Model Question paper for preparing Indian Army General Duty Soldier Recruitment Examination.


Time: 1 Hour                                                                             Max. Marks: 100

Part-I
                                                GENERAL KNOWLEDGE                    (15x2=30 Marks)

Choose the correct Answer:
1. ‘World Health Day’ is celebrated on:
(a) April 7
(b) May 7
(c) April 1
(d) May 1

2. Non Co-operation Movement was launched by Gandhiji in the year:
(a) 1919
(b) 1920
(c) 1922
(d) 1940

3. Kayak is a kind of:
(a) Tribal tool
(b) Boat
(c) Ship
(d) Weapon

4. Nasik is situated on the bank of which river?
(a) Krishna
(b) Narmada
(c) Godavari
(d) None of these

5. India’s only sail training ship:
(a) INS Tharangini
(b) INS Virat
(c) INS Garuda
(d) None of these

6. Longest river in the world, Amazon is flowing through?
(a) South America
(b) North America
(c) Africa
(d) Europe

7. Schedule that deals with official languages of India?
(a) 9th
(b) 11th
(c) 8th
(d) None of these

8. Which of the following is associated with Badminton?
(a) Davis Cup
(b) Durand cup
(c) FA Cup
(d) Thomas cup

9. Number of commands in Indian Army?
(a) 62
(b) 7
(c) 6
(d) 20

10. Jim Corbett National Park is located at:
(a) Uttar Pradesh
(b) Jharkhand
(c) Chattisgarh
(d) Uttarakhand

11. Currency of Saudi Arabia:
(a) Dinar
(b) Lira
(c) Riyal
(d) None of these

12. The first lady Governor of Independent India was:
(a) Vijayalaxmi Pandit
(b) Sheila Dixit
(c) Sarojini Naidu
(d) None of these

13. Who is the author of the book ‘Guide’?
(a) V.S Naipaul
(b) R.K Narayan
(c) Tagore
(d) Charles Dickens

14. Supreme Commander of Armed force is:
(a) Army Commander
(b) Prime Minister
(c) Defence Minister
(d) President

15. The first battle of Panipat was fought between:
(a) Prithviraj Chauhan and Mohammed Gauri
(b) Babar and Ibrahim Lodi
(c) Nadir Shah and Muhammed Shah
(d) Clive and Sirazudaula

Part-II
                                                        GENERAL SCIENCE                         (20x2=40 Marks)

Choose the correct Answer:
16. Malaria is caused by:
(a) Bacteria
(b) Protozoa
(c) Virus
(d) Fungus

17. Name the Anti-Sterile Vitamin?
(a) Vitamin E
(b) Vitamin A
(c) Vitamin K
(d) Vitamin D

18. Relation between Work, Force and Displacement is:
(a) W=FXS
(b) W=F/S
(c) W=F-S
(D) W=F+S

19. Which of the chemical is obtained from plants?
(a) Quinine
(b) Aspirin
(c) Insulin
(d) None of these

20. What is measured by Seismograph:
(a) Speed of Wind
(b) Rain
(c) Earthquake
(d) None of these

21. Which gas is used in the preparation of soda water?
(a) Sulphur
(b) Carbon dioxide
(c) Carbon monoxide
(d) Carbon

22. Which of the following is a scalar quantity?
(a) Speed
(b) Force
(c) Acceleration
(d) None of these

23. The main constituent of haemoglobin is:
(a) Protein
(b) Iron
(c) Fat
(d) Vitamins

24. The structural and functional unit of an organism is called:
(a) Tissue
(b) Cell
(c) Organ
(d) Organ System

25. The blood in the human body is purified in:
(a) Heart
(b) Kidney
(c) Lungs
(d) Liver

26. Acid rains are caused due to the presence of which gases:
(a) No2, So2
(b) Co, Co2
(c) O3, O2
(d) NH3, So2

27. Electric current is measured by:
(a) Voltmetre
(b) Ammeter
(c) Anemometer
(d) None of these

28. Primary Colours are:
(a) Red, Blue, Green
(b) Orange, Blue, Yellow
(c) Red, Blue, Yellow
(d) None of these

29. Which of the following organelle is called the powerhouse of the cell?
(a) Ribosome
(b) Mitochondria
(c) Lysosome
(d) None of these

