Selected Previous Questions and Answers for preparing Indian Railway Group D Examinations.

1. Which of the following is a major tea producing state?
(a) Assam
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

2. Which of the following states is a major producer of wheat?
(a) Nagaland
(b) Mizoram
(c) Arunachal Pradesh
(d) Punjab

Indian Railway Group D Exam Selected Previous Questions

3. Which of the following states is an important producer of sugar cane?
(a) Maharashtra
(b) Jammu and Kashmir
(c) Tripura
(d) Sikkim

4. The Earth rotates 360 degree in about:
(a) 12 hours
(b) 24 hours
(c) 36 hours
(d) 48 hours

5. A leap year has:
(a) 365 Days
(b) 366 Days
(c) 367 Days
(d) 368 Days

6. The occurrence of days and nights is the result of:
(a) Revolution of the Earth around the Sun.
(b) Rotation of the Earth about its axis.
(c) Movement of the Moon around the Earth.
(d) Newton’s laws of motion.

7. The duration of day and night becomes equal at all place on:
(a) 21st March and 23rd September.
(b) 21st March and 21st June.
(c) 21st June and 22nd December.
(d) Does not happen.

8. Solar eclipse occurs when:
(a) The moon comes in between the Sun and the Earth.
(b) The Earth comes in between the Sun and the Moon.
(c) The Sun comes in between the Moon and the Earth.
(d) None of the above.

9. The crust of the Earth is divided into two parts. The Hydrosphere and the Land mass. The land mass occupies:
(a) 50% of the Earth’s surface area.
(b) About 29.2% of the Earth’s surface area.
(c) 80% of the Earth’s surface area.
(d) It keeps on varying.

10. The Manas National Park is situated in the state of:
(a) Andhra Pradesh
(b) Assam.
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir

11. Mausynram receives the highest rainfall in the world. It is located in the state of:
(a) Tripura
(b) Nagaland.
(c) Arunachal Pradesh.
(d) Meghalaya.

12. Green Revolution in India led to a substantial increase in the production of:
(a) Food grains
(b) Milk
(c) Steel
(d) Automobiles.

13. ‘White Revolution’ in India is related to the development of:
(a) Dairy Industry
(b) Paper Industry
(c) Silk Industry
(d) Sugar Industry

14. What is a Tsunami?
(a) Name of a flower.
(b) Name of a Mountain.
(c) A series of water waves caused by the displacement of a large volume of a body of water.
(d) Name of a virus.

15. Which country was hit by an earthquake and tsunami in March 2011 resulting in loss of lives?
(a) Argentina
(b) Mexico
(c) Japan
(d) Egypt

16. The zonal head quarter of Northeast Frontier Railway is at:
(a) New Jalpaiguri
(b) Shillong
(c) Guwahati
(d) Katihar

17. The railway track in the Dar jeeling Himalayan Railway (DHR) is:
(a) Narrow gauge
(b) Metre gauge
(c) Broad gauge
(d) None of these

18. The Palk Strait lies between the countries:
(a) Sri Lanka and Maldives.
(b) India and Sri Lanka
(c) India and Maldives
(d) Bangladesh and Myanmar

19. Richter scale measures the magnitude of:
(a) Volcanoes
(b) Earthquakes
(c) Floods
(d) Rainfall

20. ‘Jhum’ practiced in the northeastern states of India is a method of:
(a) Learning
(b) Agriculture
(c) Dancing
(d) Cooking

