Model Question paper for preparing Kerala PSC Junior Public Health Nurse Examination and Other Nursing examinations.

PART-2

1. The average life of a red blood cell is about:
(a) 125 days
(b) 120 days
(c) 130 days
(d) 140 days

2. The commonest mode of HIV transmission is:
(a) Blood transmission
(b) Vertical transmission
(c) Sexual
(d) None of the above

Junior Public Health Nurse Exam Model Questions

3. Peptic Ulcer may caused by:
(a) Irregular meals
(b) Stress and tension
(c) Anxiety
(d) All the above

4. The normal foetal heart rate is ………… minutes
(a) 110-150
(b) 130-160
(c) 120-160
(d) 140-160

5. The normal blood pressure of an adult is …………… mm Hg
(a) 120/80
(b) 110/70
(c) 120/70
(d) None of the above

6. The growth chart first designed by:
(a) UNICEF
(b) David Morley
(c) Margret
(d) Chanda

7. Normal bleeding time is …………. Minutes
(a) 3 to 4
(b) 4 to 5
(c) 2 to 3
(d) None of the above

8. The BFHI district of Kerala is
(a) Kottayam
(b) Kannur
(c) Kollam
(d) Ernakulam

9. The most common side effect of IUD insertion is:
(a) Pain
(b) Pelvic Infection
(c) Bleeding
(d) Ectopic pregnancy

10. Milk is deficient in which of the following:
(a) Iron
(b) Vitamin A
(c) Vitamin D
(d) Lactose

11. An IQ score between 50 and 70 would be what kind of mental disorder.
(a) Moderate
(b) Mild
(c) Severe
(d) Profound

12. Which of the following microorganisms is not killed by Pasteurisation?
(a) Brucella
(b) Bacillus anthracis
(c) Staphylococcus
(d) None of the above

13. The time limit for registering the event of birth is:
(a) 7 days
(b) 14 days
(c) 21 days
(d) 28 days

14. Hospital refuse which is particularly dangerous is best disposed of by:
(a) Active surveillance
(b) Burial
(c) Controlled tripping
(d) Incineration

15. Morbidity in a community can best be estimated by:
(a) Active surveillance
(b) Passive surveillance
(c) Monitoring
(d) None of the above

16. The most common cause of maternal mortality in India.
(a) Sepsis
(b) Anaemic
(c) Haemorrhage
(d) Abortion

17. Organisms which cause fever are called:
(a) Sepsis
(b) Pyrogen
(c) Pyogen
(d) Androgen

18. Failure rate of contraceptive mehods is determined by:
(a) Half life
(b) Sullivan’s index
(c) Pearl index
(d) None of the above

19. Sanitation barrier implies:
(a) Water pollution
(b) Personal hygiene
(c) Control flies
(d) Segregating of faeces

20. Scientific study of human population is called:
(a) Demography
(b) Anthropology
(c) Gerontology
(d) Geography

21. The principal method of refuse disposal are the following except:
(a) Dumping
(b) Incineration
(c) Oxidation ponds
(d) Composting

22. Census is conducted in every:
(a) 15 years
(b) 10 years
(c) 5 years
(d) 3 years

23. LMP was on 01/04/2014, then EDD is on:
(a) 01/01/2015
(b) 10/01/2015
(c) 06/01/2015
(d) 20/01/2015

24. Difference between birth rate and death rate is called:
(a) Mortality rate
(b) Crude death rate
(c) Morbidity rate
(d) Growth rate

25. ICDS provides non formal education of children up to the age:
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 3 years

Answers
1. b 2. c 3. d 4. c 5. a
6. b 7. c 8. d 9. c 10. a
11. b 12. b 13. c 14. d 15. a
16. c 17. b 18. c 19. d 20. a
21. c 22. b 23. c 24. d 25. a







Post a Comment

 
Top