Current Affairs March 2015 PDF: Current Affairs March 2015 Questions and Answers, Current Affairs March 2015 Questions and Answers in PDF file for preparing PSC, SSC, UPSC, Civil Services, Bank, RRB and all Other Competitive Examinations in India.

1. Name the king of Saudi Arabia who passed away recently?
Answer: Abdullah bin Abdulaziz

2. Who won the DSC Prize for South Asian Literature?
Answer: Jhumpa Lahiri (Novel-The Low land)

Current Affairs March 2015 PDF

3. Which Indian sociologists was appointed to the advisory panel to review UN Peace Building Architecture?
Answer: Saraswati Menon

4. The RBI recently lifted the ban on carrying Indian currency notes of Rs. 1000 and Rs. 500 to and from which neighbouring countries?
Answer: Nepal and Bhutan

5. Who won the inaugural Khushwant Singh Memorial Prize for Poetry?
Answer: Arundhathi Subramaniam

6. India decided to provide Rs. 1500 crore to the Pancheshwar multi purpose project on which river in Nepal?
Answer: Mahakali river

7. Who became the first woman to lead the ceremonial guard of honour at the Rashtrapati Bhavan?
Answer: Wing Commander Pooja Thakur. She led the Guard of Honour for the US President Barack Obama.

8. How many persons were conferred Padma Awards this year?
Answer: 104 (Padma Vibhushan-9, Padma Bhushan-20, Padma Shri-75)

9. Edgar Lungu was sworn in as the president of which African country?
Answer: Zambia

10. Who won the Miss Universe 2015 title?
Answer: Paulina Vega (Columbia)

11. Major Mukund Varadarajan and Naik Neeraj Kumar Singh have been posthumously awarded which peacetime military honour?
Answer: Ashok Chakra

12. The Church of England ended its male domination by appointing which person as the first female bishop?
Answer: Libby Lane

13. Which popular cartoonist, illustrator and humorist, known for the creation, The Common Man, passed away recently?
Answer: R.K Laxman

14. Who was the chief guest at the 66th Republic Day celebrations?
Answer: Barack Obama


15. Name the Chief Justice of Sri Lanka who was recently reinstated, after she had been removed from office by the former President Mahindra Rajapakse in 2013?
Answer: Shirani Bandaranayake

16. Rajasthan Governor Kalyan Singh took over the additional charge of the Governor of which state?
Answer: Himachal Pradesh

17. Which veteran Malayalam actor who acted in close to 400 film, passed away on 28 January?
Answer: Mala Aravindan

18. Name the Foreign Secretary of India whose tenure has been curtailed by the Government of India?
Answer: Sujatha Singh, Subrmanyan Jaishankar has been appointed as the new Foreign Secretary.

19. Name the freedom fighter and martyr whose 150th birth anniversary was observed on 28 January?
Answer: Lala Lajpat Rai

20. Which two states shared the Gold Cup at the 55th State School Arts Festival?
Answer: Kozhikode and Palakkad.

21. Chile has decided to reopen an investigation into the death of which eminent writer and Nobel literature?
Answer: Pablo Neruda.

22. Which airport is set to open the world’s first ever terminal exclusively for animals?
Answer: John F. Kennedy Airport, New York

23. Where was the 2015 Kerala State Science Congress held?
Answer: Alappuzha

24. Who won the singles titles in the Syed Modi International India Masters Badminton Tournament?
Answer: Women’s Singles-Saina Nehwal.
Men’s Singles-P. Kashyap.

25. Name the Indian women’s cricket team captain, who was awarded Padma Shri this year?
Answer: Mithali Raj

26. Name the Bollywood actors who received the 2014 Padma Vibhushan?
Answer: Dileep Kumar and Amitabh Bachhan

27. Which former Chief Minister of Punjab was conferred the 2014 Padma Vibhushan?
Answer: Prakash Singh Badal

28. Who received the 2014 Padma Vibhushan under the discipline, Science and Engineering?
Answer: Prof. M.R Sreenivasan

29. Name the foreigner who received Padma Vibhushan this year?
Answer: Prince karim Al Husseini Aga Khan

30. International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust was observed on ……………?
Answer: January 27

31. Who won the 2015 Australian open Men’s Singles title?
Answer: Novak Djokovic (Serbia)

32. Sergio Mattarella was sworn in as the new President of which European country?
Answer: Italy

33. Which country test fired its cruise missile Ra’ad?
Answer: Pakistan

34. World Wetlands Day was observed on …………….?
Answer: February 2

35. Who is the new head of the UN Human Rights Council panel for inquery into the 2014 Gaza conflict?
Answer: mary Mc Gowan

