Computer Awareness Model Questions and Answers for preparing upcoming State Bank of India Probationary Officer [SBI PO] Examination in June 2014.

Directions for questions 1 to 50: Select the correct alternative from the given choices.
1. BD in computer terminology stands for:
(a) Bit Data
(b) Binary Digit
(c) Blue-ray
(d) All of the above
(e) None of the above

State Bank of India Probationary Officer [SBI PO] Exam Model Questions

2. What is FTP?
(a) File Transfer Protocol
(b) File Transmission Protocol
(c) File Truncating Protocol
(d) Final Transmission Protocol
(e) None of the above

3. The term ‘TUX’ is related with?
(a) Google
(b) Yahoo
(c) Linux
(d) Windows
(e) Mac

4. An error in a program code is:
(a) Bug
(b) Syntax
(c) Mistake
(d) All of the above
(e) None of the above

5. The heart of any Computer system is:
(a) I/O Unit
(b) Hard disk
(c) CPU
(d) Memory
(e) All of the above

6. Which of the following is the fastest memory?
(a) Cache
(b) RAM
(c) ROM
(d) HDD
(e) Registers

7. Laser jet is a/an …………….. printer
(a) Impact
(b) Non-impact
(c) Either (1) or (2)
(d) DMP
(e) None of the above

8. The first electronic digital computer used
(a) IC chips
(b) Microprocessors
(c) Transistors
(d) Vacuum tubes
(e) None of the above

9. The unique name of the combination of Analog and Digital computer is:
(a) Param
(b) Deep blue
(c) Hybrid
(d) Cray
(e) All of the above

10. The amount of time that a computer system is not available for use is
(a) Down time
(b) Access time
(c) Transfer time
(d) Delay time
(e) None of the above

11. The first programming language used for scientific operation is:
(a) FORTRAN
(b) Pascal
(c) COBOL
(d) C
(e) Java

12. Name the Data Transmission method that allows simultaneous bidirectional data?
(a) Simplex
(b) Half Duplex
(c) Duplex
(d) Digital
(e) Analog

13. ‘CREATE TABLE’ command used in SQL is considered as
(a) DDL command
(b) DML method
(c) DCL command
(d) All of the above
(e) None of the above

14. The access method used in Magnetic tape is:
(a) Random
(b) Sequential
(c) Serial
(d) Direct
(e) Parallel

15. Each rows in a relation or a table is
(a) Record
(b) Tuple
(c) Both (1) and (2)
(d) Attribute
(e) None of the above

16. Expand MP4?
(a) Music Player 4
(b) Mpeg Layer 4
(c) Movie Player 4
(d) All the above
(e) None of the above

17. 4.7 GB is the capacity of a
(a) CD ROM
(b) Blue-Ray
(c) Floppy
(d) DVD
(e) None of the above

18. World Wide Web (WWW) was developed by
(a) Charles Babbage
(b) Linus Torvalds
(c) Dennis Ritchie
(d) Tim Berners Lee
(e) None of the above

19. What is DTE?
(a) Data Testing Equipment
(b) Digit Testing Equipment
(c) Data Terminal Equipment
(d) Digit Terminal Equipment
(e) None of the above

20. Fourth generation of computers contain
(a) Vacuum tubes
(b) Transistors
(c) LSI
(d) Microprocessors
(e) None of the above

21. Which of the following is a permanent memory?
(a) ROM
(b) PROM
(c) RAM
(d) DRAM
(e) Both (1) and (2)

22. Which of the following interface is used in Windows OS?
(a) GUI
(b) CUI
(c) Either (1) or (2)
(d) Both (1) and (2)
(e) None of the above

23. Virtual memory is
(a) A type of memory used in mainframe
(b) An illusion of an extremely large memory
(c) An extremely large primary memory
(d) ROM
(e) None of the above

24. The bar at the bottom of windows XP is known as
(a) Task bar
(b) Icon
(c) Start menu
(d) Menu bar
(e) Control panel

25. The shortcut key in Windows to copy the selection is
(a) Ctrl+X
(b) Ctrl+V
(c) Ctrl+C
(d) Alt+C
(e) Alt+V

26. The Dos command for viewing the files in the system is
(a) VIEW
(b) DIR
(c) SHOW
(d) All of the above
(e) None of the above

27. In Microsoft Word, a green line under a word means
(a) Grammatically incorrect
(b) No meaning
(c) Spelling mistake
(d) All of the above
(e) None of the above

