Mathematics Model Question paper of Postal Assistant/Sorting Assistant Examination.

Part 2: Mathematics


1. The length of a rectangle is increased by 10% and breadth is decreased by 10%. Its area
(a) Increased by 1%
(b) Decreased by 1%
(c) Increased by 2%
(d) Decreased by 20%

2. In an examination it is required to get 36% percentage of the aggregate marks to pass. A student gets 160 marks and is declared failed by 20 marks. What is the total mark?
(a) 500
(b) 320
(c) 360
(d) 600
Postal Assistant-Sorting Assistant Exam Model Paper

3. The HCF and LCM of two numbers is 1 and 391. If one of the number is 23 find other number?
(a) 17
(b) 21
(c) 13
(d) 23

4. A boy covers half of his journey at 6km/h and the remaining half at 4 km/h. His average speed is:
(a) 6.5 km/h
(b) 5 km/h
(c) 5.5 km/h
(d) 4.8 km/h

5. The product of three consecutive integers is 210, then the sum of the integers is:
(a) 21
(b) 18
(c) 15
(d) 24

6. 8 men can finish a work in 40 days. If two more men join with them, the work will be completed in
(a) 32 days
(b) 30 days
(c) 36 days
(d) 38 days

7. A boat can go 30 km upstream and return downstream in 4 hrs 30 min. If the speed of boat in still water is 15km/h, the speed of stream is
(a) 5 km/h
(b) 6 km/h
(c) 10 km/h
(d) 8 km/h

8. How many numbers are between 20 and 80 which are divisible by 2,3 and 4.
(a) 20
(b) 7
(c) 8
(d) 5

9. If A:B=4:5 and B:C=6:7 then C:A is:
(a) 35:24
(b) 21:10
(c) 7:4
(d) 4:7

10. A and B can do a work in 20 days, B and C in 15 days, C and A in 12 days. If A, B and C work together, they will finish the work in
(a) 5 days
(b) 2 1/2 days
(c) 10 days
(d) 3 days

11. The sum of two numbers is 170 and their difference is 70. Their product is:
(a) 1190
(b) 2890
(c) 6000
(d) 4900

12. On selling a watch for Rs 528 a man gains 20%. In order to gain 25%, What will be the increase in its selling price.
(a) Rs 550
(b) Rs 264.50
(c) Rs 44
(d) Rs 22

13. The sum of first 300 odd natural numbers
(a) 150
(b) 1500
(c) 7500
(d) 22500

14. The average of four consecutive odd number A, B, C and D is 12. The product of A and C is:
(a) 156
(b) 165
(c) 143
(d) 117

15. An express train passes a platform in half minute with a speed of 54 km/h. The length of the platform is
(a) 450 m
(b) 108 m
(c) 270 m
(d) 1620 m

16. A man covers a distance of 2700 m in 4 min 30 sec. What is his speed in km/h?
(a) 36 km/h
(b) 600 km/h
(c) 60 km/h
(d) 300 km/h

17. The ratio of volumes of two spheres is 125:27. The ratio of their diameters is
(a) 16:10
(b) 3:5
(c) 25:9
(d) 5:3

18. What is the least number to be added to 671 to make it a perfect square?
(a) 5
(b) 25
(c) 71
(d) 46

19. Rs 900 is distributed among A, B and C such that the ratio of A and B is 2:3 and the ratio of B and C is 3:4 the share of C is
(a) Rs 150
(b) Rs 400
(c) Rs 300
(d) Rs 360

20. Average age of two persons before 10 years is 25. The sum of their present ages?
(a) 60
(b) 70
(c) 50
(d) 80

21. If the surface areas of two spheres are in the ratio 9:4 then the ratio of their volumes is
(a) 729:64
(b) 64:729
(c) 81:16
(d) 27:64

22. The average of six numbers is 50. If the average of first four is 40 and that of last three is 60, the fourth number is
(a) 40
(b) 55
(c) 45
(d) 47

23. Which is the smallest fraction?
(a) 4/7
(b) 6/5
(c) 4/5
(d) 3/4

24. The ratio of the ages of Binu and Vinu is 3:4. After 6 years the ratio of their ages will be 4:5. The age of Vinu at present
(a) 30
(b) 24
(c) 18
(d) 32

25. A train of length 180 m crosses a lamp post in 10 sec. The time to cross a platform of length 360 m is
(a) 20 sec
(b) 25 sec
(c) 30 sec
(d) 40 sec

ANSWERS
1. b 2. a 3. a 4. d 5. b
6. a 7. a 8. d 9. a 10. c
11. c 12. d 13. d 14. d 15. a
16. a 17. d 18. a 19. b 20. b
21. d 22. a 23. a 24. a 25. c







Post a Comment

 
Top