans. Drives

19. Reward and punishment is a form of:
Ans. Extrinsic motivation

20. Skinner’s box is used for:
Ans. Incidental learning

21. If a research contributes new knowledge in the form of new theory, idea or principle, it is termed as:
Ans. Experimental research

22. A research which follows flexible design, which can be changed according to the conveience of the investigator:
Ans. Action research

23. In a research, the type of data to be required and the type of methods of data analysis to be used are indicated by the:
Ans. Hypothesis

24. From the year 1938- 47, it is treated as stage in research:
Ans. Period of international recognition

25. The root mean square deviation about Arithmetic mean is termed:
Ans. Standard deviation

26. The scale of measurement in which numbering of classification is made according to the differences or similarity observed with respect to some characteristics:
Ans. Nominal scale

27. The best measure of dispersion is:
Ans. Standard deviation

28. For a normal curve the mean, median and mode are:
Ans. Same

29. The flatness or peakedness of a frequency distribution refers to:
Ans. Kurtosis

30. For a normal curve, the value of measure of skewness is:
Ans. 0

Post a Comment

0 Comments