28. …………. is an example of high level programming language
(a) C
(b) Word
(c) Windows
(d) Photoshop
(e) Page maker

29. DOS means
(a) Digital Operating System
(b) Digital computer Operating System
(c) Data Operating System
(d) Disk Operating System
(e) None of the above

30. ………….. are privately-owned network within a single building or campus of up to a few kilometers in size?
(a) LAN
(b) WAN
(c) MAN
(d) Internet
(e) All of the above

31. The most reliable topology is
(a) Mesh Topology
(b) Bus Topology
(c) Star Topology
(d) Ring Topology
(e) Tree Topology

32. ………….. is an example of transmission media
(a) Fiber optics
(b) Coaxial cable
(c) Microwaves
(d) Satellites
(e) All of the above

33. The representation of numbers in the positional number system with radix 16 is
(a) Binary
(b) Decimal
(c) Octal
(d) Hexa Decimal
(e) Gray code

34. Which of the following GATE must have all the inputs in ‘ON’ position to have an output?
(a) OR Gate
(b) AND Gate
(c) NOT Gate
(d) NOR Gate
(e) NAND Gate

35. The Binary equivalent of (22)10 is
(a) 10010
(b) 11000
(c) 01001
(d) 11001
(e) 10110

36. The Decimal equivalent of (1110011)2 is
(a) 64
(b) 100
(c) 164
(d) 115
(e) 215

37. CPU stands for
(a) Central Processing Unit
(b) Control Processing Unit
(c) Control Programming Unit
(d) Central Programming Unit
(e) Computer Processing Unit

38. RAM is
(a) Read Access Memory
(b) Random Access Memory
(c) Read Address Memory
(d) Random Address Memory
(e) None of the above

39. LAN stands for
(a) Local Address Network
(b) Local Area Network
(c) Logical Area Network
(d) Logical Address Network
(e) None of the above

40. The unit that decodes Data and present to the user is
(a) Output unit
(b) Memory unit
(c) Control unit
(d) Arithmetic and Logical unit
(e) Central Processing Unit

41. Which of the following is a part of CPU?
(a) Monitor
(b) Keyboard
(c) Control unit
(d) Mouse
(e) Joystick

42. ………….. is not an example of Operating System?
(a) Windows
(b) Dos
(c) Linux
(d) Pascal
(e) Unix

43. Which of the following converts an entire program into Machine Language at one time?
(a) Compiler
(b) Interpreter
(c) Translator
(d) CPU
(e) All of the above

44. The key combination for opening Windows XP Task Manager is
(a) Ctrl+Shif+Del
(b) Ctrl+Alt+Del
(c) Ctrl+Alt+Enter
(d) Alt+F1
(e) Ctrl+Alt+X

45. The DOS command for deleting a file is
(a) Del
(b) Erase
(c) Cut
(d) Both (1) and (2)
(e) None of the above

46. A ………….. is a computer that gives some kind of service to other computer in the network
(a) Client
(b) Node
(c) Server
(d) Workstation
(e) Terminal

47. In the options given below, which one is not a goal of computer network?
(a) Resource sharing
(b) Protection of PC from virus
(c) Access to Remote database
(d) Video conferencing
(e) Email

48. The official protocol used on the internet is ……………..
(a) ISO/OSI
(b) TCP/IP
(c) IEEE 802.3
(d) CSMA/CD
(e) X-25 Digital

49. ………. is a program in the users side that is used to search for and display documents in the World Wide Web
(a) Website
(b) Web Address
(c) Web Server
(d) Web Browser
(e) Web Page

50. HTTP is the abbreviation of
(a) Hyper Text Transfer Protocol
(b) Hyper Text Transmission Protocol
(c) Hyper Text Technical Parameters
(d) Hyper Text Technology Progression
(e) None of the above

Answer Key
1.c
2. a
3. c
4. a
5. c
6. e
7. b
8. d
9. c
10. a
11. a
12. c
13. a
14. b
15. c
16. b
17. d
18. d
19. c
20. d
21. e
22. a
23. b
24. a
25. c
26. b
27. a
28. a
29. d
30. a
31. a
32. e
33. d
34. b
35. e
36. d
37. a
38. b
39. b
40. a
41. c
42. d
43. a
44. b
45. d
46. c
47. b
48. b
49. d
50. b








Post a Comment

 
Top