Kerala PSC Assistant/Auditor Exam 2015 Model Questions and Answers. Kerala PSC Secretariat Assistant Exam 2015 Expected Model Questions and Answers.

PART-C

61. The distance between Howrah and New Delhi via Patna is 1440 km, and the distance between Howrah and New Delhi via Gaya is 5% less. Then the distance between the places via Gaya (in km) is:
(a) 1398
(b) 1368
(c) 1388
(d) 1268

62. The average of five numbers is 140. If one number is excluded, the average of the remaining four numbers is 130. The excluded number is:
(a) 135
(b) 134
(c) 180
(d) 150

Kerala PSC Assistant Auditor Exam 2015 Model Questions

63. Ratio of the principal and the amount after 1 year is 10:12. Then the rate of interest per annum is:
(a) 12%
(b) 16%
(c) 18%
(d) 20%

64. If toys are bought at Rs. 5 each and sold at Rs. 4.50 each, then the loss is:
(a) 10%
(b) 11%
(c) 12%
(d) 13%

65. Ravi travels 300 km partly by train and partly by car. He takes 4 hours to reach, if he travels 60km by train and rest by car. He will take 10 minutes more if he were to travel 100km by train and rest by car. The speed of the train is:
(a) 50 km/hr
(b) 60 km/hr
(c) 100 km/hr
(d) 120 km/hr

66. If A:B is 2:3, B:C is 6:11, then A:B:C is
(a) 2 : 3 :: 11
(b) 4 : 6 :: 22
(c) 4 : 6 ::11
(d) 2 : 6 ::11

67. The product of two numbers is 36 and their sum is 13. The positive difference between the two numbers is:
(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 9

68. The average weight of five persons sitting in a boat is 38 kg. The average weight of the boat and the persons sitting in the boat is 52 kg. What is the weight of the boat?
(a) 228 kg
(b) 122 kg
(c) 232 kg
(d) 242 kg

69. The average weight of the 10 oars man in a boat is increased by 1 kg when one of the crew who weights 50 kg is replaced by a new man. What is the weight if the new man?
(a) 58 kg
(b) 52 kg
(c) 53 kg
(d) 60 kg

70. Ram and Shyam together can do a work in 8 days. Both of them began to work. After 3 days Ram fell ill. Shyam completed the remaining work in 15 days. In how many days can Ram complete the whole work?
(a) 17
(b) 12
(c) 15
(d) 13

71. 150 m long train takes 10 seconds to pass a man whois going in the same direction at 2 km/hr. What is the speed of the train in km/hr?
(a) Can’t be determi9ned
(b) 56
(c) 54
(d) None of these

72. A man invests Rs. 14400 in purchasing shares of a company paying 5% dividend at the time when a Rs. 100 share costs Rs. 120 in the market. What is his annual income?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 680
(c) Rs. 600
(d) Rs. 700

73. A piece of work can be done by 6 men and 5 women in 6 days or 3 men and 4 women in 10 days. If can be done by 9 men and 15 women in:
(a) 3 days
(b) 2 days
(c) 4 days
(d) 11/2 days

74. 8899-6644-3322=?-1122.
(a) 65
(b) 75
(c) 55
(d) 85

75. 26% of 450-?=12% of 150.
(a) 101
(b) 135
(c) 89
(d) 99

76. Terry consumes 1600ml of milk every day. How many litres of milk will she consume in 4 weeks?
(a) 42.6
(b) 43.4
(c) 44.8
(d) 41.6

77. The ratio between the present ages of Jyoti and Amit is 8:9 respectively. After four years Jyoti’s age will be 28 years. What was Amit’s age 8 years ago?
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 20 years
(d) 19 years

78. 7 11 20 36 61 (?)
(a) 97
(b) 86
(c) 99
(d) 85

79. 345.76-195.18+121.79=?+212.65.
(a) 59.72
(b) 62.75
(c) 56.87
(d) 61.73

80. 175-684÷19+415=?
(a) 542
(b) 554
(c) 562
(d) 564

One word substitution
81. John always quarrels with his friends. So we can call him a …………
(a) Belligerent
(b) Bellicose
(c) Garrulous
(d) talkative

Choose the correct preposition
82. We are looking forward …………. your co-operation.
(a) at
(b) to
(c) for
(d) after

83. Gopal was born ………….. poor parents
(a) to
(b) for
(c) of
(d) from

Write the Synonym
84. LUSCIOUS
(a) Delicious
(b) Delicate
(c) Sweet smelling
(d) Tasty

85. PROLIFERATE
(a) Assist
(b) Generate
(c) Proclaim
(d) Support

Select the word opposite in meaning
86. INADVERTENT
(a) Adequate
(b) Available
(c) Intentional
(d) Negligent

87. CONJECTURE
(a) Certainty
(b) Guess
(c) Position
(d) Form

Choose the right words
88. India needs …….. leaders who are ……….. but not ……………
(a) Spiritual, spirited, spirituous
(b) Spirited, Spiritual, Spirituous
(c) Spirituous, Spiritual, Spirited
(d) Spirituous, Spirited, Spiritual

89. The words of Krishna acted upon the mind of Arjuna as a great …………
(a) Stimulant
(b) Stimulus
(c) Advice
(d) None of these

90. Mohanlal is a great …………..
(a) Artiste
(b) Artist
(c) Actress
(d) None of these


ANSWER KEY

61. B 62. C 63. D 64. A 65. B
66. C 67. C 68. B 69. D 70. B
71. B 72. C 73. A 74. C 75. D
76. C 77. D 78. A 79. A 80. B
81. B 82. B 83. A 84. D 85. B
86. C 87. A 88. B 89. B 90. A







Post a Comment

 
Top