21. The Kaziranga National Park is famous for its:
(a) Asiatic Lion
(b) Bengal Tiger
(c) One horned rhinoceros
(d) Eagle

22. Which is the largest continent?
(a) Africa
(b) Asia
(c) Australia
(d) North America

23. ‘One Light Year’ is a unit of:
(a) Time
(b) Speed
(c) Distance
(d) Sound

24. Which of the following is not a renewable resource?
(a) Forest
(b) Bio-energy
(c) Solar energy
(d) Petroleum

25. Which is the third nearest planet to the Sun?
(a) Venus
(b) Earth
(c) Mercury
(d) Mars

26. The Pole Star indicates the direction to the:
(a) South
(b) North
(c) East
(d) West

27. How many countries share land boundaries with India?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight

28. Kalinga is the ancient name of:
(a) Karnataka
(b) Coastal Orissa
(c) West Bengal
(d) Kerala

29. Which of the following is a natural resource?
(a) Tea
(b) Rice
(c) Air
(d) Cars

30. The colour of Coal is:
(a) Black
(b) Blue
(c) Orange
(d) Red

31. Which of the following fuels are used for running automobiles?
(a) Wood
(b) Coal
(c) Diesel
(d) Charcoal

32. Paper was invented in:
(a) China
(b) India
(c) England
(d) Japan

33. Two-thirds of the Earth’s surface is covered with water and therefore from the outer space, the earth appears:
(a) Blue
(b) Green
(c) Black
(d) Brown

34. Global warming is increasing at an alarming rate mostly due to increase of the amount of:
(a) Oxygen in the air
(b) Nitrogen in the air
(c) Carbon dioxide in the air
(d) Hydrogen in the air

35. The President of India holds office for a period of:
(a) 6 Years
(b) 5 Years
(c) 4 Years
(d) 3 years

36. The Parliament of India has houses.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five

37. Which of the following is known as the Pink City of India?
(a) Bangalore
(b) Jaipur
(c) Lucknow
(d) Kolkata

38. Who is the President of India?
(a) APJ Abdul Kalam
(b) Somnath Chatterjee
(c) Pranab Mukherjee
(d) Manmohan Singh

39. Which state has the highest literacy rate in the coutry?
(a) Kerala
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Tripura

40. Which of the following states celebrate Bihu Festival?
(a) Himachal Pradesh
(b) Assam
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

41. The first silent feature film made in India was:
(a) Raja harishchandra
(b) Alam Ara
(c) Kisan Kanya
(d) Mother India

42.Stilwell Road (constructed during World War II and originally called Ledo Road) connected:
(a) Northeast India with China
(b) India with Afghanistan
(c) India with East Pakistan
(d) India with Bhutan

43. 26th January in India is celebrated as:
(a) Independence Day
(b) Republic Day
(c) Revolution Day
(d) Parliament Day

44. Majuli is the largest fresh water river island of the world. It is located in the state of:
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Manipur
(d) Arunachal Pradesh

45. The Tawang monstery, the famous Buddhist monastery in India is located in:
(a) Bihar
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Arunachal Pradesh

46. Sangam literature contains:
(a) Earliest works in Tamil
(b) Earliest works in Sanskrit.
(c) Earliest works in Hindi.
(d) Earliest works in Bengali.

47. The river Brahmaputra flows through the state of:
(a) Tamil Nadu
(b) Jharkhand
(c) Chhattisgarh
(d) Assam

48. Which of the following states does not share its boundary with Bangladesh?
(a) West Bengal
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) Manipur

49. The temple of Goddess kamakhya in Guwahati (Assam) is situated at the top of a peak of the:
(a) North Cachar Hills
(b) Karbi Hills
(c) Nilachal Hills
(d) Barail Hills

50. The National Anthem ‘Jana-Gana-Mana’ was composed by:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rabindra Nath Tagore
(c) Bankim Chandra Chatterjee
(d) Motilal Nehru

Answer Key

1. A 2. D 3. A 4. B 5. B
6. B 7. A 8. A 9. B 10. B
11. D 12. A 13. A 14. C 15. C
16. C 17. A 18. B 19. B 20. B
21. C 22. B 23. C 24. D 25. B
26. B 27. C 28. B 29. C 30. A
31. C 32. A 33. A 34. C 35. B
36. A 37. B 38. C 39. A 40. B
41. A 42. A 43. B 44. B 45. D
46. A 47. D 48. D 49. C 50. B







Post a Comment

 
Top