Model Question paper for preparing upcoming Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination on 05/04/2014.


Marks- 100                                                                                       Time- 1 Hr

1. Blood clots floating in the circulating blood?
(a) Thrombus
(b) Emboli
(c) Plaque
(d) Aneurysm

2. Best laboratory method to diagnose AIDS?
(a) ELISA
(b) Oxford test
(c) Western Blot test
(d) VDRL

3. The drug used for aversion therapy in alcoholics?
(a) Dantrolane
(b) Bentropine
(c) Bromocriptine
(d) Disulfiram

4. A Positive mantoux test is in duration above:
(a) 10x10 mm
(b) 20x20 mm
(c) 15x15 mm
(d) 5x5 mm

5. Sudden voluntary repetitive movement of voluntary muscles
(a) Chorea
(b) Tremor
(c) Tetany
(d) Tic

6. The incidence of Leprosy in India is:
(a) 30%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 50%

7. Which of the following lesions refer to Pulmonary Tuberculosis?
(a) Simia’s focus
(b) Ghon’s focus
(c) Roth’s spots
(d) All the above

8. The chemical agent used for testing albumin in urine:
(a) Acetic Acid
(b) Iodine
(c) Sulphur Powder
(d) None of the above

9. All are the oncogenic viruses except:
(a) Reo Virus
(b) Human Papiloma Virus
(c) Retro Virus
(d) None of the above

10. The incubation period of Filariasis?
(a) 1-2 Months
(b) 1-2 Years
(c) 5-10 Months
(d) 1-2 Weeks

11. Anterior fantanelle is also called:
(a) Vertex
(b) Lambda
(c) Glabella
(d) Bregma

12. Glycogen Synthesis is increased by:
(a) Insulin
(b) Epinephrine
(c) GH
(d) Cortisone

13. An ototoxic drug is:
(a) Digoxin
(b) Aspirin
(c) Dapsone
(d) none of the above

14. Which toxin of streptococcus causes Chemolysis?
(a) Streptolysin
(b) Hyaluranidose
(c) Streptolysins
(d) none of the above

15. Proponent of germ theory of disease:
(a) Robert Hook
(b) Charles Darwin
(c) Robert Brown
(d) Louis Pasteur

16. Classical Pathway activation requires which ion?
(a) Magnesium
(b) Zinc
(c) Calcium
(d) None of the above

17. Back rest is a mechanical device used to the patients?
(a) Heart
(b) Fracture
(c) Arthritis
(d) Head injury

18. Schizophrenia like psychosis hallucinations can occur with abuse of:
(a) Cocaine
(b) Amphetamines
(c) Morphine
(d) Cannabis

19. Which silvery appearances trace element used in thermometer?
(a) Cobalt
(b) Iodine
(c) Mercury
(d) Zinc

20. Communist international may be classified as institution in classes:
(a) Social
(b) Cultural
(c) Economic
(d) Political

21. At birth the stool of infants is called:
(a) Meconium
(b) Stool
(c) Faeces
(d) None of the above

22. Smallest DNA virus is:
(a) Adeino virus
(b) Parvo virus
(c) Pox virus
(d) Herpes virus

23. Which is the best method of sterilization for glass syringes?
(a) Boiling
(b) Inicineration
(c) Autoclaving
(d) None of the above

24. Bollinges bodies are seen in:
(a) Chicken pox
(b) Cow pox
(c) Small pox
(d) Fowl pox

25. The most comfortable position of patient with cardiac problems:
(a) Cardiac
(b) Anatomic
(c) Semi fowler’s
(d) Lateral recumbent

26. Generation time of tuberculosis bacillus is:
(a) 20 Days
(b) 48 hours
(c) 4 weeks
(d) 20 minutes

27. Which is the main cause of incontinence of urine?
(a) Old age
(b) Enlarged prostate
(c) Sphincter damage
(d) None of the above

28. The denominator for the breech presentation is:
(a) Coccyx
(b) Femur
(c) Lumbar
(d) Sacrum

29. The method of application of the drug ointment is called?
(a) Inunction
(b) Inhalation
(c) Oral
(d) None of the above

30. Which of the following is a fiber in diet?
(a) Pectin
(b) Gum
(c) Hemicelluloses
(d) All the above

31. The first person to use the term ‘anatome’?
(a) Hippocrates
(b) Galen
(c) Aristotle
(d) Louis Pasture

32. Recommended daily allowance of Vitamin B12 is:
(a) 2 mg
(b) 10 mg
(c) 5 mg
(d) 1 mg

33. Prevalence rate of psychosis in general population is:
(a) 2%
(b) 3%
(c) 5%
(d) 1%

34. The constituents of normal urine are:
(a) 96% water
(b) 2% urea
(c) 2% uric acid etc
(d) All the above

35. Foetal kidneys starts functioning from:
(a) 12 Weeks
(b) 10 Weeks
(c) 20 Weeks
(d) 16 Weeks

36. The longest and strongest bone of human body:
(a) hip bone
(b) Femur
(c) Patalla
(d) Tibia

37. Who is known for promoting human treatment of mentally ill?
(a) Fred
(b) Moniz
(c) Pinel
(d) Mesmer

38. There are …………… pairs of ribs in the body.
(a) 13
(b) 10
(c) 11
(d) 12

39. The drug of choice for cardiac pain relief is:
(a) Code line
(b) Morphine
(c) Demerol
(d) Dialudial

40. The fracture at the lower end of radius is known as:
(a) Simple fracture
(b) Colle’s fracture
(c) Open fracture
(d) None of the above

