Solved Previous Question paper of Kerala PSC Child Development Project Officer Examination Held on 12-11-2013 in PDF file.


1. The idea that in Moral development, Males are concerned with rules, justice and individual rights and Females are concerned with caring, personal responsibility and interpersonal relationships, was put forth by:
(a) Jean Piaget
(b) Friedman
(c) Erik Erikson
(d) Carol Gilligan

2. The Psychosocial, stage theory of development that covers the entire life span, is by …………
(a) Erik Erikson
(b) Kubler-Ross
(c) Sigmund Freud
(d) Alfred Adler

3. The learning procedure that utilizes reinforcement to guide a response in closer and closer approximations to a desired behaviours is:
(a) Partial Reinforcement
(b) Observational Learning
(c) Shaping
(d) Conditioning

4. The ability to anticipate and appreciate consequences observed in others, not experienced oneself, is termed …………
(a) Vicarious reinforcement
(b) Primary reinforcement
(c) Modeling
(d) Observational learning

5. The human tendency to make judgment based on how easily specific kinds of information can be brought to mind, is termed
(a) Representativeness heuristic
(b) Anchoring heuristic
(c) Magical thinking
(d) Availability heuristic

6. The first social psychology laboratory experiment was undertaken in social facilitation by ………..
(a) F.W Allport
(b) Norman Tripplett
(c) Solomon Asch
(d) Sherriff

7. ……….. is the tendency to reduce individual effort when working in groups compared to the individual effort expanded when working alone
(a) Polarization
(b) Cohesiveness
(c) Conformity
(d) Social loafing

8. An early colleague of Freud who viewed (1) ego as separate from id and (2) inferiority rather than sex/aggression as a basic motive
(a) Carl Jung
(b) Alfred Adler
(c) Erik Erikson
(d) Karen Horney

9. Inattention, hyperactivity and impulsivity are the key behaviors of …………
(a) Autism
(b) ADHD
(c) Dyslexia
(d) Conduct disorder

10. According to ……… , Psychopathology can be multiply determined by a predisposition, or vulnerability factor for developing a disorder and some triggering event in the environment for abnormal behavior to be expressed
(a) Vulnerability hypothesis
(b) Dopamine hypothesis
(c) Serotonin
(d) Diathesis-stress model

11. Kabir was the disciple of a
(a) Vallabhacharya
(b) Ramanand
(c) Ramanuja
(d) Chaithannya

12. The first Arch dam in India is:
(a) Idukki
(b) Bhakra Nangal
(c) Hirakud
(d) Mullaperiyar

13. The centre of Salt Sathyagraha in Kerala was
(a) Kozhikode
(b) Kanhangad
(c) Cherthala
(d) Payyannur

14. Dhyanchand Trophy is associated with:
(a) Football
(b) Volleyball
(c) Hockey
(d) Cricket

15. Who presides the combined meeting of the two houses of Indian Parliament
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Vice President
(d) Loksabha Speaker

16. The commission which recommended Panchayat Raj
(a) Balwanth Rai Commission
(b) Vora Commission
(c) Ashokchandra Commission
(d) Mandal Commission

17. Who started Sadhujana Paripalana Sangam
(a) Sree Narayana Guru
(b) Chattampi Swamikal
(c) Ayyankali
(d) Sahodaran Ayyappan

18. The biggest waterfalls in India:
(a) Kuttalam
(b) Jog falls
(c) Athirappally
(d) Doodhsagar

19. The first Diesel Power Project in Kerala:
(a) Brahmapuram
(b) Kayamkulam
(c) Idukky
(d) Kuttiady

20. Indira Gandhi Atomic Research centre is located where?
(a) Mumbai
(b) Hyderabad
(c) Calcutta
(d) Kalpakkam

21. The ruler who issued Temple entry Proclamation in Kerala was?
(a) Sri Mulam Tirunal
(b) Sri Chithira Thirunal
(c) Swathi thirunal
(d) Dharma Raja

22. Bhoodan Movement was started by:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Sardar Patel
(c) Vinoba Bhave
(d) Lala Hardayal

23. The incident that took place in Kerala linked with the Quit India Movement:
(a) Waggon Tragedy
(b) Keezhariyar Bomb Case
(c) Niverthana agitation
(d) Punnapra-Vayalar Struggle

