Current Affairs April 2014 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.

Current Affairs April 2014 Questions and answers in PDF.


1. Ibrahim Mahlab has been appointed as the new Prime Minister of ……………?
Answer: Egypt

2. Who has been selected for the 2013 International Gandhi Peace Prize?
Answer: Chandi Prasad Bhatt, He is one of the pioneers of the Chipko Movement.

Current Affairs April 2014 Questions and answers in PDF File

3. The men’s singles title in the Dubai Duty Free Tennis Championships 2014 was won by ……………?
Answer: Roger Federer

4. National Science Day was observed on:
Answer: February 28

5. The city in which India’s first post office savings bank ATM has been inaugurated?
Answer: Chennai

6. Which movie won seven awards at the 86th Academy Awards?
Answer: Gravity, This movie has been directed by Alfonso Cuaron (Mexico). He won the best director award for the film.

7. Which nation won the most number of gold medals in the 2014 Winter Olympics?
Answer: Russia (13 Gold medals)

8. Who won the ICC under 19 World Cup 2014?
Answer: South Africa

9. Who is appointed as the new Army Director General Military Operations (DGMO)?
Answer: Lt Gen P.R Kumar

10. Who won the National Billiard Championship title?
Answer: Sourav Kothari

11. The Ennore port of Chennai has recently been renamed as …………….?
Answer: Kamarajar Port

12. Who won the Delhi Open ATP Challenger Tennis title?
Answer: Somdev Dev Varman

13. India’s first electric passenger bus has been launched by which city’s transport corporation?
Answer: Bangalore

14. Which Commission probing the Solar panel scam began its sitting in February?
Answer: Justice Sivarajan Commission

15. What is the name given to the world’s fastest car, recently developed by US engineers?
Answer: Venom GT, It can achieve a maximum speed of 435 km/hr.

16. Which has become the first city in India to have free Wifi hotspots?
Answer: Bangalore

17. Who was named best actress in the 86th Academy Awards?
Answer: Cate Blanchette, She got the award for her role in the movie Blue Jasmine, directed by Woody Allen. Mathew Mc Conaughty won the best actor Oscar for Dallas Buyers Club.

18. Which team bagged the 68th Santosh Trophy football title?
Answer: Mizoram

19. Which Indian writer won the Windham Campbell Literature Prize?
Answer: Pankaj Mishra

20. International Women’s Day was celebrated on:
Answer: March 8

21. World Dentist Day was observed on ……………?
Answer: March 6

22. Who is appointed as the new Governor of Kerala?
Answer: Sheila Dikshit

23. Who regained the title as world’s richest person according to Forbes magazine’s annual ranking of global billionaires?
Answer: Bill Gates

24. Which Indian won the SAIL-SBI Open Golf title 2014?
Answer: Rashid Khan

25. World Wildlife Day was observed on:
Answer: March 3

26. Dinesh Sarraf has been appointed as the new Chairman and Managing Director of …………?
Answer: Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) Ltd

27. Which former Union Minister wrote the book India at Risk?
Answer: Jaswant Singh

28. India’s largest solar power plant was launched in which state?
Answer: Madhya Pradesh

29. World’s longest aircraft recently unveiled in Britain is named …………..?
Answer: Airlander

30. Name the eminent Hindi writer who has been selected for Vyas Samman in 2013?
Answer: Viswanath Thripathi

31. What is the name given to the biggest virus ever found, recently discovered in Siberia?
Answer: Pithovirus sibericum

32. Who won 2014 Miami Masters title by defeating Rafel Nadal in the final?
Answer: Novak Djokovic

33. Who is appointed as the next Secretary General of North Atlantic Treaty Organisation (NATO)?
Answer: Jens Stoltenberg

34. Which country won women’s Cricket T20 World Cup 2014 title?
Answer: Australia

35. Which country won its maiden T20 Cricket World Cup 2014 title?
Answer: Sri Lanka

36. World Health Day is celebrated on:
Answer: April 7, Theme of this Year’s World Health Day was “Vector-borne diseases”.

37. Who won the Miss India 2014 title?
Answer: Koyal Rana

38. Who has been chosen for the Dadasaheb Phalke Award for the year 2013?
Answer: Gulzar his real name is Sampooran Singh Kalra.

39. Who is appointed as the new Chief Justice of India?
Answer: Justice R.M. Lodha

40. Who won the Millennium technology prize 2014?
Answer: Stuart Parkin

41. Who is appointed as the new Chief of the Indian Navy?
Answer: Robin K. Dhowan

42. Who is appointed as the first ever woman Chief Justice of the Delhi High Court?
Answer: Justice G Rohini

43. Who is reelected as the Prime Minister of Hungary?
Answer: Viktor Orban reelected to a third term as Prime Minister of Hungary.

44. Who is appointed as the new Finance Secretary of India?
Answer: Arvind Mayaram

45. Who becomes the new Prime Minister of Kazakhstan?
Answer: Karim Masimov

46. The World Green Economy Summit (WGES) 2014 was held in:
Answer: Dubai

47. Who is honoured with Goldman Environmental Prize 2014?
Answer: Indian environment activist Ramesh Agrawal

48. Which Indian Cricketer has won United Kingdom’s 2014 Asian award for outstanding achievement in Sports?
Answer: MS Dhoni

49. Who is the author of the book ‘The Accidental Prime Minister – The Making and Unmaking of Manmohan Singh‘?
Answer: Sanjaya Baru

50. Which film was selected as the Best Film for 61st National Film Awards announced on 16th April 2014?
Answer: Ship of Theseus

The 61st National Film Awards for 2013 was announced in New Delhi on 16th April by the Directorate of Film Festivals.


51. The Pulitzer Prize for Fiction-2014 has been awarded to Donna Tartt for her novel …………?
Answer: The Goldfinch

52. What is the name of the deadly virus for which the Computer Emergency Response Team of India (CERT-In) issued an advisory on 11 April 2014 to all Internet users in the country?
Answer: Heartbleed

53. Name the Nobel Prize winning Colombian author died on 17 April 2014?
Answer: Gabriel Garcia Marquez

54. What is the full form of ‘IRNSS‘?
Answer: Indian Regional Navigational Satellite System

55. World Malaria Day was observed on:
Answer: 25 April 2014

Download Current Affairs April 2014 Questions and answers in PDF file.

Download Current Affairs April 2014 Questions and answers in PDF file

Read more Current Affairs 2014









Post a Comment

 
Top