41. Recommended daily dose of niacin is …………. Mg/1000 k cal.
(a) 4.4
(b) 5.5
(c) 6.6
(d) 7.7

42. Normal PH of blood is:
(a) 4.4
(b) 5.4
(c) 6.4
(d) 7.4

43. Delusions of guilt are more common in:
(a) Depression
(b) Mania
(c) Schizophrenia
(d) Paranoid

44. Patient suffering from asthma should be given the position:
(a) Anatomic
(b) Sitting
(c) Cardiac
(d) Semi fowlers

45. Fallopian tube lined by which epithelium?
(a) Stratified
(b) Germinal
(c) Ciliated
(d) Columnas

46. TDS means medicine to be given to patient ………… times a day?
(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) Three

47. Red blood cells are enlarged in infection with:
(a) P.vivax
(b) P.malaria
(c) P.ovale
(d) P.falcoparam

48. One ounce is equal to …………… cc?
(a) 20
(b) 30
(c) 10
(d) 15

49. The founder of Modern Nursing is:
(a) Mother Teresa
(b) Madam Curie
(c) Pasteur
(d) Florence Nightingale

50. The first dose DPT vaccine is to be given to the child in:
(a) 6 weeks
(b) 4 weeks
(c) 8 weeks
(d) 10 weeks

51. Unclean mouth leads to infection of:
(a) Thyroid
(b) Parotid
(c) Sweat
(d) Sebaceous

52. Iron requirement for a lactating mother is:
(a) 32mg
(b) 35mg
(c) 30 mg
(d) 38mg

53. The height of enema can from patient bed should be:
(a) 15 cm
(b) 25 cm
(c) 35 cm
(d) 45 cm

54. Breast feeding is always contraindicated with:
(a) Inverted nipples
(b) Mastitis
(c) Pregnancy
(d) None of the above

55. The freezing point of water is:
(a) 10c
(b) 00c
(c) 20c
(d) 30c

56. The name given to endometrium during pregnancy?
(a) Myometrium
(b) Corpus luteum
(c) Decidua
(d) Corpus albicans

57. Lotions used to remove bad smell are called?
(a) Antiseptic
(b) Insecticide
(c) Larvicide
(d) Deoderant

58. The fundus of uterus may be palpated abdominally in:
(a) 12 weeks
(b) 15 weeks
(c) 8 weeks
(d) 10 weeks

59. To remove blood stains wash the cloths in:
(a) Hot water
(b) Cold water
(c) Rain water
(d) Hard water

60. Craving for unnatural substances are termed as:
(a) Nigra
(b) Ptyalism
(c) Piea
(d) None of the above

61. ……………ml is equivalent to one ounce:
(a) 15
(b) 20
(c) 25
(d) 30

62. Morning sickness will probably disappear at the end of:
(a) 3 Months
(b) 5 Months
(c) 4 Months
(d) 2 Months

63. The scientific study of the anatomy and physiology of teeth?
(a) Oncology
(b) Odontology
(c) Ophthalmology
(d) None of the above

64. The pituitary hormones that stimulates the secretion of breast milk?
(a) Oestrogen
(b) Oxytocin
(c) Prolactin
(d) Ptyalin

65. The branch of biology deals with the study of inheritance?
(a) Generic
(b) Genesis
(c) Genome
(d) Genetics

66. The smallest bone in human body?
(a) Malleus
(b) Incus
(c) Stapes
(d) Saccule

67. Deficiency of protein causes?
(a) Pellagra
(b) Kwashiorkor
(c) Goiter
(d) Anemia

68. What is the literacy rate of Kerala according Census 2011?
(a) 93.91%
(b) 96.02%
(c) 91.98%
(d) 89.77%

69. The changes in the genetic material is defined as:
(a) Myelination
(b) Mutism
(c) Genome
(d) Mutation

70. Union Minister for Health and Family Welfare?
(a) A.K Antony
(b) P. Chidambaram
(c) Ghulam Nabi Azad
(d) None of the above

