Solved Question paper of Staff Selection Commission [SSC] Multitasking Staff Examination held on 20/02/2011.


General Intelligence and Reasoning


Directions (1-3): In each of the following questions select the related letters/ word/ number from the given alternatives.

1. AGMS : CIOU : : DJPV : ?
(1) BHNY
(2) STUV
(3) FLRX
(4) MNOP
Answer: (3) FLRX

2. 85 : 42 : : 139 : ?
(1) 68
(2) 69
(3) 70
(4) 67
Answer: (2) 69

3. CAT : DDY :: BIG :?
(1) CLL
(2) CLM
(3) CML
(4) CEP
Answer: (1) CLL

Directions (6-8): In each of the following questions find the odd number from the given alternatives.

4. (1) 111
(2) 242
(3) 551
(4) 383
Answer: (2) 242

5. (1) 80-9
(2) 64-8
(3) 36-6
(4) 7-49
Answer: (1) 80-9

Directions (6-8): In each of the following questions a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series:

6. ASY, BRX, CQW, …………
(1) DVP
(2) DPV
(3) PDV
(4) PQD
Answer: (2) DPV

7. 56, 42, 30, 20, ?, 6
(1) 15
(2) 12
(3) 18
(4) 14
Answer: (2) 12

8. Y, S, N, J, G, ………
(1) F
(2) E
(3) H
(4) I
Answer: (2) E

9. Substitute the correct mathematical symbols in place of * in the following equation:
16*4*5*14*6
(1) ÷ - = ×
(2) - × + =
(3) ÷ × = +
(4) ÷ + = -
Answer: (3) ÷ × = +

10. Find out the missing number.

8

9

9

6

7

8

9

11

?

39

52

59

(1) 10
(2) 11
(3) 12
(4) 13
Answer: (4) 13

11. Find out the wrong number from the given series.
5, 27, 61, 122, 213, 340, 509
(1) 27
(2) 61
(3) 122
(4) 509
Answer: (1) 27

12. If 2 x 2 = 16, 2 x 3 = 36, 2 x 4 =64, then 2 x 6 = ?
(1) 72
(2) 80
(3) 96
(4) 144
Answer: (4) 144


13. In the following series, the equations are solved on the basis of a certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
9x8x6 = 896, 7x6x8 = 678, 8x7x5 = ?
(1) 875
(2) 785
(3) 578
(4) 758
Answer: (2) 785

14. If ‘x’ means ‘-’, ‘-’ means ‘x’, ‘+’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then
(15-10) ÷ (130+10)x50=?
(1) 1800
(2) 113
(3) 2000
(4) 123
Answer: (2) 113

15. If the letters in ‘PRABA’ are coded as 27595 and ‘THILAK’ are coded 368451, how can ‘BHARATHI’ be coded?
(1) 96575368
(2) 57686535
(3) 96855368
(4) 37536689
Answer: (1) 96575368

16. A father tells his son, “I was three times of your present age when you were born”. If the fathers present age is 48 years, how old was the boy 4 years ago?
(1) 24 years
(2) 8 years
(3) 12 years
(4) 16 years
Answer: (2) 8 years

17. A and B are brother and sister respectively. C is A’s father. D is C’s sister and E is D’s mother. How is B related to E?
(1) Grand-daughter
(2) Grand-grand-daughter
(3) Aunt
(4) Daughter
Answer: (1) Grand-daughter

18. Four persons M, N, O and P are playing cards. M is on the right of N and P is on the left of O. Then which of the following are partners?
(1) P and O
(2) M and P
(3) M and N
(4) N and P
Answer: (4) N and P

19. If ‘EDITION’ is written as ‘IDETNOI’ how is ‘MEDICAL’ written in that code?
(1) DEMILAC
(2) LACIMED
(3) DIEMCAL
(4) CADILEM
Answer: (1) DEMILAC

Directions: Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

20. Statements:
1. All English movies are violent.
2. Some people like watching English movies.
Conclusions:
I. All people watching English movies like violence.
II. All people who like violence watch English movies.
(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Neither I nor II follows
(4) Both I and II follow
Answer: (1) Only I follows

Post a Comment

 
Top