PART-I
GENERAL KNOWLEDGE

 (10x2=20 Marks)

1. Nalsarovar Bird Sanctuary is located at …………?
(a) Rajastan
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Tamil Nadu

2. Colour of United Nations Flag?
(a) White
(b) Yellow
(c) Green
(d) Blue

3. UN University for peace is located at:
(a) Newyork
(b) Costarica
(c) Tokyo
(d) None of these

4. Brabourne cricket stadium is at:
(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Kanpur

5. The Indian Military Academy is situated in:
(a) Jabalpur
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Dehradun

6. Country known as ‘Land of thousand Lakes’?
(a) Thailand
(b) Ireland
(c) Finland
(d) Switzerland

7. The longest Railway platform in India is at:
(a) Chennai
(b) Kharagpur
(c) Mumbai
(d) Kolkata

8. Rouble is the currency of:
(a) China
(b) Russia
(c) Germany
(d) None of these

9. Head Quarters of International Court of Justice:
(a) Newyork
(b) Hague
(c) London
(d) None of these

10. Which of the following UN associated agency works for children?
(a) WHO
(b) UNICEF
(c) FAO
(d) None of these



PART-II
PHYSICS

(15x2=30 Marks)

11. Which of the following is associated with Doppler Effect?
(a) Magnetism
(b) Motor
(c) Sound
(d) Light

12. Force/Area is the formulae of …………?
(a) Pressure
(b) Density
(c) Mass
(d) Surface tension

13. Hydrogen Bomb is based on the principle of:
(a) Nuclear fusion
(b) Nuclear fission
(c) Separation
(d) None

14. Rocket works on the principle of conservation of:
(a) Mass
(b) Momentum
(c) Volume
(d) None of these

15. What is the escape velocity from Earth’s surface?
(a) 12 Km/sec
(b) 11.2 Km/sec
(c) 11 Km/sec
(d) 12.4 Km/sec

16. When a constant force is applied to a body, it moves with uniform?
(a) Speed
(b) Acceleration
(c) Velocity
(d) Retardation

17. A body starting from rest moves with a constant acceleration of 4 m/m2. Find the distance covered by the body after 10 second?
(a) 40 m
(b) 120 m
(c) 80 m
(d) None of these

18. Which of the following is a scalar quantity?
(a) Mass
(b) Time
(c) Volume
(d) None of these

19. Two wires with resistance R1 and R2 are combined in parallel. What will be the effective resistance?
(a) R1R2
(b) R1R2/R1R2
(c) R1+R2
(d) R1/R2

20. What is the unit of Universal gas constant?
(a) Watt
(b) Joule
(c) Nm2/Kg2
(d) N/kg2


21. What is the Magnetism at the centre of the bar magnet?
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None of these

22. At which of the following place ‘g’ is maximum?
(a) Equator
(b) Earth’s Crust
(c) Poles
(d) None of these

23. 1 HP=…………….. Watt?
(a) 647
(b) 746
(c) 467
(d) 764

24. According to Ohm’s Law
(a) R=VI
(b) R=V/I
(c) R=I/V
(d) V=R/I

25. A car is moving with a speed of 35 Km/h. How much distance it will cover in 12 minutes?
(a) 14 Km
(b) 7 Km
(c) 25 Km
(d) 28 Km

PART-III
MATHEMATICS

(15x2=30 Marks)

26. If 8 men can make a tennis court in 52 days, how long would 13 men take?
(a) 24 days
(b) 40 days
(c) 32 days
(d) 48 days

27. The diagonal of a square is 50 m. It’s area is:
(a) 250 m2
(b) 1250 m2
(c) 2500 m2
(d) 100 m2

28. The value of a Sin00 + b Cos900 +C tan 450 is:
(a) C
(b) a+b+c
(c) b+c
(d) a+c

29. Area of a rhombus is given by the formula
(a) 2
(b) 1/2 (Diagonal)2
(c) 1/2 (Product Diagonal)
(d) None of these

30. What is the Geometric mean of 16 and 81?
(a) 2
(b) 32
(c) 30
(d) None of these

31. The sum of squares of first ‘n’ natural numbers?
(a) n(n+1)/2
(b) n(n+1)(n+2)/6
(c) n(n+1)(2n+1)/6
(d) None of these

32. In a class of 28 boys, 15 play football, 18 play hockey and 10 play both football and hockey. How many boys play neither?
(a) 10
(b) 5
(c) 8
(d) None of these

