Botany General Knowledge Questions and Answers


1. A Pigment responsible for photo morphogenetic responses is?
Answer: Phytochrome

2. The disease ’die back of shoots’ is caused due to the deficiency of the micro element:
Answer: Copper

3. Anomocytic type of stomata is the feature of:
Answer: Ranunculaceae

4. Father of gene therapy?
Answer: Anderson

5. Smallest living cell?
Answer: RBC

6. In flurascent microscope the radiations pass through a filter called?
Answer: Exciter

7. Which is the smallest dicot plant?
Answer: Arcuthobium

8. Tetrand formation occurs in which stage of meosis?
Answer: Pachytene

9. Chiasmata was first observed by?
Answer: Janson

10. Which plant has longest fibre?
Answer: Linum usitatissimum

11. A xerophyte bryophyte?
Answer: Porella

12. The scaly membraneous perianth of graminae?
Answer: Lodicules

13. The vector which can multiply in more than one host?
Answer: Shuttle vector

14. A plasmid with phage gene is called?
Answer: Plasmid

15. The stomata which guard cell have lost their power are?
Answer: Potomogeton type


16. First bio insecticide to be developed in commercial scale?
Answer: Sporeine

17. How many meotic divisions are need for the development of 64 spores?
Answer: 16

18. Split genes are discovered by?
Answer: Sharp & Robertis

19. Which Amino acid known as bacterial amino acid?
Answer: Diamino pimelic acid

20. Rephano brassica is an example for?
Answer: Allopolyploid

21. Recently discovered non-leguminous nitrogen fixing
Bacteria?
Answer: Acatobacter paspali

22. Largest organelle of a plant cell?
Answer: Vacuole

23. Late blight of potato is caused by?
Answer: Phytophthora Infestans

24. Which plant is called water fly trap?
Answer: Aldrovanda

25. Intra nuclear mitosis is known as?
Answer: Karyochoresis

26. The structure that is produced by the parasitie fungi to adhere to the host cell?
Answer: Appresorium

27. Father of plant physiology
Answer: Stephen Hales

28. The simplest biological light energy transducer?
Answer: Bacteriorhodopsin

29. Reagent used in RNA extraction is?
Answer: Guanadinium thiocyanate





Post a Comment

 
Top