General Science Questions and Answers for preparing all PSC and Other Examinations.


1. Entomology is the science that studies
(a) Behaviour of human beings
(b) Insects
(c) The origin and history of technical and scientific terms
(d) The formation of rocks

2. Fathom is the unit of measurement of
(a) Depth of water
(b) Flow of water
(c) Volume of water
(d) Density of water

3. Trachoma is a disease of the
(a) Brain
(b) Larynx
(c) Ear
(d) Eye

4. All of the following diseases are caused by viruses, except
(a) Jaundice
(b) Influenza
(c) Typhoid
(d) Mumps

5. Plants make their food by the process called photosynthesis. Which of the following are needed in this process?
(a) Sunlight, water and nitrogen
(b) Sunlight, water and hydrogen
(c) Sunlight, water and oxygen
(d) Sunlight, water and carbon dioxide

6. Which of the following devices is needed for converting alternating current into direct current?
(a) Dynamo
(b) Rectifier
(c) Transformer
(d) Transducer

7. All of the following organs in the human body are located both on the right and the left sides, except
(a) Lungs
(b) Kidneys
(c) Spleen
(d) Eyes

8. Some organs in the human body lie partly on the left side and partly on the right side. The example of this is
(a) Heart
(b) Pancreas
(c) Spleen
(d) None of the above

9. Physiology is the study of the
(a) Structure of the body
(b) Cells in the body
(c) Functions of the human body
(d) All of the above

10. All of the following are closely allied to Physiology, except
(a) Bio-chemistry
(b) Cytology
(c) Entomology
(d) Physics

11. Sodium depletion occurs in excessive sweating, and cannot be corrected by drinking water alone. When uncorrected, it may lead to
(a) Muscle cramps, loss of energy, fatigue and faintness
(b) Increase of urea in blood
(c) Swelling of ankles and feet
(d) Renal failure

12. Which of the following regulates and controls the entry of light into the human eye?
(a) Anterior chamber
(b) Cornea
(c) Iris
(d) Retina


13. Retina in the eye acts as a
(a) Lens in the camera
(b) Shutter in the camera
(c) Film in the camera
(d) None of the above

14. The heart of a normal adult human being weighs about
(a) 200 grams
(b) 300 grams
(c) 400 grams
(d) 500 grams

15. In a normal human adult (at resting position), how much blood does the heart pump per minute?
(a) 1 litre
(b) 3 litre
(c) 5 litre
(d) 7 litre

16. A term that may be applied to all disease-producing micro-orgasms is
(a) Pathogenic
(b) Saprophytic
(c) Stapto-Cocci
(d) Viruses

17. In certain diseases antibiotics are administered. The object is to
(a) Stimulate production of white blood cells for fighting the disease
(b) Stimulate the production of antibodies
(c) Inhibit the growth of bacteria
(d) Produce toxins against bacteria

18. Sulfa drugs are effective against diseases caused by
(a) Bacteria
(b) Glandular upsets
(c) Vitamin deficiency
(d) Worms

19. A substance used for destroying micro-organisms and rendering the material sterile is called
(a) An antibody
(b) An antitoxin
(c) An antigen
(d) A disinfectant

20. Which of the following organisms causes Tuberculosis?
(a) Bacillus
(b) Cocci
(c) Protozoan
(d) Virus

21. Which of the following organisms causes Pneumonia?
(a) Bacillus
(b) Cocci
(c) Protozoan
(d) Virus

22. Which of the following organisms causes common cold?
(a) Bacillus
(b) Cocci
(c) Protozoan
(d) Virus

23. Which of the following organisms causes Cholera?
(a) Bacillus
(b) Cocci
(c) Protozoan
(d) Virus

24. The chief food of a male mosquito is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar and fruit juices
(d) Micro-organisms found in water

25. The chief food of a housefly is
(a) Decaying organic matter
(b) Leaves of plants
(c) Nectar of flowers
(d) Micro-organisms found in water

Answers


1. (b)     2. (a)     3. (d)     4. (c)     5. (d)
6. (b)     7. (c)     8. (b)     9. (c)    10. (c)
11. (a)   12. (c)   13. (a)   14. (b)    15. (c)
16. (a)   17. (c)   18. (a)   19. (d)    20. (a)
21. (b)   22. (d)   23. (a)   24. (c)    25 (a)





Post a Comment

 
Top