Subscribe Us

CTET Exam Model Questions


CTET Exam Model Questions


Model Questions and Answers for preparing CTET Examination.


Child Development and Pedagogy


1. Which indicates the change in the quality or character of a child?
(a)Growth
(b)Development
(c)Learning
(d)Environment
Answer: (b)Development

2. The process of expansion of an individual’s capacities quantitatively, should be termed as:
(a)Development
(b)Growth
(c)Equilibration
(d)Maturation
Answer: (a)Development

3. Primary education helps ………………
(a)Socialization of child
(b)Democratization of child
(c)In course understanding
(d)All of the above
Answer: (d)All of the above

4. “Child growth as proceeding through an organized sequence of stages divided roughly by age” in view of ……………..
(a)Kohlberg
(b)Piaget
(c)Vygotsky
(d)Skinner
Answer: (b)Piaget

5. The development that proceeds in the direction of the longitudinal axis i.e., head to foot is termed as ……………
(a)Cephalo-caudal development
(b)Proximo distal
(c)Interrelation
(d)Intergration
Answer: (a)Cephalo-caudal development

6. The development that proceeds from the centre to the periphery is termed as ……………
(a)Spiral development
(b)Linear development
(c)Proximo-distal
(d)None of the above
Answer: (c)Proximo-distal

7. The differences among individuals that distinguish them from one another and make each one a unique individual are denoted by the term ………….
(a)Individual difference
(b)Heredity
(c)Environment
(d)Personality
Answer: (a)Individual difference

8. The cardinal principles of learner centered education are …………….
(a)Learning by doing
(b)Learning by living
(c)Both
(d)None of these
Answer: (c)Both

9. Who gives more stress to the philosophy of social constructivism?
(a)Piaget
(b)Kohlberg
(c)Vygotsky
(d)Dewey
Answer: (c)Vygotsky

10 .………… is the process of determining the context to which an objective is achieved or the qualities envisaged.
(a)Measurement
(b)Evaluation
(c)Both (a) and (b)
(d)None of these
Answer: (b)Evaluation

11. Who is the father of genetic epistemology?
(a)Piaget
(b)Bruner
(c)Vygotsky
(d)Dewey
Answer: (a)Piaget

12. The best place of social development for a 12 years old child is ………..
(a)Neighborhood
(b)Family
(c)Playground
(d)School
Answer: (c)Playground

13. In which of the following stages the child looks self centred?
(a)Infancy
(b)Early childhood
(c)Adolescence
(d)Adulthood
Answer: (b)Early childhood

14. The period of sensory motor adaptation of Piaget is……………
(a)0-2 years
(b)1-3 years
(c)3-5 years
(d)4-6 years
Answer: (a)0-2 years

15 .…………… is the capacity to acquire and apply knowledge.
(a)Personality
(b)Intelligence
(c)Aptitude
(d)Attitude
Answer: (b)Intelligence

16 .………… Is the ratio of mental age to the chronological age multiplied by 100.
(a)Emotional quotient
(b)Intelligence quotient
(c)Both
(d)None of these
Answer: (b)Intelligence quotient

17. Single factor theory of intelligence was given by ………….
(a)Alfred Binet
(b)Thorndike
(c)Freeman
(d)None of them
Answer: (a)Alfred Binet

18. Who is the father of “Theory of Multiple Intelligence”?
(a)Gardner
(b)Vygotsky
(c)Bruner
(d)Piaget
Answer: (a)Gardner

19. Development is:
(a)Maturation
(b)Learning
(c)Synthesis of abilities
(d)All of them
Answer: (d)All of them

20. The movement in which the learner is given prominence in education is called …………….
(a)Teacher-centred education
(b)Activity -centred education
(c)Child- centred education
(d)Community centred education
Answer: (c)Child- centred education

21. In the beginning of life, the baby is guided by ………….
(a)Maturation
(b)Instincts
(c)Learning
(d)None of these
Answer: (b)Instincts

22. Chidren who are bright in intelligence, sharp in memory and quick in decision making are known as ……………….
(a)Slow learners
(b)Gifted learners
(c)Average learners
(d)Poor learners
Answer: (b)Gifted learners






Post a Comment

0 Comments