Subscribe Us

Staff Nurse Exam Model Questions


Staff Nurse Exam Model Questions

Model Questions and Answers for preparing Staff Nurse (Community Health Nursing) Examinations.


1. Most important indicator of the health status of a community is:
a)MMR
b)IMR
c)Morbidity rate
d)Vital statistics
Answer: b)IMR

2. Deficiency of fluorine result in …………..
a)Dental carries
b)Osteoporosis
c)Anemia
d)Tetany
Answer: a)Dental carries

3. The health directorate is headed by …………
a)DHS
b)Secretory of health service
c)Minister
d)DME
Answer: c)Minister

4. The official organ of TNAI is …………..
a)Nursing journal of India
b)SNA
c)INC
d)None of the above
Answer: a)Nursing journal of India

5. The judicial organ of Gramasabha is:
a)Gram panchayath
b)Sarpanch
c)Nyana Panchayath
d)Panchayath Samithi
Answer: c)Nyana Panchayath

6. The most sensitive vaccine to heat:
a)DPT
b)BCG
c)OPV
d)None of the above
Answer: a)DPT

7. A modern method of sewage purify caption:
a)Rapid sand filters
b)Slow sand filters
c)Activated sludge process
d)None of the above
Answer: c)Activated sludge process

8. A surface cleansing agent which act by lowering surface tension …………..
a)Detergent
b)Deodorant
c)Surfactant
d)None of the above
Answer: a)Detergent

9. The most abundant element in the human body ……………….
a)Calcium
b)Phosphorus
c)Iron
d)None of the above
Answer: a)Calcium

10. False harmful oral report about another person :
a)Slander
b)Libel
c)Summon
d)None of the above
Answer: a)Slander

11. False harmful written report about another person:
a)Slander
b)Act
c)Summon
d)Libel
Answer: d)Libel

12. While calculating birth rates, the denominator used is:
a)Live birth
b)Mid year population
c)Census
d)None of the above
Answer: b)Mid year population

13. ………… is a food borne intoxication due to bacteria.
a)Diphtheria
b)Botulism
c)Cholera
d)Diarrhea
Answer: b)Botulism

14. Free and combined chlorine in water can be determined using:
a)Orthotoludine test
b)Methylene blue test
c)Phosphatese test
d)None of the above
Answer: a)Orthotoludine test

15. Zilla perishad as at the ………….
a)Village level
b)Town level
c)Block level
d)District level
Answer: d)District level

16. Water from a community which doesn’t contain solid and liquid excreta:
a)Sewage
b)Sullage
c)Effluent
d)Sludge
Answer: b)Sullage

17. Goitre is related to:
a)Pancrease
b)Anopheles
c)Mansonia
d)Culex
Answer: a)Pancrease

18. Mosquito which lays eggs on the leaves of certain aquatic plants is:
a)Aedes
b)Anopheles
c)Mansonia
d)Culex
Answer: c)Mansonia

19. Supplementary feeding should start at the age of:
a)4-6 months
b)2-4 months
c)6-8 months
d)8-12 months
Answer: a)4-6 months

20. According to 2000 census India’s population was between:
a)959 and 1052 million
b)900 and 950 million
c)500-900 million
d)400-500
Answer: a)959 and 1052 million

21. Govt. of India launched the programmed Reproductive and child health care in the year:
a)1996
b)1997
c)1998
d)1999
Answer: b)1997

22. DOTS is a method of treatment related to:
a)Diphtheria
b)TB
c)Pertussis
d)Leprosy
Answer: b)TB

23. Raising eyebrow is an example of ………….. communication
a)Verbal
b)Nonverbal
c)Formal
d)None of the above
Answer: b)Nonverbal

24. Vitamin useful in the prevention and treatment of bleeding
a)Vitamin K
b)Vitamin D
c)Vitamin B
d)Vitamin E
Answer: a)Vitamin K

25. Wells should be disinfected every day during epidemic of:
a)Fever
b)Cholera
c)Botulism
d)Chicken pox
Answer: b)Cholera