33. If n(A)=6, n(B)=7, 
(a) 13
(b) 11
(c) 8
(d) None of these

34. The sum of two numbers is 20, their product is 40, what will be the sum of their reciprocals?
(a) 1/10
(b) 4
(c) 2
(d) 1/2

35. Mohan can complete a work in 10 days. The same work can be completed by Sohan in 15 days. In how many days will they complete together?
(a) 6 days
(b) 7 days
(c) 8 days
(d) 9 days

36. Divide 3600 in the ratio of 1:2:3?
(a) 600, 1200, 1800
(b) 500, 1300, 1800
(c) 600, 1800, 1200
(d) 500, 1000, 2100

37. Write down the zeroes of the polynomial 4x2-1?
(a) (2, -2)
(b) (1, -1/2)
(c) (1, -1)
(d) (1/2, -1/2)

38. A person saves Rs. 1000 after spending 80% of his income. What is his total income?
(a) Rs. 5000
(b) Rs. 5050
(c) Rs. 5500
(d) Rs. 50000

39. What will be the product of (x+4) and (x-4)?
(a) x2+16
(b) x2-16
(c) x2-8x+16
(d) None of these

40. Sec2 <<=………………
(a) 1/2
(b) 1/4
(c) 1
(d) None of these

PART IV
CHEMISTRY

(10x2=20 Marks)

41. What is the formula for Ethanol?
(a) CHCl3
(b) CH3OH
(c) C2H5OH
(d) CH4OH

42. What is the value of X in the reaction below?
Na2CO3+2HCl-‘X’+Co2+H2O
(a) NaCl
(b) 3NaCl
(c) 2NaCl
(d) None of these

43. What is the purest form of iron?
(a) Cast Iron
(b) Wrought Iron
(c) Steel
(d) None

44. Chemical properties of an atom depends on which of the following?
(a) Valency
(b) Atomic Number
(c) Atomic Weight
(d) None of these

45. Which one of the following is used as a fuel?
(a) CO2
(b) C4H10
(c) CH3COOH
(d) None of these

46. The equation of gas laws is?
(a) P1V1T1=P2V2T2
(b) P1V1 / P2V2 = T1/ T2
(c) P1T1/V1 = P2T2/V2
(d) V1T1/P1 = V2T2/P2

47. Name the metal which is found in liquid state at room temperature?
(a) Silicon
(b) Soda water
(c) Mercury
(d) Iron

48. The value of Avogadro Number is:
(a) 6.023x1022
(b) 6.023x1021
(c) 60.023x1023
(d) 60.023x1022

49. The electronic configuration of AI(13) is:
(a) 1, 9, 3
(b) 2, 9, 2
(c) 2, 8, 3
(d) 2, 10, 1

50. The chemical formula of plaster of paris is?
(a) CaSO4 2H2O
(b) CaSO4 H2O
(c) (CaSO4)2 H2O
(d) CaSO4


ANSWERS


1. b

2. d

3. b

4. c

5. d

6. c

7. b

8. b

9. b

10. b

11. c

12. a

13. a

14. b

15. b

16. b

17. d

18. a

19. b

20. c

21. b

22. a

23. b

24. b

25. b

26. c

27. b

28. a

29. c

30. b

31. c

32. b

33. b

34. d

35. a

36. a

37. d

38. a

39. b

40. a

41. c

42. c

43. b

44. b

45. b

46. b

47. c

48. c

49. c

50. a


Post a Comment

  1. hello, pls let me know the syllabus for assistant engineer (electronics) PWD exam and give me the previous question papers for that.....

    ReplyDelete
  2. hello, pls let me know the syllabus of assistant engineer(electronics)PWD, PSC exam and give me the previous question papers also...

    ReplyDelete

 
Top