IBPS Bank Probationary Officer (PO) Exam Model Questions and Answers. Reasoning Model Questions and Answers for preparing all Bank examinations.

REASONING


Directions for questions 1 to 5: Select the correct alternative from the given choices.

1. Four out of the following five are alike in a certain way and so form a group. Find the one which does not belong to that group.
(a) Karnataka : Bangalore
(b) Assam : Dispur
(c) Kerala : Cochin
(d) Madhya Pradesh : Bhopal

IBPS Bank PO Exam Reasoning Model Questions

2. In a certain code language, If Radio means Audio, Audio means Studio, Studio means Video, Video means Tape and Tape means Disk, then What is called as the recording of moving pictures?
(a) Disk
(b) Audio
(c) Studio
(d) Video
(e) Tape

3. How many meaningful English words can be formed with letters A, T and P using each letter only once in each word?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

4. If the letters of the word PAYMENT are arranged as they appear in the English alphabetical order, which of the following letter will be third from the right?
(a) P
(b) M
(c) N
(d) E
(e) T

5. P is the daughter of S, who is the only son of R. Q is the father of S and the brother of T. How is R related to T?
(a) Sister
(b) Sister-in-law
(c) Cousin
(d) Wife
(e) Aunt

Directions for questions 6 to 10: Each of these questions consists of two/three statements followed by two conclusions marked I and II. Consider the statements to be true, even though they seem to be at variance with the commonly known facts and find out which of the given conclusions logically follows the statements, disregarding the commonly known facts. Mark your answer as,
(a) If only conclusion I follows
(b) If only conclusion II follows
(c) If either conclusion I or conclusion II follows
(d) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(e) If both conclusions I and II follows

6. Statements:
Some books are toys.
Some toys are kids.
All dolls are kids.
Conclusions:
I. Some dolls are toys.
II. Some kids are books.

7. Statements:
Some places are names.
All fames are names.
Some fames are originals.
Conclusions:
I. Some names are originals.
II. Some places are not fames.

8. Statements:
All negatives are positives.
All squares are symbols.
No positive is a square.
Conclusions:
I. No symbol is positive.
II. Some negatives are squares.

9. Statements:
No scratch is a rash.
Some scratches are stickers.
Conclusions:
I. No sticker is a rash.
II. Some stickers are rashes.

10. Statements:
All cups are caps.
All caps are clips.
Conclusions:
I. Some caps are clips.
II. Some caps are not cups.

Directions for questions 11 to 15: In a certain code language, the codes for sentences given in Column I are given in Column II. Each word has a unique code. Answer the questions based on these codes.


Column I Column II
1.  What is the exam gi ri ti mi
2.     Who is a tester pi li gi si
3.    Who test is an exam gi hi di ti li
4.      This is a test that pi ji gi ri di

11. What is the code for the word ‘tester’?
(a) pi
(b) li
(c) gi
(d) si
(e) Cannot be determined

12. Which word is coded as ‘li’?
(a) is
(b) exam
(c) test
(d) who
(e) None of these

13. What is the code for the word ‘that’?
(a) pi
(b) gi
(c) ri
(d) ji
(e) di

14. What is the code for ‘what is that test’?
(a) gi mi ji hi
(b) mi gi ji di
(c) hi si pi mi
(d) ti li mi gi
(e) None of these

15. What is the code for ‘exam is a test’?
(a) pi ti li di
(b) ri gi di pi
(c) ti gi pi di
(d) ji hi ti ri
(e) None of these

Answers

1. c 2. c 3. d 4. a 5. b
6. d 7. a 8. d 9. c 10. a
11. d 12. d 13. d 14. b 15. c








Post a Comment

 
Top