Current Affairs December 2014 Questions and Answers, Current Affairs December 2014 Questions and Answers in PDF file for preparing PSC, SSC, UPSC, Civil Services, Bank, RRB and all Other Competitive Examinations in India.

1. The BCCI has extended the tenure of which former cricketer as the Director of Indian Cricket team till the end of the 2015 World Cup?
Answer: Ravi Shastri

2. Name the chief minister of Maharashtra who resigned recently?
Answer: Prithviraj Chavan

3. India has decided to contribute how much amount to the United Nations to fight the deadly Ebola virus in Africa?
Answer: 12 Million US Dollars

Current Affairs December 2014 PDF

4. Which Indian bank has signed a Line of Credit (LoC) of 500 million US dollar with Export-Import Bank of Korea (Korea Eximbank)?
Answer: State Bank of India

5. Which two organizations entered into a deal to hand over the civil administration of Gaza to the Palestinian government led by President Mahmoud Abbas?
Answer: Hamas and Fatah

6. Name the scheme launched by the Government of India for uplift of urban and rural poor through enhancement of livelihood opportunities through skill development and other means?
Answer: Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana (DAY)

7. Who tops the list of the 100 Richest Indians 2014 released by the Forbes Magazine?
Answer: Mukesh Ambani

8. The Union Cabinet has given its approval for the recent agreement made with which neighboring country on ‘Electric Power Trade, Cross-Border Transmission Interconnection and Grid Connectivity’?
Answer: Nepal

9. Which two cricketers have recently been selected as Bradman Honorees?
Answer: Sachin Tendulkar and Steve Waugh

10. Which human rights activist from Pakistan won this year’s Right Livelihood Award?
Answer: Asma Jahangir

11. The Ministry of Environment and Forests has accorded coastal regulation zone clearance for building the Indian part of which submarine cable system connecting Oman, UAE, India, Sri Lanka and Malaysia?
Answer: Bay of Bengal Gateway

12. The Government of India has declared September 25 as …………….?
Answer: Antyodaya Divas

13. The Supreme Court has cancelled the allocation of how many coal blocks allocated to various companies since 1993?
Answer: 214
14. Name the newly launched campaign by the Government of India aiming at attracting foreign companies to set up their manufacturing units in India?
Answer: Make India

15. Who has been appointed as the Head Coach of the Sri Lankan cricket team?
Answer: Marvan Atappattu

16. Which World Bank institution has issued ‘Maharaja Bond’ to raise funds to be used to invest in infrastructure projects in India?
Answer: International Finance Corporation (IFC)

17. Who heads the panel appointed by the Government of India to suggest measures to reorganize the Railway Board and its Departments?
Answer: Bibek Debroy

18. Which committee, appointed by the Reserve Bank of India submitted its report on Capacity Building in banks and non-banks?
Answer: Gopalakrishna Committee

19. Which veteran cricket historian and statistician who had collected the details of India’s test matches since the first test in 1932, passed away recently?
Answer: Anandiji Dossa

20. International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons was observed on ……………?
Answer: September 26

21. Which Indian zoo won the International Earth Heroes Award this year?
Answer: Darjeeling Zoo

22. Which cricket team won this year’s Duleep Trophy?
Answer: Central Zone

23. The term of the 14th Finance Commission has been extended to which date?
Answer: December 31, 2014

24. Who was sworn in as the Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Devendra Fadnavis

25. Which country became the first European Union country to recognize the state of Palestine?
Answer: Sweden

26. What is the theme of the 18th SAARC summit?
Answer: Deep Integration for Peace, Progress and Prosperity

27. International Internet Day was observed on:
Answer: October 29

28. World polio Day was observed on:
Answer: October 24

29. Name the newly released novel authored by Chetan Bhagat?
Answer: Half Girlfriend

30. Who has been appointed as the Chairman of India Council for Cultural Relations?
Answer: Lokesh Chandra
31. Name the Cargo rocket, carrying supplies to the International Space Station, which exploded after launch?
Answer: Antares

32. The Indian Navy commemorated the 1000th anniversary of the coronation of which ancient king?
Answer: Rajendra Chola

33. Which Indian received Japan’s top national award, The Grand Cordon of the Order of the Paulownia Flowers?
Answer: Dr. Manmohan Singh

34. What was the name of the recent joint military exercise held between India and Sri Lanka?
Answer: Mithra Shakthi

35. Name the place in Karnataka where Harappan era drawings were recently found in Gondi dialect.
Answer: Hampi

36.International Day to End Impunity for Crimes against journalists was observed on:
Answer: November 2

37. Who has been appointed as the first woman chief of the European Organisation for Nuclear Research (CERN)?
Answer: Fabiola Gianotti

38. Which Indian received the President’s Award by the International Hockey Federation (IHF)?
Answer: Narinder Batra

39. Where was this year’s International Counter-Piracy Conference held?
Answer: Dubai

40. Who has been appointed as the Union Finance Secretary?
Answer: Rajiv Mehrishi

41. Name the famous English clarinet player, who is mostly known for ‘Stranger on the Shore’, passed away on November 2?
Answer: Acker Bilk

