SSC/PSC Exam Model Questions 2015. Model Questions and Answers for preparing SSC [Staff Selection Commission], Public Service Commission [PSC] Examinations for various posts in India and Kerala.

Part A: General Awareness


1. The Judges of the Supreme Court retire at the age of:
(a) 60 Years
(b) 65 Years
(c) 62 Years
(d) 58 Years

SSC Exam Model Questions 2015

2. When there is an official change in the exchange rate of domestic currency, then it is called:
(a) Appreciation
(b) Depreciation
(c) Revaluation
(d) Deflation

3. The call of “Back to Vedas” was given by:
(a) Swami Vivekananda
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Raja Ram Mohan Roy

4. The Konkan Railway connects:
(a) Goa-Mangalore
(b) Roha-Mangalore
(c) Kanyakumari-Mangalore
(d) Kanyakumari-Mumbai

5. River Indus originates from:
(a) Hindukush range
(b) Himalayan range
(c) Karakoram range
(d) Kailash range

6. The atmospheric air is held to the earth by:
(a) Gravity
(b) Winds
(c) Clouds
(d) Rotation of the Earth

7. A communication network which is used by large organizations over regional, national global area is called:
(a) LAN
(b) WAN
(c) MAN
(d) VAN

8. Red data book gives information about species which are:
(a) Extinct
(b) Endangered
(c) Dangerous
(d) Rare

9. Which of the following is the smallest bird:
(a) Pigeon
(b) Parrot
(c) Humming Bird
(d) House Sparrow

10. Indian Army’s Operation ‘Saiyam’ was related to:
(a) Kashmir
(b) Indo-China Border of the Central region
(c) North-East
(d) Indo-Pak Border in Punjab and Rajasthan

11. The World’s only floating national park is situated in:
(a) Manipur
(b) Kuala Lumpur
(c) Bilaspur
(d) Dispur

12. Which of the following book has been written by Atiq Rahimi?
(a) Earth and Ashes
(b) This Savage Rite
(c) The Red Devil
(d) Witness the night

13. Who was the recipient of the Sahitya Akademi Award 2010 in Hindi Literature Category:
(a) Uday Prakash
(b) Laxman Dubey
(c) Nanjil Nandan
(d) Mangat Badal

14. The 2014 FIFA World Cup final was held at:
(a) Paris
(b) Berlin
(c) Riode Janeiro
(d) London

15. Which of the following folk/tribal dances is associated with Uttar Pradesh:
(a) Veedhi
(b) Thora
(c) Thamasha
(d) Rauf

Part B: Numerical Aptitude


16. If the sum of two numbers be multiplied by each number separately, the products so obtained are 247 and 114. The sum of the numbers is:
(a) 19
(b) 20
(c) 21
(d) 23

17. Find the number, one-seventh of which exceeds its eleventh art by 100.
(a) 1925
(b) 1825
(c) 1540
(d) 1340

18. If x*y=(x+3)2(y-1) then the value of 5*4 is:
(a) 192
(b) 182
(c) 180
(d) 172

19. If 9vx=v12+v147 then x=?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

20. A and B can complete a piece of work in 8 days. B and C can do it in 12 days. C and A can do it in 8 days. A, B and C together can complete it in:
(a) 4 Days
(b) 5 Days
(c) 6 Days
(d) 7 Days

21. X is 3 times faster as Y and is able to complete the work in 40 days less than Y. Then the time in which they can complete the work together is:
(a) 15 Days
(b) 10 Days
(c) 71/2 Days
(d) 5 Days

22. A bicycle wheel makes 5000 revolutions in moving 11km. Then the radius of the wheel (in cm) is: (Take p=22/7)?
(a) 70
(b) 35
(c) 17.5
(d) 140

23. The perimeter of a triangle is 40cm and its area is 60cm2. If the largest side measures 17cm, then the length (in cm) of the smallest side of the triangle is:
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 15

24. A shopkeeper allows a discount of 10% to his customers and still gains 20%. Find the marked price of the article which costs:
(a) 600
(b) 540
(c) 660
(d) 580

25. If 30% of A is added to 40% of B, the answer is 80% of B. What percentage of A is B?
(a) 30%
(b) 40%
(c) 70%
(d) 75%

26. If the selling price of 10 articles is equal to the cost price of 11 articles, then the gain percent is:
(a) 10
(b) 11
(c) 15
(d) 25

27. While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 5%. If he gives a discount of 6%, he earns 15 less as profit. What is the market price of the watch?
(a) 1250
(b) 1400
(c) 1500
(d) 750

28. If 90% of A=30% of B and B=2x% of A, then the value of x is:
(a) 450
(b) 400
(c) 300
(d) 150

29. A sum of money placed at compound interest doubles itself in 4 years. In how many years will it amount to four times itself?
(a) 12 Years
(b) 13 Years
(c) 8 Years
(d) 16 Years

30. The simple interest on sum for 5 years is one-fourth of the sum. The rate of interest per annum is:
(a) 5%
(b) 6%
(c) 4%
(d) 8%


Answer Key

1. B 2. C 3. B 4. B 5. D
6. A 7. B 8. B 9. C 10. D
11. A 12. A 13. A 14. C 15. B
16. A 17. A 18. A 19. B 20. C
21. A 22. B 23. C 24. A 25. D
26. A 27. C 28. D 29. C 30. A







Post a Comment

 
Top