General Science Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Village Extension Officer [VEO] Examination 2014 and Other Examinations.


1. All of the following foods lack vitamin C, except:
(a) Cheese
(b) Milk
(c) Meat
(d) Rice
Answer: Milk

2. Which of the following statements is not correct?
(a) Pepsin is produced in the glands in the lining of the stomach
(b) Vegetable fats contain enough vitamin A and D
(c) Amino acids are a product of the digestion of proteins
(d) Vitamin C is most plentiful in citrus fruits.
Answer: Vegetable fats contain enough vitamin A and D

3. All of the following statements are correct, except:
(a) Proteins are an essential part of living cells
(b) Enzymes help the digestion by chemical means, acting as catalysts speeding up reactions.
(c) Bile contains enzymes
(d) Lipase breaks up fats into fatty acids and glycerol
Answer: Bile contains enzymes

4. The vitamin concerned with blood clotting is:
(a) Vitamin C
(b) Vitamin D
(c) Vitamin A
(d) Vitamin K
Answer: Vitamin K

5. When there is a decrease in the concentration of oxygen in the blood, the rate of breathing
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Does not change
(d) Increases or decreases depending on the density of blood.
Answer: Increases

6. The skin is an excretory organ. Which of the following substances is not excretory material?
(a) Oil
(b) Urea
(C) Salts
(d) Water
Answer: Oil

7. Camels have greater adaptability to long periods of drought in hot deserts than other animals. This is because:
(a) They have a large hump where also they can store water.
(b) Its thick fur insulates its body against high external temperatures and reduces water loss.
(c) Camels have a large rumen.
(d) Camels can drink very fast, as much as 1/3 of their body Weight
Answer: Its thick fur insulates its body against high external temperatures and reduces water loss.

8. All the following facts about camels make them adapt to long periods of drought in hot deserts, except:
(a) Camels do not sweat until the external temperature rises to about 41°C, which is much higher than for most mammals.
(b) Camels can survive a loss of upto 40 for per cent of their body water; for most mammals this limit is 20 per cent.
(c) The camel’s thick fur insulates its body against high temperatures thereby reducing water loss.
(d) Camels can drink as much as 1/3 of their body weight in ten minutes, which other mammals cannot.
Answer: Camels can drink as much as 1/3 of their body weight in ten minutes, which other mammals cannot.

9. Babies should be always kept in a reasonably warm temperature whereas adults can with stand extreme cold. The reason for this is that?
(a) They have a large surface area to volume ratio; hence they lose much more heat than they produce
(b) They have a large volume to surface area ratio which results in loss of body heat greater than they produce
(c) They sweat more than the adults, lowering their body temperature
(d) Their skin is more porous than that of the adults
Answer: They have a large surface area to volume ratio; hence they lose much more heat than they produce

10. A newly born normal child will thrive best if it is given milk of:
(a) Cow
(b) Goat
(c) Mother
(d) Skimmed milk
Answer: Mother

11. Excretory products of mammals are useful to plants. Which of the following is not a part of such secretions?
(a) Bile pigments
(b) Mineral salts
(c) Carbon dioxide
(d) Urea
Answer: Mineral salts

12. A flaming splinter is thrust into a bottle of oxygen, a bottle of nitrogen, and a bottle of carbon dioxide. The flame will go out in:
(a) Nitrogen and carbon dioxide but not in oxygen
(b) Oxygen and nitrogen but not in carbon dioxide
(c) Oxygen and carbon dioxide but not in nitrogen
(d) Each case
Answer: Nitrogen and carbon dioxide but not in oxygen


13. The phases of the moon are partially the result of the
(a) Changes in the shape of the moon
(b) Revolution of the moon about the earth
(c) Variations in the moon’s gravitation
(d) Variation in the speed of rotation of the moon
Answer: Revolution of the moon about the earth

14. The statutory warning "Cigarette smoking is injurious to health that appears on cigarette packet is based on the finding that
(a) Tobacco plant suffers from mosaic virus disease which is communicated by smoking
(b) Smoking and drinking cause mystery diseases
(c) Lung and oral cancer are more common among smokers than non-smokers
(d) More smokers stiffer from diabetes than non- smokers
Answer: Lung and oral cancer are more common among smokers than non-smokers

15. Molasses are a
(a) By-product of fertilizer industry
(b) Synthetic commodity
(c) By-product of edible oil industry
(d) By-product of sugar industry
Answer: By-product of sugar industry

16. Which of the following processes does not increase the amount of carbon dioxide in the air?
(a) Breathing
(b) Decay of vegetation
(c) Petrol burning
(d) Photosynthesis
Answer: Photosynthesis

17. Which of the following processes is unsuitable for softening water possessing temporary hardness?
(a) Boiling
(b) Filtration
(c) Adding calcium hydroxide
(d) Distillation
Answer: Adding calcium hydroxide

18. A green leaf is partially covered and placed in the light for several days. If it is then boiled and tested for starch with iodine, what will be the result?
(a) Starch will be found only in the part of the leaf exposed to light
(b) A Starch will be found in the entire leaf
(c) Starch will be found only in the shaded part of the leaf
(d) Starch will not be found in the leaf at all
Answer: Starch will be found only in the part of the leaf exposed to light

19. All of the following glands in the human body are ductless glands, except:
(a) Adrenal
(b) Pituitary
(c) Lachrymal
(d) Thyroid
Answer: Lachrymal

20. A body that is falling freely from a height (no air resistance) under the influence of gravity?
(a) Falls about 32 ft. during each second
(b) Increases its speed by about 32 ft/sec. during each second it falls
(c) Falls about 32 ft. during the first second after it starts to fall from rest
(d) Will increase its speed more during the fifth second of fall than during the first second
Answer: Increases its speed by about 32 ft/sec. during each second it falls

21. A difference between a compound and a mixture is that a compound
(a) is composed of molecules whereas a mixture is not
(b) is much more easily broken down into its component elements than a mixture
(c) is always solid whereas a mixture may be a liquid, a solid, or a gas
(d) Always has the same composition whereas a mixture does not
Answer: Always has the same composition whereas a mixture does not

22. A person, who met with an accident, was partially paralysed and lacked a sense of feeling after treatment. Which apart of the nervous system was affected by the accident?
(a) The left cerebral hemisphere was damaged
(b) The spinal cord seemed damaged
(c) The olfactory lobes seemed to have become defective
(d) The oculomotor nerve seemed damaged
Answer: The spinal cord seemed damaged

23. On a cool and wet day a large quantity of dilute urine is passed out by most people. This is because:
(a) The body temperature also decreases, resulting in the formation of more quantity of urine
(b) The body absorbs less water when the temperature is low
(c) There is reduced loss of water through sweat
(d) Retentive power of bladder decreases on account of contraction
Answer: There is reduced loss of water through sweat

24. Through which of the following media does light travel fastest?
(a) Vacuum
(b) Water
(c) Glass
(d) Air
Answer: Vacuum

25. Excessive intake of polished rice causes deficiency of:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin D
(d) Vitamin K
Answer: Vitamin B





Post a Comment

 
Top