24. Name the place where Pazhassi Raja met his death?
(a) Mavilathode
(b) Mannadi
(c) Manathana
(d) Kottayampoyil

25. The birth place of Sri Sankaracharya is:
(a) Sivagiri
(b) Vaikkom
(c) Chempazhanthi
(d) Kalady

26. The National Park where Rhinoceros is protected?
(a) Eravikulam
(b) Corbett
(c) Kaziranga
(d) Silent Valley

27. ‘Manjaveil Maranangal’ is the novel written by:
(a) M.T Vasudevan Nair
(b) Bennyamin
(c) Madhavikutty
(d) M. Mukundan

28. The first woman Vice Chancellor in Kerala:
(a) Jansi James
(b) Sara Joseph
(c) Fathima Beevi
(d) Anna Chandi

29. The largest lake in India is:
(a) Chilka
(b) Pookkode
(c) Dal
(d) Woolar

30. The poet who was a dependent of Marthanda Varmma:
(a) Tunchath Ezhuthachan
(b) Ullur
(c) Ramapurath Warrier
(d) Cherusseri

31. National Extension Service is started in the year:
(a) 1943
(b) 1953
(c) 1955
(d) 1983

32. Which of the following is an essential amino acid?
(a) Alanine
(b) Arginine
(c) Valine
(d) Glycine

33. Anthropometer is used to study:
(a) Body dimensions
(b) Angles of body bend
(c) Man-machine system
(d) The body movements

34. The period of organ formation in prenatal development is:
(a) 2-4 weeks
(b) 2-6 weeks
(c) 2-8 weeks
(d) 2-12 weeks

35. Discrete variables are:
(a) Dependent variables
(b) Extraneous variables
(c) Continuous variables
(d) Non-continuous variables

36. Molasses is an adulterant in:
(a) Sugar
(b) Honey
(c) Jaggery
(d) None of the above

37. Community development has grown out of the entire concept of:
(a) Extension service
(b) Community organization
(c) Mass education
(d) Rural education

38. The first dose of D.P.T is to be given to the babies in:
(a) 4 weeks
(b) 6 weeks
(c) 8 weeks
(d) 10 weeks

39. Ex post facto research is:
(a) Descriptive research
(b) Applied research
(c) Analytical research
(d) Conceptual research

40. Iron requirement for a lactating mother is:
(a) 30 mg
(b) 32 mg
(c) 35 mg
(d) 38 mg

41. Formal Operation period begins from:
(a) 9 years
(b) 10 years
(c) 11 years
(d) 13 years

42. Interviews that are designed to discover underlying motives and desires are called:
(a) Personal interviews
(b) Focused interviews
(c) Structured interviews
(d) Depth interviews

43. The elements of a learning situation are:
(a) Guide, learner, subject matter, physical facilities, teaching equipment.
(b) Instructor, philosopher, subject matter, physical facilities, training equipment
(c) Instructor, learner, subject matter, physical facilities, teaching equipment
(d) Instructor, learner, knowledge, subject matter, teaching equipment

44. TRYSEM is a facilitating component of:
(a) DWCRA
(b) NREP
(c) IRDP
(d) RLEGP

45. Choose a phylogenetic function from the following:
(a) Walking
(b) Swimming
(c) Tricycling
(d) Sewing

46. Approximate size of flip chart is:
(a) 30x30 cm
(b) 40x40 cm
(c) 60x60 cm
(d) 70x70 cm

47. Cheilosis is a symptom associated with the deficiency of:
(a) Thiamine
(b) Riboflavin
(c) Niacine
(d) Ascorbic acid

48. CSSM stands for:
(a) Child Survival and Social Management
(b) Children’s Special Service Management
(c) Child Security and Safe Motherhood Programme
(d) Child Survival and Safe Motherhood Programme

49. The purpose of sampling is to get information about:
(a) The sample
(b) The population
(c) The variable
(d) The attribute

50. Froebel is the father of:
(a) Kindergarten
(b) Montessori Schools
(c) Cooperative Nursery Schools
(d) Laboratory Nursery Schools

51. Which of the following is a major function of social work?
(a) Social Research
(b) Counseling
(c) Social audit
(d) Prevention of Social Dysfunction

52. An appropriate definition of social service in the Indian context is:
(a) The services to meet the basic needs of the people
(b) The charity services of NGOs
(c) Corporate Social Responsibility
(d) Social problem of weaker sections of the society

53. The foundational framework for social policy legislation are envisaged in:
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Fundamental Rights
(c) Fifth Five Year Plan
(d) First Five Year Plan

54. The three models of community organization namely locality development, social planning and social action was introduced by:
(a) Kher
(b) Murray G. Ross
(c) Friedlander
(d) Jack Rothman

