General Science Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Lower Division Clerk [LDC] Examination and other PSC examinations.


1. The red blood cells originate in the:
(a) Bone marrow
(b) Brain
(c) Ligaments
(d) Muscles
Answer: (a) Bone marrow

2. Who, amongst the following, is credited with the discovery of penicillin?
(a) Edward Jenner
(b) Louis Pasteur
(c) Alexander Flemings
(d) William Harvey
Answer: (c) Alexander Flemings

3. Which of the following is essential for the plants to help them in the formation of chlorophyll?
(a) Calcium V
(b) Magnesium
(c) Potassium
(d) Phosphorus
Answer: (b) Magnesium

4. Which of the following instruments is used for measuring the approximate height above ground level?
(a) Altimeter
(b) Anemometer
(c) Manometer
(d) Micrometer
Answer: (a) Altimeter

5. Cellulose is a?
(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Protein
(d) None of the above
Answer: (a) Carbohydrate

6. The other name of Vitamin C is?
(a) Formic acid
(b) Acetic acid
(c) Ascorbic acid
(d) Riboflavin
Answer: (c) Ascorbic acid

7. Who is credited with the discovery of neutron?
(a) Chadwick
(b) Bohr
(c) Newton
(d) Rutherford
Answer: (a) Chadwick

8. The white blood cells, which play a very important role in protecting the body against disease-producing organisms?
(a) Are larger in size and fewer in number than the red blood cells
(b) Have the same size but are fewer in number than the red blood cells
(c) Are larger in size and have nearly the same number as the red blood cells
(d) Have the same size and the same number as the blood cells
Answer: (a) Are larger in size and fewer in number than the red blood cells

9. What is the range of heart beat of a normally healthy person per minute?
(a) 90 - 100 times
(b) 80 - 90 times
(c) 70 - 80 times
(d) 60 - 70 times
Answer: (c) 70 - 80 times

10. A solid piece of iron sinks in water but floats in mercury. This is because the:
(a) Average density of water and mercury is less than that of iron
(b) Density of iron is less than that of water as well as mercury
(c) Density of iron is more than that of water as well as mercury
(d) Density of iron is more than that of water but less than that of mercury
Answer: (d) Density of iron is more than that of water but less than that of mercury

11. In a normal healthy body, the number of red cells or erythrocytes in each cubic milli metre of blood is?
(a) 40 lakhs
(b) 50 lakhs
(c) 60 lakhs
(d) 70 lakhs
Answer: (b) 50 lakhs

12. The average life of a red blood cell in the body is about:
(a) 95 days
(b) 105 days
(c) 115 days
(d) 130 days
Answer: (c) 115 days


13. The amount of haemoglobin present in blood is about 15gm per 100 ml. blood and this amount is usually called 'l00 per cent’. What percentage is considered normal?
(a) 70 per cent
(b) 80 per cent
(c) 85 per cent
(d) over 90 per cent
Answer: (d) over 90 per cent

14. Which of the following is used as a preservative of food articles?
(a) Sodium benzoate
(b) Sodium bicarbonate
(c) Sodium carbonate
(d) Sodium chloride
Answer: (a) Sodium benzoate

15. DNA is?
(a) Acetic acid
(b) Citric acid
(c) A class of nucleic acids
(d) An enzyme
Answer: (c) A class of nucleic acids

16. The lustre of diamond is due to?
(a) Reflection
(b) Total internal reflection
(c) Refraction
(d) It is being the purest form of carbon
Answer: (b) Total internal reflection

17. Milk in natural form has a certain amount of sugar. This sugar is called?
(a) Glucose
(b) Fructose
(c) Lactose
(d) Sucrose
Answer: (c) Lactose

18. 'Cimulalion of blood’ in the body was discovered by?
(a) Joseph Lister
(b) Robert Hooke
(c) Jonas Salk
(d) William Harvey
Answer: (d) William Harvey

19. Which of the following is a source of ready energy that an athlete can use after strenuous exercises?
(a) Glucose
(b) Milk
(c) Sucrose
(d) Tomato soup
Answer: (a) Glucose

20. Rust is a disease which affects wheat. It is caused by?
(a) Bacteria
(b) Fungi
(c) Virus
(d) None of the above
Answer: (b) Fungi

21. Benzene hexachloride (BHC) is used by farmers for?
(a) Removing salinity of the soil
(b) Killing harmful insects
(c) Makingup mineral deficiency
(d) Making the soil rich in nitrogen
Answer: (b) Killing harmful insects

22. Which of the following statements regarding the use of mercury in thermometers is not correct?
(a) It has a low vapour pressure at ordinary temperatures
(b) Being a good conductor of heat it responds more rapidly to changes of temperature
(c) It expands uniformly
(d) It is transparent and can easily be seen in the thermometric tube
Answer: (d) It is transparent and can easily be seen in the thermometric tube

23. Lightning flash and thunderbolt occur at one and the same time. In this context, which of the following is correct?
(a) The light is seen after the sound is heard
(b) The sound is heard at the same time as the light is seen
(c) The light is seen first and sound is heard afterwards
(d) Sometimes light is seen first and sometimes sound is heard first
Answer: (c) The light is seen first and sound is heard afterwards

24. Which of following statements in to diabetes is not correct?
(a) It is a disease of metabolism
(b) It occurs when the blood sugar level decreases
(c) Proper dose (through injection) of the hormone insulin helps to keep the disease under control
(d) If not controlled, it results in loss of weight
Answer: (b) It occurs when the blood sugar level decreases

25. On a hot day if you are sweating, you will feel cooler than on a cooler moist day. This is because:
(a) There is loss of energy when you sweat
(b) On a cooler moist day you lose less of energy.
(c) The evaporation of sweat on a cooler moist day raises the body temperature
(d) The evaporation of sweat on a hot day causes more cooling.
Answer: (d) The evaporation of sweat on a hot day causes more cooling






Post a Comment

 
Top