Model Question paper for preparing Kerala PSC Junior Public Health Nurse Examination and Other Nursing examinations.

Part 1

1. Soap and water enema is a form of:
(a) Cleansing enema
(b) Emollient enema
(c) Nutrient enema
(d) None of the above

2. Stiffening of the body after death is:
(a) Rigor and chills
(b) Rigor mortis
(c) Contracture
(d) Postmortem
Junior Public Health Nurse Exam Model Question paper

3. Cause of bed sore is:
(a) Moisture
(b) Friction
(c) Both A and B
(d) None of the above

4. Koplik’s spots is the typical sign of:
(a) Diphtheria
(b) Pertussis
(c) Mumps
(d) Measles

5. Laboured breathing is easier in this position:
(a) Orthopnoea
(b) Fowler’s position
(c) Dyspnoea
(d) Tachypnoea

6. The hormone connected with expulsion of milk from breast
(a) Oxytocin
(b) FSH
(c) Pitocin
(d) LH

7. A system of family centred care to dying patients
(a) Hospital
(b) Hospice
(c) Nursing home
(d) Day care centre

8. The angle of insertion of intramuscular injection is
(a) 150
(b) 450
(c) 900
(d) 250

9. All of the following are normal constituents of urine except:
(a) Water
(b) Urea
(c) Uric acid
(d) Albumin

10. Coryza is the typical sign of
(a) Measles
(b) German measles
(c) Mumps
(d) Diphtheria

11. A patient in labour is called
(a) Parturient
(b) Parturition
(c) Partution
(d) None of the above

12. A neonate is one who is under the age of
(a) 40 weeks
(b) 28 days
(c) One week
(d) 12 weeks

13. Preterm baby is a bay born
(a) Before 30 weeks
(b) 32 weeks
(c) 37 weeks
(d) 2 months

14. 1 teaspoon full is
(a) 10 ml
(b) 8 ml
(c) 6 ml
(d) 5 ml

15. Causative organism of Koch’s disease is:
(a) M. lepre
(b) M. tuberculosis
(c) M. diphtheria
(d) None of the above

16. Dental caries is another word for
(a) Tooth decay
(b) Halitosis
(c) Pyorrhoea
(d) Gum decay

17. “Stat dose” of medication is administered
(a) Once a day
(b) At once
(c) At bed time
(d) If needed

18. Inflammation of the tongue
(a) Stomatitis
(b) Gingivitis
(c) Glossitis
(d) Parotitis

19. All of the following can have associated depression except
(a) Dementia
(b) Sexual dysfunction
(c) Anxiety disorder
(d) None of the above

20. Which of the following are not beneficiaries of ICDS scheme?
(a) School going children
(b) Pregnant women
(c) Lactating mother
(d) None of the above

21. Onset of post-partum disorders is usually between
(a) 3 days
(b) 7 days
(c) 10 days
(d) 15 days

22. The dose of Vitamin A solution below 1 year of age is
(a) 50,000 1U
(b) 2 lakh 1U
(c) 1 lakh 1U
(d) None of the above

23. An operation bed is specially adopted for
(a) Easy reception
(b) Extra warmth
(c) Protect bed linen
(d) All the above

24. ELISA test is prescribed for
(a) Polio
(b) Typhoid
(c) AIDS
(d) Cancer

25. Which one of the following vaccine is most sensitive to heat?
(a) Polio
(b) Tetanus
(c) BCG
(d) DPT

Answer Key
1. a 2. b 3. c 4. d 5. b 6. a 7. b 8. c 9. d 10. b
11. a 12. b 13. c 14. d 15. b 16. a 17. b 18. c 19. c 20. a
21. b 22. c 23. d 24. c 25. A







Post a Comment

 
Top