55. The specific role performed by a social worker when he pleads for the workers for a just wage in an organization is that of a:
(a) Expert
(b) Advocate
(c) Informer
(d) Therapist

56. Which of the following is a social defence programme
(a) School heal program
(b) Family pension
(c) Probation services
(d) Healt insurance

57. The most suitable social work method which could be applied in the field of family management program is
(a) Social case work
(b) Social group work
(c) Social action
(d) Community organization

58. Community organization as a method of social work is often characterized as a:
(a) Messo method
(b) Micro method
(c) Macro method
(d) All the three

59. Which of the following is a value of social work in connection with the individual in a case work situation?
(a) Every individual has his worth
(b) Problem has multifarious effect on human life
(c) Problem has a solution
(d) Proper use of agency resources to solve the problems

60. Which of the following approach is dominated in the community development practices in India?
(a) Evidence based
(b) Process oriented
(c) Research oriented
(d) Target oriented

61. When the social worker established a relationship with the client as he actually the principle applied is that of:
(a) Individualization
(b) Self-determination
(c) Acceptance
(d) Social functioning

62. Which of the following author has defined case work as “the art of bringing about the better adjustments in the social relationship of individual men or women or children”?
(a) Raynolds
(b) Richmond
(c) Hamilton
(d) Perlman

63. The practical recognition of the right/need of clients to freedom in making their own choice and decision in the case work process is termed as
(a) Client self-determination
(b) Confidentiality
(c) Acceptance
(d) Adaptation

64. Which among the following is an informal experimental design?
(a) Randomized Block Design
(b) Factorial Design
(c) Latin Square Design
(d) After-only with Control Design

65. A variable that is influenced to some extent by one or more other variable sis called in research as
(a) Independent variable
(b) Dependent variable
(c) Extraneous variable
(d) Discrete variable

66. A measurement of central tendency that identifies the most frequently occurring value in a set of values is called
(a) Mean
(b) Median
(c) Mode
(d) Harmonic mean

67. Which of the following statistical test is utilized for analyzing nominal data
(a) t-test
(b) Karl-Pearson Correlation
(c) Chi-square
(d) One way ANOVA

68. The accuracy and precision of a measurement scale is technically termed as a
(a) Reliability
(b) Validity
(c) Practicability
(d) Interpretability

69. The organized initiatives to solve the social problem through legally permitted activities is termed as
(a) Social diagnosis
(b) Social action
(c) Social service
(d) Social casework

70. The conscintization strategy in social mobilization is associated with the name of
(a) K.D Gangrade
(b) Gandhiji
(c) Mary Richmond
(d) Paulo Freire

71. The principle of natural selection was first applied in sociology by
(a) Herbert Spencer
(b) Radcliffe-Borwn
(c) Von Weise
(d) Tonnies

72. In the Indian society-Social stratification began with the
(a) Caste system
(b) Chaturvarna system
(c) Emergence of monarchy
(d) Emergence of property

73. Socialization makes man a member of society whereas ……….. makes him autonomous
(a) Identification
(b) Education
(c) Personification
(d) Individualization

74. The family provides companionship and intimacy reproduces members of society and trains and educates the young according to the
(a) Functionalists
(b) Structuralists
(c) Post-modernists
(d) Evolutionist

75. The counterpart of Levirate is a
(a) Sororate
(b) Sororal
(c) Adelphic polyandry
(d) None of the above

76. Which one of the following is an example of ascribed status
(a) Teacher
(b) Student
(c) Brahmin
(d) Doctor

77. Family, formed after marriage is called
(a) Family of recreation
(b) Monogamous family
(c) Family of orientation
(d) Family of procreation

78. Which among the following is the best method of social control
(a) Imparting education
(b) Reward and punishments
(c) Socialization
(d) Rules and regulation

79. The rights, responsibilities, expectations and relationships of women and men in a society are called
(a) Sex roles
(b) Sex expectations
(c) Gender roles
(d) Gender management

80. Which of the following is not properly classified as being a pink-collar occupation?
(a) Librarian
(b) Nurse
(c) Construction Engineer
(d) Elementary School Teacher

81. Indian government issued dowry prohibition act in the year
(a) 1961
(b) 1971
(c) 1951
(d) 1981

82. The most common form of marriage in America is
(a) Monogamy
(b) Serial monogamy
(c) Plural monogamy
(d) Polygamy

83. The agency formed in India after the terrorist attack in Mumbai on 26th November 2008
(a) NIA
(b) NSG
(c) CBI
(d) RAW