36. As per the recent report of the United Nations Conference on Trade and Development, which country emerged as the top destination for foreign direct investment (FDI)?
Answer: China

37. Which renowned chemist, known as the father of birth control pill, passed away recently?
Answer: Carl Djerassi

38. In which state was the Surajkund International Crafts fair held?
Answer: Haryana

39. Who heads the high level panel constituted by the Reserve Bank of India on Urban co-operative Banks?
Answer: R. Gandhi, He is currently the Deputy Governor of RBI

40. After Punjab, Delhi and Andhra Pradesh, which is the fourth state to give permission to conduct field trials of genetically modified (GM) crops?
Answer: Maharashtra

41. The RIC Forum, which had its meeting in February first week, consists of which nations?
Answer: Russia, India and China

42. The first large scale human trials of the experimental vaccines of Ebola have begun in which country?
Answer: Liberia

43. Which Malaysian player created record by being world No.1 in women’s squash for the successive 106 months?
Answer: Nicol David

44. What was the name of the National Theatre festival held in Delhi, organized by the National School of Drama?
Answer: Bharat Rang Mahotsav

45. The canisterised version of which missile was recently successfully test fired by India?
Answer: Agni-V

46. Name the former DRDO chief who has been appointed full-time member of NITI Aayog?
Answer: V.K Saraswat

47. Krishna Chaudhary has been appointed Director General of which central armed police force?
Answer: Indo Tibetan Border Police
Other new National Level Appointments: Chairman of Sangeet Natak Akademi- Sekhar Sen, Chairman of Hindustan Aeronautics Linited-T. Suvarna Raju

48. Who has been appointed chairman of the African Union?
Answer: Robert Mugabe

49. Name the founder of the Gorkha National Liberation Front (GNLF) who passed away recently?
Answer: Subhash Ghishing

50. Packaging of food grains and sugar using which material has been made mandatory by the Cabinet Committee of Economic Affairs?
Answer: Jute

51. The central government has decided to sell up to how much percentage of the shares in Coal India Limited?
Answer: Ten

52. The Maharashtra government has recently decided to buy London House, the three story bungalow situated on 10, king Henry Road, London. What is special about this bungalow?
Answer: B.R Ambedkar lived in this house during 1921-22.

53. Which cricketer created record by affecting the most number (474) of dismissals in ODI as a wicket keeper?
Answer: Kumar Sangakkara (Sri Lanka)

54. Who took over the ownership of SpiceJet from Kalanithi Maran and KaL Airways?
Answer: Ajay Singh

55. Scientists have recently found five earth-sized planets orbiting around which ancient star in Milky Way?
Answer: Kepler-444

56. World Cancer Day was observed on ……………..?
Answer: February 4

57. Who is appointed as the new Union Home Secretary?
Answer: LC Goyal

58. Which Marathi novelist has been selected for the 2014 Jnanpith Award?
Answer: Balchandra Nermade


59. Who has been appointed by the United Nations as the Special Co-coordinator for the Middle East Peace Process and Personal Representative to the Palestine Liberation organization and the Palestine Authority?
Answer: Nickolay Mladenov

60. Atmaram Bhende who passed away recently, was an eminent theatre artist and film actor in which language?
Answer: Marathi

61. Which Indian golfer claimed a maiden European Tour victory by winning the Malaysian open?
Answer: Anirban Lahiri

62. How many sub-groups of chief ministers have been constituted within NITI Aayog?
Answer: Three

63. Which party won a landslide victory in the Delhi Assembly elections?
Answer: Aam Aadmi Party

64. Which eminent economists won the inaugural John Maynard Keynes Prize?
Answer: Amartya Sen

65. Which country formed a coalition government comprising of the parties named Nidaa Tounes part, Ennahda Party and the Free Patriotic Party?
Answer: Tunisia

66. Which public sector company signed a contract with the Indian Air Force to supply 14 Dornier-228 aircraft?
Answer: Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

67. Who is appointed as the new Director General of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)?
Answer: M.O Garg

68. The 1982 painting named Nafea Faa Ipoipo (When will You Marry) has recently been sold for $300 Million, making it the most expensive work of art ever sold. Who is the painter?
Answer: Paul Gauguin

69. Which scheme, launched under the Beti Bachao Beti Padhao campaign, aims all girls under 10 years to open account in post offices or in Banks?
Answer: Sukanya Samridhi Yojana