30. Which of the following controls co-ordinating activities of human body:
(a) Hormones
(b) Foramen
(c) Glands
(d) None of these

31. What is the percentage of carbondioxide in air?
(a) 21%
(b) 0.9%
(c) 0.03%
(d) None of these

32. The number of chromosome in human being:
(a) 48
(b) 36
(c) 46
(d) 47

33. Total number of muscles in human body:
(a) 639
(b) 693
(c) 300
(d) 369

34. Functional unit of Kidney is called:
(a) Nephron
(b) Neuron
(c) Nephritis
(d) Lymph

35. Which bacteria converts milk into curd:
(a) Acrobic
(b) E-colli
(c) Lacto-becillus
(d) None of these

Part-III
                                                               MATHEMATICS                            (15x2=30 Marks)

36. The ratio of third proportional to 12 and 30 and the mean proportional between 9 and 25 is:
(a) 2:1
(b) 5:1
(c) 7:15
(d) 9:14

37. If 36 men can do a piece of work in 25 hours, in how many hours will 15 men do it?
(a) 60 Hours
(b) 55 Hours
(c) 62 Hours
(d) 58 Hours

38. The average of the squares of first 7 natural numbers is:
(a) 10
(b) 20
(c) 30
(d) 40

39. Simplify

(a) 340
(b) 300
(c) 230
(d) 200

40. The smallest number added to 680621 to make the sum a perfect square is:
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

41. In 10 years, A will be twice as old as B was 10 years ago, If A is now 9 years older than B, the present age of B is:
(a) 19 years
(b) 29 years
(c) 39 years
(d) 49 years

42. The largest number from among
√2,∛3,∜4 is:
(a) √2
(b) ∛3
(c) ∜4
(d) All are equal

43. In an examination, 80% of the students passed in English, 85% in Mathematics and 75% in both English and Mathematics. If 40 students failed in both the subject, find the total number of students.
(a) 400
(b) 450
(c) 500
(d) 600

44. 6.46 in the fractional form is:
(a) 646/99
(b) 64640/1000
(c) 640/100
(d) 640/99

45. The HCF of 2/3, 8/9, 64/81 and 10/27 is:
(a) 2/3
(b) 2/81
(c) 160/3
(d) 160/81

46. A car is running at a speed of 108 km/h. What distance will it cover in 15 Seconds?
(a) 45m
(b) 55m
(c) 450m
(d) None of these

47. The simple interest on a sum of money at 8% per annum for 6 years is half the sum. The sum is:
(a) Rs. 4800
(b) Rs. 6000
(c) Rs. 8000
(d) Data inadequate

48. If the radius of a circle is increased by 75% then its circumference will increase by:
(a) 25%
(b) 50%
(c) 75%
(d) 100%

49. If Sinθ/Cosθ=1 then θ=……………?
(a) 600
(b) 300
(c) 450
(d) 900

50. Curved surface area of a hemisphere is …………..?
(a) 3πr2
(b) 2πr2
(c) 4πr2
(d) πr2


ANSWER KEY

1. a

2. b

3. b

4. c

5. a

6. a

7. c

8. d

9. b

10. d

11. c

12. c

13. b

14. d

15. b

16. b

17. a

18. a

19. a

20. c

21. b

22. a

23. b

24. b

25. c

26. a

27. b

28. a

29. b

30. a

31. c

32. c

33. a

34. a

35. c

36. b

37. a

38. b

39. c

40. a

41. c

42. b

43. a

44. d

45. b

46. c

47. d

48. c

49. c

50. b





Post a Comment

 
Top