General Science Questions and Answers for preparing Kerala PSC Village Extension Officer [VEO] Examination 2014 and Other PSC Examinations.


1. The Chief food of a mosquito larva is:
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants A
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water

2. The chief food of a butterfly larva is:
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar of flowers
(d) Micro organisms found in water

3. The part of the body directly affected by Rickets is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

4. The part of the body directly affected by Pneumonia is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

5. The part of the body directly affected by Rabies is:
(a) Bone tissue
(b) Epidermal tissue
(c) Nervous system
(d) Respiratory system

6. The part of the body directly affected by Beri Beri disease is:
(a) Nervous system
(b) Epidermal tissue
(c) Respiratory system
(d) Bone tissue

7. As the amount of clay in a soil increases, its water retaining capacity?
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Remains unchanged
(d) None of these

8. As the number of micro-organisms in a soil increases, the amount of humus in the same soil?
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains unchanged
(d) None of these

9. Which of the following plants adds more oxygen to the atmosphere than it removes?
(a) Bread mould
(b) Corn
(c) Mushroom
(d) Yeast

10. Which of the following blood groups of human beings is a universal donor?
(a) AB
(b) A
(c) B
(d) O

11. It is customary to transfuse blood of the same group as that of the patient, and only in emergency to give the blood of the donor whose blood group is:
(a) O
(b) A
(c) B
(d) AB

12. Haemoglobin in the blood is a complex protein rich in:
(a) Copper
(b) Gold
(c) Iron
(d) Silver

13. Haemoglobin is rich in a mineral which has great affinity for:
(a) Carbon dioxide
(b) Chlorine
(c) Hydrogen
(d) Oxygen

14. Amino acids are a product of the digestion of:
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) Vitamins

15. Which of the following is a starch digesting enzyme?
(a) Insulin
(b) Ptyalin
(c) Lipase
(d) Renin

16. Which of the following has the highest fat content?
(a) Milk
(b) Potato
(c) Rice
(d) Sugar

17. Which one of the following secretions does not contain enzymes?
(a) Gastric juice
(b) Saliva
(c) Pancreatic juice
(d) Bile

18. Which of the following is the product of digestion of proteins?
(a) Amino acids
(b) Alcohol
(c) Carbon dioxide
(d) Lactic acid

19. Pepsin, a digestive enzyme, is produced in the:
(a) Liver
(b) Small intestine
(c) Stomach
(d) None of the above

20. The element Nitrogen is found in:
(a) Carbohydrates
(b) Fats
(c) Proteins
(d) None of the above

21. Corn kernels are seeds and contain digestive enzymes which convert starch into:
(a) Glucose
(b) Glycol
(c) Lactose
(d) Sucrose

22. The kidneys in the human body
(a) Regulate the water balance in the body
(b) Regulate the concentration of the salts in the blood and of the reaction (acid-base balance) of the blood
(c) Excrete waste products and any excess of salts
(d) All of the above

23. Which of the following is nearly a complete food by itself‘?
(a) Cheese
(b) Milk
(c) Meat
(d) Rice

24. Which of the following foods (one ounce of edible raw portion of each) provides the largest number of Kcal. of energy?
(a) Cheese
(b) Meat
(c) Margarine
(d) Wheat

25. If you wish to have the maximum value of in respect of Vitamin D, which of the following would you choose?
(a) Cheese
(b) Meal
(c) Milk
(s) Rice


Answer Key

1. (d)

2. (b)

3. (a)

4. (d)

5. (c)

6. (a)

7. (b)

8. (a)

9. (b)

10. (d)

11. (a)

12. (c)

13. (d)

14. (c)

15. (b)

16. (a)

17. (d)

18. (a)

19. (c)

20. (c)

21. (a)

22. (d)

23. (b)

24. (c)

25. (a)





Post a Comment

 
Top