70. Which movie won the best film award in the 68th BAFTA Awards?
Answer: Boyhood

71. Which is awarded the best Album of the Year in the 57th Grammy Awards?
Answer: Morning Phase by Beck Hansen

72. Which eminent journalists won the Yash Bharti samman by the Uttar Pradesh Government?
Answer: Vinod Mehta

73. Which city hosted the first World Ocean Science Congress?
Answer: Kochi


74. National Deworming Day was observed on …………….?
Answer: February 10

75. Which multinational company became the first company to achieve a market capitalization of $700 billion?
Answer: Apple

76. Who won the Best Female athlete at the National games held recently?
Answer: Aakansha Vohra

77. Mohamed Beji Caid Essebsi was sworn in as the first freely elected president of which country recently?
Answer: Tunisia

78. Who has taken over as the new African Union Chairman recently?
Answer: Robert Mugabe

79. Reserve Bank of India (RBI) on 13 February 2015 said it would soon put in circulation currency notes with the denomination of re 1. Who will sign in the new 1 Rupee notes?
Answer: Finance Secretary

80. Which state will host the next 36th National Games slated for 2016?
Answer: Goa

81. Who has been appointed as the new Foreign Secretary of India?
Answer: S. Jaishankar

82. What was the main theme of the AERO India show inaugurated by Narendra Modi on Feb 18th, 2015 in Bengaluru?
Answer: Make in India

83. Name the Indian who won the prestigious Grammy awards held in February 2015?
Answer: Ricky Kej for his album Winds of Samsara in the best new age album.

84. Which Bank has launched India’s first Digital Bank “Pockets” service to allow anyone to instantly make transactions on Mobile Phone using an App on the Facebook?
Answer: ICICI Bank

85. The UN theme for International Women’s Day 2015 is “Empowering Women, Empowering Humanity. Picturing it”. On what day is International Woman’s Day celebrated?
Answer: March 8th

86. A three member Special Investigation Team (SIT) under Pramod Asthana been formed by the Ministry of Home Affairs for re-investigation of which cases?
Answer: Anti-Sikh riots of 1984

87. How many ministers have been sworn in along with Arvind Kejriwal, the new Chief Minister of Delhi?
Answer: Six

88. India has recently signed a loan agreement worth $8 million, for sustainable livelihoods and adaptation to climate change, with which international agency?
Answer: World Bank

89. A permanent Judicial Museum was inaugurated as part of the 150th year of which High Court?
Answer: Bombay High Court

90. Name the two scientists who have been chosen for the 2014 Dr.Y. Nayudamma Memorial Award?
Answer: Tessy Thomas and Geeta Varadan

91. Which Asian country is going through a political crisis after the Houthi rebels toppled the Government and seized power?
Answer: Yemen

92. Which Iranian film won the Golden Bear for the best film at the Berlin International Film Festival?
Answer: Taxi, This movie directed by Jafar Panahi

93. India has recently signed a civil nuclear co-operation deal with which neighbouring country?
Answer: Sri Lanka

94. Name the Football players who are awarded the All India Football Federation’s Player of the Year Trophy 2014?
Answer: Sunil Chhetri

95. World Radio Day was celebrated on ……………..?
Answer: February 13

96. BrahMos supersonic cruise missile was successfully test fired from India’s which newest destroyer warship?
Answer: INS Kolkata

97. Who won this year’s ABN AMRO World Tennis Tournament held in Rotterdam, Netherlands?
Answer: Stanislas Wawrinka

98. The first Renewable Energy Global Investors Conference, Organized by the Government of India was held in which city?
Answer: new Delhi

99. Which district panchayat bagged the Swaraj Trophy, State government’s best district panchayat award, for the year 2013-14?
Answer: Kollam

100. Where was the Avian Sciences and Management College established?
Answer: Thiruvizhamkunnu (Palakkad)

101. Who won the All England Badminton woman singles title for 2015 recenlty?
Answer: Carolina Marin who beat Saina Nehwal in the Final

102. In the Rail Budget 2014-15, Government has announced its plan to set up an innovation in the Indian Railways?
Answer: Kayakalp

103. Who was appointed as the new Chairman of the National Book Trust (NBT) on 2nd March 2015?
Answer: Baldev Sharma

104. Name the first solar powered plane which is making round the world tour starting from Abu Dhabi and stopped in Ahmedabad enroute?
Answer: Impulse

105. Where will the next BRICS summit be held in July 2015?
Answer: Russia

Download Current Affairs March 2015 Questions and answers in PDF file.








Post a Comment

 
Top