Kerala PSC Junior Co-Operative Inspector Exam Model Questions. Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Junior Co-Operative Inspector Examinations.

1. Widely discussed Indian Constitution Amendment connected to co-operative movement all over India is:
(a) 97th Amendment
(b) 111th
(c) 98th
(d) None of these

2. Who is the present secretary of Co-operation State of Kerala?
(a) Dr. V.M Gopala Menon
(b) K. Jose Cyriac
(c) Dr. Nivedita.P.Haran
(d) None of these

Junior Co-Operative Inspector Exam Model Questions

3. Who is the recently joined deputy governor of RBI?
(a) Anand Sinha
(b) K.C Charrabarty
(c) H.R Khan
(d) Urjith Patel

4. Which is the newly inserted part in the Indian Constitution related to co-operative movement?
(a) IX A
(b) IX B
(c) X A
(d) None of these

5. Section 2 (1a) of the co.op.societies (Amendment) Act 2013 deals with:
(a) Credit Societies
(b) Non credit societies
(c) Miscellaneous Society
(d) none of these

6. Who is the present chairman of SEBI?
(a) Pratip Chaudhuri
(b) Shyam Srinivasn
(c) U.K Sinha
(d) Chanda Kochhar

7. Dr. William King, a social reformer and a famous co-operator was citizen of ……………
(a) England
(b) France
(c) Germany
(d) Italy

8. Head Quarters of ICA is at ……………
(a) London
(b) Newyork
(c) Tokyo
(d) None of these

9. Maximum number of Members of a representative general body shall not exceed …………..
(a) 50
(b) 500
(c) 1000
(d) None of these

10. Operation Flood Programme Phase-I was started in the year ………..
(a) 1969
(b) 1971
(c) 1970
(d) None of these

11. Which is termed as Romance of Co. operation?
(a) Land Development Bank
(b) Consumer Societies
(c) Urban Co-operative Bank
(d) Marketing Societies

12. The Audit memorandum is prepared by:
(a) Registrar
(b) Director of Co-operative Audit
(c) Auditor
(d) Committee of the Society

13. The second largest organization in the world which have more member nations?
(a) UNO
(b) UNESCO
(c) ICA
(d) WTO

14. The percentage of depreciation calculated for building a Co.op Society in relation to audit?
(a) 10%
(b) 5%
(c) 20%
(d) 2.5%

15. The author of the book ‘Theory History and Practice of Co.operation’?
(a) R.D Bedi
(b) H. Calvert
(c) S.D Mishra
(d) C.R Fay

16. The reserve created from the net profit is called?
(a) Special Reserve
(b) General Reserve
(c) Secret Reserve
(d) None of these

17. Incomplete accounts recorded are called?
(a) Single Entry
(b) Double Entry
(c) Single account
(d) None of these

18. Goodwill of joint stock company comes under ………. account?
(a) Fixed Asset
(b) Current Asset
(c) Floating Asset
(d) None of these

19. Income Tax paid by the businessmen will be debited to ……… a/c?
(a) Cash a/c
(b) Capital a/c
(c) Profit and Loss a/c
(d) Trading a/c

20. Accumulated depreciation account will always have ……………. Balance?
(a) Credit
(b) Debit
(c) Both
(d) None of these

21. Application fee of a Co.op Society is calculated on the basis of ………………
(a) Paid up Share Capital
(b) Working Capital
(c) Gross Profit
(d) N/P

22. Casse Rurali is a Co.operative Organisation of ……………..
(a) England
(b) Germany
(c) Italy
(d) Denmark

23. The first item of the bye law of Co.operative Society?
(a) Objects
(b) name and Address
(c) Members
(d) Area of operation

