Current Affairs January 2014 Questions and answers in PDF.


Current Affairs January 2014 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


1. Which former Bihar Chief Minister was sentenced to five years imprisonment in the fodder scam case?
Answer: Lalu Prasad Yadav

2. Which organization won the Nobel Prize for Peace 2013?
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons

3. Who won the FIDE World Chess Championship 2013?
Answer: Magnus Carlsen

4. What is the name of the official match ball of FIFA World Cup 2014 to be held in Brazil?
Answer: Brazuca

5. Who was selected for the Indira Gandhi Award for National Integration 2013?
Answer: M.S Swaminathan

6. Where was the first branch of the Bharatiya Mahila Bank inaugurated?
Answer: Mumbai

7. Who is the current chairman of the Indian Premier League?
Answer: Ranjib Biswal

8. …………. was named as the ‘Word of the Year 2013’ by the Oxford English Dictionary?
Answer: Selfie

9. Who won the Miss Universe 2013 title?
Answer: Gabriela Isler

10. The first ‘customized pin code’ in the country was allotted to …………?
Answer: Supreme Court

11. Who has been named UNICEF’s brand ambassador for South Asia?
Answer: Sachin Tendulkar

12. …………….. has been declared as the first district in India with ‘Zero landless citizens’?
Answer: Kannur

13. Which Indian playback singer and recipient of Dadasaheb Phalke award 2007 passed away recently?
Answer: Manna Dey

14. MAVEN, the Mars expedition spacecraft has been launched by:
Answer: NASA

15. Where was the Commonwealth Summit 2013 held?
Answer: Colombo

16. The new President of the Maldives?
Answer: Abdulla Yameen

17. Which scientist who had been the winner of the Nobel Prize for Chemistry twice, passed away recently?
Answer: Frederick Sanger

18. Which nation won the 2013 Women’s Kabadi World Cup?
Answer: India

19. World Human Rights Day was observed on:
Answer: December 10

20. Which state’s legislative assembly has recently adopted a bill to tackle the illegal activities of Chit funds?
Answer: West Bengal

21. The Union Labour Minister of India who passed away recently?
Answer: Sis Ram Ola

22. Which Indian won the best actor award at the Dubai International Film Festival?
Answer: Irfan Khan


23. Who won the Men’s Delhi half Marathon 2013?
Answer: Atsedu Tsegay (Ethiopia)

24. Which renowned Indian painter and former chairman of the Kerala Lalit Kala Academy passed away recently?
Answer: C.N Karunakaran

25. Who was sworn in as the Chief Minister of Chhattisgarh for the third consecutive term?
Answer: Raman Singh (BJP)

26. The recently released book Unbreakable is the autobiography of which sports person?
Answer: Mary Kom

27. Which party got the highest number of seats in the recently held assembly elections in Delhi?
Answer: Aam Aadmi Party

28. Who has been chosen as the Time Magazine’s Person of the Year 2013?
Answer: Pope Francis

29. Vijay Divas was observed across the country on:
Answer: December 16

30. Michelle Bachelet, the socialist candidate has won the Presidential election in which Latin American country?
Answer: Chile

31. Which party won the Assembly elections in Mizoram?
Answer: Indian National Congress

32. Who was sworn in as the Chief Minister of the Madhya Pradesh for the third time in a row?
Answer: Shivraj Singh Chouhan (BJP)

33. Vasundhara Raje has been sworn in as the Chief Minister of ……………?
Answer: Rajasthan

34. The Government of India has appointed Harsh Kumar Bhanwala as Chairman of which bank?
Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

35. Which nation won the 2013 Men’s Hockey Junior World Cup, held in New Delhi?
Answer: Germany

36. The bill aimed at preventing communal violence in the country is named ………….?
Answer: Prevention of Communal and Targeted Violence Bill, 2013

37. International Mountain Day was observed on:
Answer: December 11

38. Which film was selected as India’s entry for the best foreign film to the 86th Academy Awards?
Answer: The Good Road

39. Who has been elected for s third term as the Chancellor of Germany?
Answer: Angela Merkel

40. Man Booker Prize 2013 was won by …………?
Answer: Eleanor Catton

41. Who received the first National Yash Chopra Memorial Award?
Answer: Lata Mangeshkar

42. The naval variant of the surface to surface Prithvi missile, successfully test fired recently.
Answer: Dhanush

43. The United Nations Climate Change Conference, COP-19 was held in ………..
Answer: Warsaw

44. Which Bollywood actor has been appointed as the goodwill ambassador for South Korea?
Answer: Shah Rukh Khan

45. Which distinguished Indian scientist has been elected honorary foreign member of the Chinese Academy of Sciences?
Answer: Prof. C.N.R Rao

46. In which state was South India’s first high altitude cricket stadium inaugurated recently?
Answer: Kerala

47. The first talking robot sent to space has been named …………..
Answer: Kirobo

48. India is to host Under-17 FIFA World Cup in:
Answer: 2017

49. The first manmade object to go beyond the solar system and reach interstellar space.
Answer: Voyager 1

50. International Migrants Day was observed on ………….?
Answer: December 18

51. Which political party in India has been recognized by the Election Commission as state party recently?
Answer: Aam Aadmi Party

52. Where was South India’s first high altitude cricket stadium inaugurated?
Answer: Krishnagiri, It is located in Wayanad district, kerala

53. Michiaki Takahashi, who invented the vaccine for …………. Passed away recently?
Answer: Chickenpox

54. Abdiweli Sheikh Ahmed has been elected as the Prime Minister of which country?
Answer: Somalia

55. The indigenously developed Light Combat Aircraft (LCA) that received the initial operational clearance for induction into the Indian Air Force?
Answer: Tejas

56. International Human Solidarity Day was observed on:
Answer: December 20

57. World’s first artificial heart transplant has been done recently in which country?
Answer: France

58. Kisan Divas was observed across the country on:
Answer: December 23

59. Who has been appointed India’s High Commissioner to the United Kingdom?
Answer: Ranjan Mathai

60. Who got the Vayalar Ramavarma Award 2013?
Answer: Prabha Varma

61. Which country has given temporary asylum to Edward Snowden?
Answer: Russia

62. Who won the 2013 Indian Open Snooker title?
Answer: Ding Junhui

63. The Life Sciences Park to be set up near Thiruvananthapuram by the Kerala Government is named ………….?
Answer: Bio 360

64. Who has been sworn in as the Chief Minister of Delhi?
Answer: Arvind Kejriwal

65. Who won the Soccer Club World Cup 2013?
Answer: Bayern Munich

66. Mikhail Kalashnikov who passed away recently, is known for the invention of ……….., the world famous machine gun?
Answer: AK-47

67. The new category of vehicle sanctioned on Indian roads by the Ministry of Road Transport and Highways?
Answer: Quadricycle

68. Vinod Kumar Duggal has been appointed as the Governor of ………….?
Answer: Manipur

69. World Soil Day was observed on:
Answer: December 5

70. The United Nations has declared 2014-2024 as the decade of:
Answer: Sustainable Energy for All

71. Which Manipuri art form entered the list of UNESCO’s intangible cultural heritage of humanity?
Answer: Sankirtana


Download Current Affairs January 2014 Questions and answers in PDF file.

Download Current Affairs January 2014 Questions and answers in PDF file.






Post a Comment

 
Top