Kerala PSC Secretariat Assistant Exam 2015 Expected Model Questions and Answers.

PART-A

1. ‘Sushu’ is the literary work of:
(a) Vikram Seth
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Rabindranath Tagore
(d) Arundhati Roy

2. Science of raising silk worms so as to obtain silk cocoon is:
(a) Apiculture
(b) Floriculture
(c) Silviculture
(d) Sericulture

Secretariat Assistant Exam 2015 Model Questions

3. ‘Dengue’ is transmitted by:
(a) Culey
(b) Male anopheles
(c) Genus Aedes
(d) Female anopheles

4. Railway coaches are produced at:
(a) Perambur
(b) Kottayam
(c) Vellore
(d) Trissur

5. In 1904 A.D Savarkar organized a secret society of revolutionaries named ……………?
(a) Abinav Bharat
(b) Swadesh
(c) Nav Yug
(d) Aryavarta

6. Artificial purification of blood is called:
(a) Dialysis
(b) haemolysis
(c) Osmosis
(d) Paralysis

7. Which of the following is the first fully air conditioned train in India?
(a) Bangalore Lalbagh Express
(b) Shatabdi Express
(c) Rajadhani Express
(d) Grand Trunk Express

8. The iron ore which contains 72% of iron is:
(a) Magnetite
(b) Limonite
(c) Haematite
(d) Siderite

9. Cement is usually a mixture of:
(a) Calcium silicate and calcium aluminate
(b) Calcium silicate and calcium ferrate
(c) Calcium aluminate and calcium ferrate
(d) Lime stone and silicon dioxide

10. Tsunamis are waves generated by:
(a) Earthquake beneath the Sea
(b) Moon’s pull
(c) High tides of the oceans
(d) Cyclones

11. When a vibrating tuning fork is placed on table, a loud sound is heard. This is due to:
(a) Reflection
(b) Refraction
(c) Forced vibrations
(d) Damped vibrations

12. Gol Gumbaz is in:
(a) Konark
(b) Hyderabad
(c) Puri
(d) Bijapur

13. In a Capitalistic Economy, the prices are determined by:
(a) Demand and Supply
(b) Government Authorities
(c) Buyers in the Market
(d) Sellers in the Market

14. The telephone was invented by:
(a) G. Marconi
(b) Alexander Graham Bell
(c) J.L baird
(d) Thomas Barrow

15. Surat is located on the banks of the river:
(a) Narmada
(b) Sharavathi
(c) Mahi
(d) Tapti

16. An insect-catching plant is:
(a) Australian Acacia
(b) Smilax
(c) Nepenthes
(d) Nerium

17. Tooth paste is a product sold under:
(a) Monopolistic Competition
(b) Perfect Competition
(c) Monopoly
(d) Duopoly

18. Who is the Supreme Commander in chief of armed forces of the country?
(a) Defence Minister
(b) Prime Minister
(c) Senior most among the three services Chiefs
(d) President

19. The term ‘Pitcher’ is associated with:
(a) Wrestling
(b) Boxing
(c) Baseball
(d) Foot ball

20. The gas that is used in the manufacture of vanaspati ghee is:
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Hydrogen
(d) Nitrogen

21. Which of the following is called ‘brown paper’?
(a) Jute
(b) Cotton
(c) Rubber
(d) tea

22. The zone of Earth’s atmosphere immediately above its surface up to a height of about 16 kms above equator and 8 kms over the poles is known as:
(a) Mesosphere
(b) Thermosphere
(c) Troposphere
(d) Stratosphere
23. Who is called as the ‘Prophet of New India’?
(a) Dayanand Saraswati
(b) Sri Narayana Guru
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Swami Vivekananda

24. Which one of the following is system software?
(a) Database Programs
(b) Word Processors
(c) Spreadsheets
(d) Compilers

25. The crop mainly grown in hills is:
(a) Sweet corn
(b) Sweet jowar
(c) Sweet potato
(d) Sweet Pea

26. For seeing the output, you use
(a) Monitor
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) Scanner

27. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?
(a) Function
(b) Arrow
(c) Space bar
(d) Control

28. Which of the following will translate images of text, drawings, and photos into digital form?
(a) Digitizer
(b) Modem
(c) Scanner
(d) Keyboard

29. Information on a computer is stored as:
(a) Analog Data
(b) Digital Data
(c) Modem Data
(d) Watts Data

30. The blinking point which shows your position in the text is called:
(a) Blinker
(b) Cursor
(c) Causer
(d) Pointer

ANSWER KEY

1. C 2. D 3. C 4. A 5. A
6. A 7. C 8. A 9. A 10. A
11. C 12. D 13. A 14. B 15. D
16. A 17. B 18. D 19. C 20. C
21. D 22. C 23. D 24. D 25. C
26. A 27. D 28. C 29. B 30. B








Post a Comment

 
Top