Current Affairs March 2014 Questions and answers in PDF.


Current Affairs March 2014 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


1. Which legendary bhajan singer who was popularly known as ‘Adhunik Meera’ passed away recently?
Answer: Juthika Roy

2. Which eminent Hindi writer has been selected for Vyas Samman 2013?
Answer: Vishwanath Tripathi

3. Teresa Kho has been appointed as the new country Director for India, of which international agency?
Answer: Asian Development Bank (ADB)

4. The Cloud Computing System recently launched by the Government of India is named …………..?
Answer: Meghraj

5. The seventh Central Pay Commission has been constituted under the chairmanship of …………..?
Answer: Justice Ashok Kumar Mathur

6. The 101st Indian Science Congress was held at …………..?
Answer: Jammu

7. Who succeeded Bill Gates as the new chairman of Microsoft?
Answer: John Thompson

8. Which national tribunal has issued a ban on burning tyres in public places?
Answer: National Green Tribunal

9. Which Srilankan batsman has scored a triple century and a century in the same test recently?
Answer: Kumar Sangakkara

10. The Central Government has constituted a committee under M.P Bezbaruah to suggest measures to address concerns of the people of which region?
Answer: North East

11. The Chennai based company Sterling Resorts has recently merged with which travel and holiday company?
Answer: Thomas Cook India

12. Who is elected as the first chairman of the ICC board?
Answer: N. Sreenivasan

13. Who has been elected as the new Prime Minister of Nepal?
Answer: Sushil Koirala

14. Dr. Marco Lambertini has been appointed as the Director General of which international organization?
Answer: World Wide Fund for Nature (WWF)

15. Who has become the first woman to be appointed as the Additional Director of the CBI?
Answer: Archana Ramasundaram

16. Who took over as the new CEO of Microsoft?
Answer: Satya Nadella

17. Which committee has recently submitted its report on the IPL spot fixing scandal?
Answer: Justice Mudgal Committee

18. The oldest human footprints outside Africa were discovered recently in which country?
Answer: United Kingdom

19. The 2014 Winter Olympic Games were held in which Russian city?
Answer: Sochi

20. Which cantilever bridge in Tamilnadu is celebrating its centenary this year?
Answer: Pamban Railway Bridge


21. The internet surveillance system to be launched by the Government of India, capable of capturing dubious voice and written message passing through various social sites, blogs, internet calls and other online forums?
Answer: Netra

22. Who is appointed as the new chief of the Broadcast Content Complaints Council (BCCC)?
Answer: Justice Mukul Mudgal

23. Who resigned as the Chief Minister of Delhi?
Answer: Arvind Kejriwal

24. World Radio Day was observed on ……………?
Answer: February 13

25. UN observed February 6 as the International Day of Zero Tolerance to which inhuman practice?
Answer: Female Genital Mutilation

26. The United Nations has observed the first week of February as …………?
Answer: World Interfaith Harmony Week

27. Enrico Letta, who resigned recently, was the Prime Minster of ………..?
Answer: Italy

28. The meeting of the G-4 Director Generals for UN Affairs recently met in which Indian city?
Answer: New Delhi

29. Which Hollywood actress popularly known as ‘America’s Little Darling’ passed away recently?
Answer: Shirley Temple

30. Who is the author of the book recently withdrawn from the Indian market, The Hindus: An Alternative History?
Answer: Wendy Doniger

31. Who has been appointed as the new chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
Answer: R. K Tiwari

32. …………… has become the first state in India to legally ban the consumption of all forms of smokeless tobacco?
Answer: Assam

33. Which volcano located in the island of Java in Indonesia erupted on 13 February?
Answer: Mount Kelud

34. The third World Congress on Agro-Forestry was held at …………?
Answer: New Delhi

35. The country in which more than hundred persons were killed when a C-130 Hercules Military Aircraft crashed on February 12?
Answer: Algeria

36. Footlights, which was published recently was the only novel ever written by which movie legend?
Answer: Charlie Chaplin

37. Which Indian has taken charge as the Regional Director of World Health Organization’s South East Asia Region?
Answer: Poonam Khetrapal

38. Ali Mohamed Sherin who was on an official visit to India in February, is the President of which autonomous region under Tanzania?
Answer: Zanzibar

39. Manoj Vaish has taken over as the MD & CEO of which stock exchange?
Answer: Multi Commodity Exchange of India Limited

40. Which two Asian countries have recently conducted their first official level meeting since 1949?
Answer: China and Taiwan