24. The Grange movement was started by ……… in USA
(a) William King
(b) Hudson Kelly
(c) Sun Yat Sen
(d)Horace Plunkett

25. The maximum education fund payable by a Co.op Society.
(a) Rs. 25000
(b) Rs. 30000
(c) Rs. 40000
(d) Rs. 50000

26. Grandman of Co.op Sector in India?
(a) Gandhiji
(b) Nehru
(c) Ramadaspandalu
(d) Vaikunth Metha

27. Town send Committee recommend to start:
(a) Urben
(b) Land Mortgage
(c) FSS
(d) TUCS

28. In a Primary CARD Bank taking the value of land after development is known as ……
(a) Incremental Income
(b) Presemptive
(c) Crop Loan
(d) None of these

29. Vaidyanathan committee was appointed by ……………
(a) RBI
(b) Govt.of India
(c) NABARD
(d) None of these

30. Narasimham committee submitted its report in …………………
(a) Aug 1991
(b) Dec 1991
(c) Aug 1992
(d) Dec 1992

31. Non monetary disputes between Co.op Societies field before?
(a) Registrar
(b) Co.op Arbitration Court
(c) high Court
(d) None of these

32. Monetary disputes between Co.op Societies field before?
(a) Registrar
(b) Co.op Arbitration Court
(c) Govt
(d) None of these

33. The New Lenark mill is associated with:
(a) Raiffeisen
(b) Schulze
(c) Robert Owen
(d) None of these

34. Robert owen’s principles and experiments are termed as.
(a) Communism
(b) Capitalism
(c) Socialism
(d) Owenism

35. The first Personal Manager of the world is:
(a) Taylor
(b) Robert owen
(c) Fayol
(d) None of these

36. Manchester in England related to:
(a) Arms
(b) Textile
(c) Cement
(d) Poultry

37. The first secretary of Rochdale Pioneers society is:
(a) Robert Owen
(b) Charles Howrath
(c) James Daly
(d) William King

38. Number of Rochdale Principles.
(a) 5
(b) 8
(c) 7
(d) None of these

39. Who brings the KSCS bill in the Kerala Assembly in 1969?
(a) M.V Raghavan
(b) T.K Ramakrishnan
(c) P.R Kurup
(d) None of these

40. The minimum number of persons required for forming a small scale industrial Co.op Society is:
(a) 25
(b) 10
(c) 50
(d) 7

41. The headquarters of Kerala state Rubber Co.op Ltd is at:
(a) TVM
(b) Kannur
(c) Kollam
(d) None of these

42. The CRAFICARD Report came out in:
(a) 1991
(b) 1981
(c) 1992
(d) 1982

43. Karve committee was appointed by ICA in:
(a) 1966
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1965

44. The Reformulated principles were adopted by ICA in:
(a) 1966
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1965

45. Which scheme covers non-farm sector lending?
(a) Kisan Credit Card
(b) Swarojgar Credit Card
(c) Kisan debit card
(d) None of these

46. Co-Bank Tower at Trivandrum is the head quarters of:
(a) KSCB
(b) DCB, Tvm
(c) KSCU
(d) None of these

47. The first five year plan period is:
(a) 1951-52
(b) 1951-56
(c) 1951-54
(d) None of these

48. The Rural Infrastructure Development Fund was set up with:
(a) NABARD
(b) RBI
(c) SBI
(d) None of these

49. MILMA is located at:
(a) Gujarat
(b) Haryana
(c) Kerala
(d) None of these

50. Golden Yarn of Gods Own Country is the new logo of …………….
(a) Handloom
(b) Handicrafts
(c) Coir
(d) None of these

Answer Key

1. A 2. A 3. D 4. B 5. C
6. C 7. A 8. D 9. B 10. C
11. C 12. C 13. C 14. D 15. A
16. B 17. A 18. A 19. B 20. A
21. A 22. C 23. B 24. B 25. C
26. B 27. B 28. B 29. B 30. C
31. B 32. A 33. C 34. D 35. B
36. B 37. C 38. C 39. C 40. B
41. B 42. B 43. C 44. A 45. B
46. A 47. B 48. C 49. C 50. B







Post a Comment

 
Top