84. Who conducts the periodical sample survey for estimating the poverty line in India?
(a) Natural Survey Organization
(b) National Sample Survey Organization
(c) Sample Survey Organization
(d) None of the above

85. By which year governments are aiming to meet the millennium development goals including halving the rate of global poverty
(a) 2011
(b) 2015
(c) 2045
(d) 2035

86. Who has delineated three great stages. Conquest defence and industry trough which all societies must go
(a) Max Weber
(b) August Comte
(c) Emile Durkheim
(d) None of these

87. The term ‘Matri-Patrilcol residence’ has been coined by
(a) Morgan
(b) G.P Murdock
(c) E.B Tylore
(d) None of these

88. In which of the following sections in India the joint family is mostly absent
(a) Urban business class
(b) Rural landwoing class
(c) Landless wage earners
(d) Professional class

89. Which among the following do you think is contributory to the development of capitalist class?
(a) Poverty and misery
(b) Foreign Education and domination
(c) The system of government
(d) Free enterprise and profit accumulation

90. The new social order is referred to as information society, service society or knowledge society. This is related to
(a) Modern society
(b) Industrial society
(c) Post-industrial society
(d) None of the above

91. A statement that predicts a cause and effect relationship between variables is known as the ………….
(a) Null Hypothesis
(b) Dependent variable
(c) Independent variable
(d) Experimental Hypothesis

92. In Gestalt Psychology, Law of ………… deals with how items are grouped together if they tend to complete a pattern
(a) Pragnanz or Simplicity
(b) Common fate or good continuation
(c) Closure
(d) Proximity

93. Memory span was referred to as the MAGIC/(+/-2) by …………..
(a) Ebbinghaus
(b) George Miller
(c) Peter Ducker
(d) Tulvin

94. When knowing the solution to an old problem interferes with recognizing a solution to a new problem, it is termed …………..
(a) Ganzfeld effect
(b) Aufgabe effect
(c) Einstellung effect
(d) Aha-Erlebnis effect

95. …………. tests of intelligence deal with experiences common to various cultures, in an attempt to avoid cultural bias
(a) Culture-fair
(b) Culture-free
(c) Culture-fare
(d) Culture-form

96. The structure which serves as a way station for all sensor information headed for the brain is called the ……..
(a) Hypothalamus
(b) Thalamus
(c) Corpus collosum
(d) Limbic system

97. An internal state of tension that motivates an organism to engage in activities that should (hopefully) reduce this tension is called …………
(a) Motive
(b) Need
(c) Drive
(d) Instinct

98. According to …………., experience of emotion is awareness of physiological responses to emotion arousing stimuli
(a) James-Lange Theory
(b) Cannon-Bard Theory
(c) Schachter’s Two Factor theory
(d) Schachter-Singer Theory

99. The body’s adaptive response to stress in three stages, known as General Adaptation Syndrome, was the concept of ………
(a) David Rosenhan
(b) Stephen Rosenthal
(c) Hans Selye
(d) Holmes and Rahe

100. The basic response process where familiar sights, sounds or tastes no longer demand attention is ………….
(a) Habituation
(b) Dishabituation
(c) Sensitization
(d) Desensitization


ANSWERS


1. D

2. A

3. C

4. A

5. D

6. B

7. D

8. B

9. B

10. D

11. B

12. A

13. D

14. C

15. D

16. A

17. C

18. B

19. A

20. D

21. B

22. C

23. B

24. A

25. D

26. C

27. B

28. A

29. D

30. C

31. B

32. C

33. A

34. C

35. D

36. B

37. C

38. B

39. A

40. A

41. C

42. D

43. C

44. C

45. A

46. C

47. B

48. D

49. B

50. A

51. D

52. A

53. A

54. D

55. B

56. C

57. B

58. C

59. A

60. D

61. C

62. B

63. A

64. D

65. B

66. C

67. C

68. A

69. B

70. D

71. A

72. B

73. D

74. A

75. A

76. C

77. D

78. C

79. C

80. C

81. A

82. B

83. A

84. B

85. B

86. B

87. B

88. D

89. D

90. C

91. D

92. C

93. B

94. C

95. A

96. B

97. C

98. A

99. C

100. A

Download Solved Previous Question paper of Kerala PSC Child Development Project Officer Examination Held on 12-11-2013 in PDF file.
Download Solved Previous Question paper of Kerala PSC Child Development Project Officer Examination




Post a Comment

 
Top