41. In which state is the biennial tribal festival ‘Sammakkaa Saarakka’ held?
Answer: Andhra Pradesh

42. The Union Ministry of Road Transport and Highways has issues orders to install …………. in all Public Transport Vehicles in Major cities?
Answer: Global Positioning System (GPS)

43. As per the report released by the Union Ministry of Drinking Water and Sanitation, …………… has become the only state in the country to achieve 100 percent sanitation in rural and urban households, schools, sanitary complexes and Aanganwadi centres?
Answer: Sikkim

44. Who broke Sergey Bubka’s 21 year old pole vault World record with a mark of 6.16 metre?
Answer: Renaud Lavillenie (France)

45. International Mother Language Day was observed on ………….
Answer: February 21

46. India’s oldest parliamentarian and member of the first Lok Sabha who recently retired from active politics?
Answer: Rishang Keishing

47. Which language has recently got Classical Status?
Answer: Odia

48. The Archaeological Survey of India (ASI) has joined hands with ………. to create a 360 degree panoramic imagery of 100 nationally important monuments in India?
Answer: Google

49. Which is the first train in India to be attached with Braille-embedded coach for visually challenged passengers?
Answer: Purushottam Express

50. Which Zoological park in India is to have the country’s first breeding centre for wild dog, Dhole?
Answer: Indira Gandhi Zoological Park, Vishakhapattanam

51. India is to host World Bridge Championship in the year …………..?
Answer: 2015

52. Which movie won the Best Film Award in the 2014 British Academy Film Awards?
Answer: 12 Years a Slave

53. The Chief Minister of Andhra Pradesh who resigned recently?
Answer: Kiran Kumar Reddy

54. As per the bill passed by the Lok Sabha, the Telengana state will have how many districts?
Answer: Ten

55. Which popular cinematographer and Director famous for his Malayalam film Yatra passed away on 13 February?
Answer: Balu Mahendra

56. World Day of Social Justice was observed on ……………..?
Answer: February 20

57. The bill seeking to ensure the safety of those who expose corruption by public servants and ministers was recently passed by Lok Sabha. What is the name of the bill?
Answer: Whistleblowers Protection Bill

58. Archana Bhargava, who recently resigned from the post, was the Chairman and Managing Director of which bank?
Answer: Union Bank of India

59. Which Indian film won the Crystal Bear for the Best Film awarded by the Children’s Jury at the 64th Berlin International Film Festival?
Answer: Killa

60. The largest combat exercise carried out by the Indian Navy in the Bay of Bengal was named ……………?
Answer: Tropex 2014

61. Which social media site purchased the popular mobile messaging company WhatsApp?
Answer: Facebook

62. The formation of which statutory body has been approved by the Government of India to check discrimination of Minority Community in jobs and education?
Answer: Equal Opportunities Commission (EOC)

63. Viktor Yanukovych who has been ousted from power recently, was the President of which country?
Answer: Ukraine

64. Who are the winners of the recently held Hockey India League 2014?
Answer: Delhi Waveriders

65. Which Indian Cricketer has been named brand ambassador of Gujarat Election Commission?
Answer: Cheteshwar Pujara

66. Which Indian has been appointed as the President of the Administrative Tribunal of Asian Development Bank?
Answer: Lakshmi Swaminathan

67. Which country’s interim Prime Minister Hazem Beblawi announced the resignation of his government?
Answer: Egypt

68. World Water Day 2014 was observed across the World on:
Answer: March 22

69. India’s largest Solar Power Plant launched recently in:
Answer: Madhya Pradesh

70. Ibrahim Mahlab sworn in as the new Prime Minister of:
Answer: Egypt

71. India’s first post office savings bank ATM inaugurated in:
Answer: Chennai

72. Who won the National Billiard Championship title 2014?
Answer: Sourav Kothari

73. India’s first electric zero-emission bus launched in which Indian city?
Answer: Bangalore

74. Who is appointed as the new Director General of Military Operations (DGMO)?
Answer: Lt Gen PR Kumar

75. Who won the ICC Under-19 Cricket World Cup 2014?
Answer: South Africa

76. Who is selected for the Gandhi Peace Prize 2013?
Answer: Mr. Chandi Prasad Bhatt

77. Who is appointed as the new Governor of Kerala?
Answer: Sheila Dikshit

78. Who is sworn in as the President of Chile for second time?
Answer: Michelle Bachelet

79. International Women’s Day Observed On:
Answer: 8th March


Download Current Affairs March 2014 Questions and answers in PDF file.

Download Current Affairs March 2014 Questions and answers in PDF file






Post a Comment

 
Top