Current Affairs February 2014 Questions and answers in PDF.


Current Affairs February 2014 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


1. Who won the DSC Prize for South Asian Literature 2014?
Answer: Cyrus Mistry

2. The spiritual head of the Dawoodi Bohra community who passed away recently?
Answer: Syedna Mohammed Burhanuddin

3. The mission newly launched by the Government of India to improve the public health care in the urban areas?
Answer: National Urban Health Mission (NUHM)

4. The Ministry of Road Transport and Highways celebrated January 11 to 17 as ………… week?
Answer: Road Safety Week

5. Which legendary Bengali actress who starred in memorable Hindi films like Devdas and Aandhi passed away on January 17?
Answer: Suchitra Sen

6. Who is appointed as India’s new Commerce Secretary?
Answer: Rajeev Kher

7. India’s joint Coast Guard exercise with which country was named Sahayog Kaijin 2014?
Answer: Japan

8. The first women to be appointed as chief of the National Police Academy, Hyderabad?
Answer: Aruna Bahuguna

9. Catherine Samba Panza has been elected as the interim President of which African country?
Answer: Central African Republic

10. The new authority setup by the Government of India to advice the Railway Ministry on fare and freight rates?
Answer: Rail Tariff Authority

11. Who became the youngest person to reach South pole?
Answer: Lewis Clarke

12. Which community has recently been granted minority status by the Union Government?
Answer: Jain

13. Which country won the inaugural title of Hockey World League Final?
Answer: Netherlands

14. Who heads the expert committee set up by the Reserve Bank of India to review the governance of Boards of Banks in India?
Answer: P.J Nayak

15. Which phenomenon is stated to be the reason for the record low temperatures in the United States?
Answer: Polar Vortex

16. What is the name of the private information stealing virus detected in online banking transactions, by the Computer Emergency response Team – India (CERT-In)?
Answer: Dexter

17. Which African nation approved a new constitution in the referendum held on January 14 and 15?
Answer: Egypt

18. Who won FIFA’s Women World Player of the Year Award 2013?
Answer: Nadine Angerer (Germany)

19. The new secretary of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
Answer: Sudhir Gupta

20. Akhilesh Gupta has been re-elected as the president of Which Indian sports body?
Answer: Badminton Association of India (BAI)


21. Who became the first Indian wicket keeper to cross 300 dismissals in One Day Internationals?
Answer: M.S Dhoni

22. Which Indian dairy co-operative launched the country’s first ‘Milk ATM’?
Answer: Amul

23. Which Srilankan cricketer has recently joined the 11000 test runs club?
Answer: Mahela Jayawardhene

24. Hery Rajaonarimampinana has been elected as the new President of which island country?
Answer: Madagascar

25. Which authority has recently launched a programme to set up village level legal service clinics in every taluk in the country?
Answer: National Legal Services Authority (NALSA)

26. National Voters Day was celebrated on:
Answer: January 25

27. Which Indian state won the World Tourism Organisation (UNWTO) Ulysses Award for Innovation in Public Policy and Governance?
Answer: Kerala

28. Which country recently allowed Sikh Military men to wear turbans, head scarves and other religious clothing with their uniform?
Answer: USA

29. Which Russian Martial Arts has been recognized by the Olympic Council of Asia to be included in the Asian Games from 2019?
Answer: Sambo

30. The International Petroleum Conference 2014 has been held in which Indian city?
Answer: New Delhi

31. Which country is presently building a new sanctuary to world’s rarest Javan rhinos?
Answer: Indonesia

32. Which Indian born scientist was awarded 2014 Marconi Society Prize, for developing the theory and application of Multiple Input Multiple Output (MIMO) antennas?
Answer: A.J Paulraj

33. Which legendary actor of Telugu cinema and Dadasaheb Phalke awardee (1991) passed away on 22 January?
Answer: Akkineni Nageswara Rao

34. Who heads the panel set up by the Reserve Bank of India to scrutinize applications for new bank licenses?
Answer: Bimal Jalan

35. The World Health Organization has termed which city as the World’s largest reservoir of endemic polio virus?
Answer: Peshawar (Pakistan)

36. Which lake lagoon in India has recently been named ‘Destination Flyways’ by the World Tourism Organization (UNWTO)?
Answer: Chilka lagoon (Odhisha)

37. National Girl Child Day was observed on:
Answer: January 24

38. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust was observed on ………….?
Answer: January 27

39. The Reserve Bank of India has decided to withdraw all currency notes issued prior to which year?
Answer: 2005

40. Who was chief gust at the 65th Republic Day celebrations at Delhi?
Answer: Shinzo Abe. He is the Prime Minister of Japan.

41. Who headed the expert committee set up to review the institutional framework of Prasar Bharti?
Answer: Sam Pitroda

42. Who won the 2014 Australian Open Men’s Singles title?
Answer: Stanislas Wawrinka

43. Who won the Women’s singles in the Syed Modi Grand Prix Gold Badminton tournament?
Answer: Saina Nehwal

44. Which Chinese player defeated Domibka Cibulkova of Slovakia to win the 2014 Australian Open Women’s Singles title?
Answer: Li Na

45. Which former Soviet Republic has recently been troubled by anti-government protests?
Answer: Ukraine

46. Who have recently been conferred Padma Vibhushan, India’s second highest civilian honour?
Answer: R.A Mashelkar and BKS Iyengar

47. Which world renowned physicist has proposed a new theory on Black Holes?
Answer: Stephen Hawking

48. Who was sworn in as the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Harish Rawat (Indian National Congress)

49. India’s first monorail service was inaugurated in which city?
Answer: Mumbai

50. World Wetland Day was celebrated on:
Answer: February 2

51. Which team won the 2014 Renji Trophy cricket tournament?
Answer: Karnataka

52. Who became the first woman to be inducted to be umpire’s panel of International Cricket Council (ICC)?
Answer: Kathy Cross

53. Who was conferred this year’s ICTP Ramanujan Prize for Young Mathematicians from developing countries?
Answer: Anand Kumar

54. Which person of Indian origin got the prestigious South African Award ‘Amadelakufa’?
Answer: Ela Gandhi

55. World Cancer Day was observed on:
Answer: February 4

56. Which African country has recently recognized Indian Rupee as their legal tender in trade?
Answer: Zimbabwe

57. Which Indian was appointed by the United Nations as special advisor on cyber security?
Answer: Vivek Lall


Download Current Affairs February 2014 Questions and answers in PDF file.

Download Current Affairs February 2014 Questions and answers in PDF file






Post a Comment

 
Top