42. India has been re-elected as the member of which principal organ of the United Nations?
Answer: Economic and Social Council (ECOSOC)

43. Jawahar Sircar, the CEO of Prasar Bharti, has been elected as the Vice President of which international association of broadcasting associations?
Answer: Asia Pacific Broadcasting Union (ABU)

44. Name the autobiography written by Sachin Tendulkar?
Answer: Playing it My Way

45. Who has been appointed as the Chirman of National Authority for Chemical Weapn Convention?
Answer: G. S Sandhu


46. National Cancer Awareness Day was observed on:
Answer: November 7

47. Who is appointed as the chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
Answer: Anita Kapur

48. National Education Day was observed on ……………?
Answer: November 11

49. Which Indian has been appointed member of the United Nations probe panel on Gaza?
Answer: K. C Reddy

50. Where was the 2014 World Ayurveda Congress held?
Answer: New Delhi

51. Who tops the list of the ‘World’s Most Powerful People’ released by Forbes?
Answer: Vladimir Putin

52. Dr. APJ Abdul Kalam has recently been conferred the title of Honorary Professor by which Chinese University?
Answer: Peking University

53. Who has been named as Captain of the ICC Test team of the Year 2014?
Answer: Angelo Mathews

54. Which Indian cricketer is the winner of the 2014 LG ICC People’s Choice Award?
Answer: Bhuvaneshwar Kumar

55. Who is the new Chief Minister of Goa?
Answer: Laxmikant Parsekar

56. Which Bangladeshi cricketer has become the third player in the world to take 10 wickets and 100 runs in a test match?
Answer: Shakib Al Hasan

57. Which Indian has become the quickest batsman to reach 6000 runs in One Day Internationals?
Answer: Virat Kohli

58. The wreckage of which Chinese warship that sank in 1984, was discovered in Yellow Sea recently?
Answer: Zhiyuwan

59. How many new cabinet ministers have been inducted into the Union Ministry?
Answer: Four

60. World Science Day for Peace and Development was observed on:
Answer: November 10

61. Which day was observed as the International Day for preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict?
Answer: November 6

62. Which person of Indian Origin was elected as the President of the International Society of Radiographers and Radiological Technologists (ISRRT)?
Answer: Dr. Fawzia Peer

63. Who has been appointed as the new Financial Services Secretary?
Answer: Hasmukh Adhia

64. The India-China Joint Military Exercise held in Pune was named ……………..?
Answer: Hand-in-Hand 2014

65. The 2014 G20 Summit was held in which city?
Answer: Brisbane (Australia)

66. Who won this year’s ATP World Tour Finals?
Answer: Novak Djokovic

67. What is the new tagline of Doordarshan?
Answer: Desh ka Apna Channel

68. World Pneumonia Day was observed on ……………….?
Answer: November 12

69. Which filmmaker and director of the television serial Mahabharat, passed away on 12 November?
Answer: Ravi Chopra

70. Which Indian is among the five cricketers selected as the ambassadors for the ICC World Cup Cricket 2015?
Answer: Virat Kohli

71. Which is named by the Oxford Dictionaries as the Word of the Year 2014?
Answer: Vape [The word means to inhale and exhale the vapour produced by an electronic cigarette or similar device]

72. Which two Indian shuttlers have recently won the China Open Super Series Premier Badminton Tournament?
Answer: Saina Nehwal and Kidambi Srikanth

73. The newly announced Newton-Bhabha Fund is an initiate to scale up bilateral research and innovation between India and which country?
Answer: United Kingdom

74. Name the World No.1 badminton player who has been suspended by the Badminton World Federation for violation of anti-doping regulation.
Answer: Lee Chong Wei (Malaysia)

75. The Supreme Court of which neighboring country has been given nod to its current head of state to contest election for third term?
Answer: Sri Lanka

76. Which Indian cricketer created world record by scoring 264 runs in a one day international match?
Answer: Rohit Sharma

77. National Bal Swachhta Mission was launched by the Government of India to mark whose 125th birth anniversary?
Answer: Jawaharlal Nehru

78. Which Indian has been inducted on the board of Interpol Foundation?
Answer: Ratan Tata
79. Which Bollywood actor has recently been appointed as UN Women’s Goodwill Ambassador for South Asia?
Answer: Farhan Akhtar

80. What is the new timing of the question hour in Rajya Sabha?
Answer: 11 am to 12 noon.

81. Klaus Johannes has been elected president of which European country?
Answer: Romania

82. Which robotic lander achieved a controlled touchdown on the comet 67p/Churyumov-Gerasimenko?
Answer: Philae

83. World Diabetes Day was observed on:
Answer: November 14

Download Current Affairs December 2014 Questions and answers in PDF file.








Post a Comment

 
Top