71. Which of the following is the best source of Vitamin A?
(a) Apple
(b) Carrot
(c) Honey
(d) Peanuts

72. In Leukemia:
(a) WBC increases
(b) RBC decreases
(c) WBC decreases
(d) None of the above

73. Who coined the term Vitamin?
(a) Calvin
(b) A.G Tansly
(c) Robert Koch
(d) Funk

74. In blood largest corpuscles are:
(a) RBC
(b) Lymphocytes
(c) Monocytes
(d) Neutrophils

75. Dr. M.S Swaminathan belongs to which district of Kerala?
(a) Kottayam
(b) Alappuzha
(c) Kollam
(d) Ernakulam

76. The disease Pneumonia in humans infects which part of lungs?
(a) Alveoli
(b) Pleura
(c) Lower Lobe
(d) Upper Lobe

77. The branch of medicine that study of blood?
(a) Oncology
(b) Physiology
(c) Zoology
(d) Haemotology

78. A person of blood group AB can give blood to:
(a) Group AB
(b) Group A, B, O
(c) Only AB
(d) All the above

79. Presence of hemoglobin in blood is measured by:
(a) Lactometer
(b) Shali’s Haemo meter
(c) Barometer
(d) None of the above

80. A classical typhoid case in medicine is related with:
(a) Typhoid Mary
(b) Madam Curie
(c) Florence Nightingale
(d) None of the above

81. Who discovered the blood circulation system of human body?
(a) Alexander Fleming
(b) Hansen
(c) Edward Jenner
(d) William Harvey

82. The organ of human body that is not attacked by Cancer?
(a) Liver
(b) Lungs
(c) Heart
(d) Spleen

83. Which Vitamin in excess that stored in Liver?
(a) Vitamin C
(b) Vitamin A
(c) Vitamin K
(d) Vitamin E

84. An antithrombin factor to prevent clotting in human body?
(a) Heparin
(b) Insulin
(c) Hepotin
(d) None of the above

85. The largest part of weight gain during pregnancy is due to:
(a) Fluid retention
(b) Fetus
(c) Fluid alterations
(d) None of the above

86. The Indian Nursing Council was constituted in the Year:
(a) 1948
(b) 1943
(c) 1949
(d) 1946

87. Socratic method of group teaching is:
(a) Lecture
(b) Films
(c) Chart
(d) Workshop

88. Most popular method of health education is:
(a) Lecture
(b) Symposium
(c) Films
(d) Group discussion

89. During the first 7 months, an antenatal mother should visit clinic?
(a) Once in 3 month
(b) Once in month
(c) Twice in month
(d) None of the above

90. Which of the following gases is known as laughing gas?
(a) Nitrogen
(b) Nitrogen dioxide
(c) Nitrous oxide
(d) None of the above

91. The acid present in lemons and oranges is:
(a) Acetic Acid
(b) Hydrochloric Acid
(c) Oxalic Acid
(d) Citric Acid

92. The metal present in hemoglobin is:
(a) Iron
(b) Magnesium
(c) Copper
(d) Zinc

93. The first heart transplant was done by:
(a) Alexander Fleming
(b) Christian Bernard
(c) P. Venugopal
(d) None of the above

94. World Red Cross Day celebrated on:
(a) March 20
(b) April 7
(c) May 8
(d) May 31

95. The last census of India was conducted in the year:
(a) 1981
(b) 1991
(c) 2001
(d) 2011

96. Who invented the first vaccine?
(a) William Harvey
(b) Edward Jenner
(c) Robert Koch
(d) None of the above

97. The first district in India which achieved full literacy is:
(a) Satna
(b) Ernakulam
(c) Chennai
(d) Selam

98. The National Institute of Virology located at:
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Pune
(d) New Delhi

99. Small Pox vaccine was discovered by:
(a) Louis Pasteur
(b) Robert Koch
(c) Ronald Ross
(d) Edward Jenner

100. Nephrology is the study of:
(a) Kidneys
(b) Lungs
(c) Pancreas
(d) Heart



ANSWER KEY


1. b

2. c

3. d

4. a

5. b

6. c

7. d

8. a

9. b

10. c

11. d

12. a

13. b

14. c

15. d

16. a

17. a

18. b

19. c

20. d

21. a

22. b

23. c

24. d

25. a

26. b

27. c

28. d

29. a

30. d

31. c

32. d

33. c

34. d

35. a

36. b

37. c

38. d

39. a

40. b

41. c

42. d

43. a

44. b

45. c

46. d

47. a

48. b

49. d

50. a

51. b

52. c

53. d

54. a

55. b

56. c

57. d

58. a

59. b

60. c

61. d

62. a

63. b

64. c

65. d

66. c

67. b

68. a

69. d

70. c

71. b

72. a

73. d

74. c

75. b

76. a

77. d

78. c

79. b

80. a

81. d

82. c

83. b

84. a

85. b

86. c

87. d

88. a

89. b

90. c

91. d

92. a

93. b

94. c

95. d

96. b

97. b

98. c

99. d

100. a





Post a Comment

 
Top