General Awareness Model Questions and Answers for preparing Staff Selection Commission [SSC] Multitasking Staff Examination and other Competitive Examinations.


1. Who was the first English language writer to be awarded the Nobel Prize in Literature?
Answer: Rudyard Kipling (1907)

2. Which Indian University has the motto of ‘The People’s University’?
Answer: IGNOU

3. The Coat of arms of which country depicts the crops of sugarcane, coconut and a bunch of bananas?
Answer: Fiji

4. Who is the author of the book ‘Essay of Elia’?
Answer: John Lamb

5. Which constellation is commonly known as ‘The Southern Cross’?
Answer: Crux

6. Which chemical is also known as ‘Blanc Fixe or Permanent White’?
Answer: Barium Sulfate

7. Which city in Rajasthan is also known as ‘White City’?
Answer: Udaipur

8. Which south Indian River flows through maximum number of states?
Answer: Krishna (3 States)

9. Which is India’s first fully indigenously constructed nuclear power station?
Answer: Madras Atomic Power Station (Kalpakkam)

10. Who is the only person other than Morarji Desai to win both Bharat Ratna and Nishan-e-Pakistan?
Answer: Nelson Mandela

11. Which is the highest award constituted by the Government of India to the artists and poets who work on Cultural Harmony?
Answer: Tagore Award

12. The International Wolf Prize is associated with which field?
Answer: Arts

13. Which country is the biggest producer and exporter of cardamom in the world?
Answer: Guatemala

14. Which are the first two most expensive spices in the world by weight?
Answer: Saffron and Vanilla

15. Which spice’s most popular high yielding variety is ‘Njallani’?
Answer: Cardamom


16. Which country is known as ‘The Land of Eternal Spring’?
Answer: Guatemala

17. Which Asian country has the nickname of ‘The Nation of Smiling People’?
Answer: Sri Lanka

18. Who founded the Swatantra Party in 1959?
Answer: C Rajagopalachari

19. Who is considered as ‘The Father of Indian Peasant Movement’?
Answer: Swami Sahajanand Saraswati

20. Which Indian has the record of fifty years of service as a Parliamentarian?
Answer: N G Ranga

21. Van Vihar National Park is situated in which capital city?
Answer: Bhopal

22. What is known as ‘The Jewels of Earth and The World’s Largest Pharmacy’?
Answer: Rain forests

23. Which country is having the largest number of uncontacted tribes?
Answer: Brazil

24. A plant that grows upon another plant non-parasitically, and derives its moisture and nutrients from the air and rain is known as …………?
Answer: Epiphyte

25. Dracula, Calypso, Ophrys and Spiranthes are different genera of .........?
Answer: Orchid family





Post a Comment

 
Top