26. In women, the reproductive span is generally assumed between …………
a)18-44 years
b)14-45 years
c)20-50 years
d)25-35 years
Answer: b)14-45 years

27. Percentage of protein a child should get from the midday school meal provided is:
a)30 %
b)50 %
c)25 %
d)10 %
Answer: b)50 %

28. Anti-infective vitamin is:
a)Vitamin C
b)Vitamin D
c)Vitamin K
d)Vitamin A
Answer: d)Vitamin A

29. Following are the social problems except:
a)Alcoholism
b)Malnutrition
c)Prostitution
d)STDs
Answer: b)Malnutrition

30. Major signs and symptoms of AIDS are the following except:
a)weight loss
b)Dehydration
c)Kaposi’s sarcoma
d)None of these
Answer: b)Dehydration

31. The population given to a family welfare centre is:
a)1000
b)2000
c)5000
d)10000
Answer: c)5000

32. Oral rehydration fluid contains the following except:
a)NaCl
b)KCl
c)Sodium citrate
d)Calcium carbonate
Answer: d)Calcium carbonate

33. Aspesis means:
a)Absence of pathogenic organisms
b)Growth and multiplication of germs
c)Presence of Pathogens
d)None of the above
Answer: a)Absence of pathogenic organisms

34.Mode of transmission of hepatitis?
a)Parental or vertical
b)Vector borne
c)Droplet infection
d)Feco-oral route
Answer: a)Parental or vertical

35. Permanent method of family planning for males?
a)Tubectomy
b)Copper T
c)Vasectomy
d)None of the above
Answer: c)Vasectomy

36.Best source of calcium:
a)Meat
b)Vegetables
c)Fruits
d)Milk
Answer: d)Milk

37. Hardness of water that can be removed by boiling:
a)Permanent hardness
b)Immunity
c)Both a and b
d)None of the above
Answer: b)Immunity

38. Following are the live vaccines except:
a)BCG
b)OPV
c)Cholera
d)Measles
Answer: c)Cholera

39. Following are the live vaccines except:
a)Protein deficiency
b)Iron deficiency
c)Vitamin A deficiency
d)Poverty
Answer: a)Protein deficiency

40. Acute watery diarrhea with visible blood in stool is called:
a)Cholera
b)Diarrhea
c)Dysentery
d)Typhoid
Answer: c)Dysentery

41.Pyorrhea means:
a)Dental carries
b)Diarrhea
c)Dysentery
d)Typhoid
Answer: a)Dental carries

42. Sanitary installation for the purification of human excreta:
a)Water
b)Septic tank
c)Tetanus
d)Shallow trench latrine
Answer: b)Septic tank

43. An outbreak of disease in a community in excess of normal expectation is called as:
a)Sporadic
b)Epidemic
c)Endemic
d)Pandemic
Answer: b)Epidemic

44. World health day is:
a)April 7
b)May 1
c)Jan 7
d)June 5
Answer: a)April 7

45. Lodine is essential for the synthesis of:
a)Thyroxine
b)Aldosterone
c)Gonadotrophine
d)Protein
Answer: a)Thyroxine

46. Risk factors for developing coronary heart disease include:
a)Smoking
b)Hypertension
c)Serum cholesterol
d)All of the above
Answer: d)All of the above

47. The recommended illumination required for casual reading is:
a)50lux
b)100lux
c)300lux
d)25lux
Answer: b)100lux

48. Effective method of health education:
a)Symbosium
b)Panel discussion
c)Group discussion
d)Lecture
Answer: a)Symbosium

49. A forum of conjunctivitis causes by a virus:
a)Glucoma
b)Style
c)Paronychia
d)Trachoma
Answer: d)Trachoma

50. Milk protein more in human milk:
a)Casein
b)Lactalbumin
c)Lucin
d)Mucin
Answer: b)Lactalbumin



Post a Comment

1 Comments

  1. A confusion in the 8th question. .a surfactant also reduce surface tension.
    Pardon if im wrong

    ReplyDelete