Monuments and Founders

1. Konark Temple was built by........
Answer: Narasimha I

2. Ibadatkhana or Hall of Prayers was constructed by:
Answer: Akbar

3. Kailashnath Temple at Kanchi was constructed by:
Answer: Narasimhavarman II

4. Kailashnath Temple at Ellora was built by:
Answer: Krishna I

5. Dasavatar cave at Ellora was built by:
Answer: Dantidurga

6. Agra Fort was built by:
Answer: Akbar

7. Moti Masjid at Lahore was built by:
Answer: Jehangir

8. Moti Masjid at Delhi was built by:
Answer: Aurangazeb

9. Juma Masjid at Delhi was built by:
Answer: Shah Jahan

10. Tanjavur Big Temple was built by:
Answer: Rajaraja Chola

11. Gangaikonda Cholapuram was built by:
Answer: Rajendra

12. Harmandir Sahib (Golden temple) was built by:
Answer: Guru Arjan Dev

13. Founder of Vikramsila University:
Answer: Dharmapala

14. Seven Rath Temple at Mahabalipuram was built by:
Answer: Narasimhavarman

15. The dancing Nataraja figure at Chidambaram was built by:
Answer: Chola dynasty

16. Palace of Thousand Pillars was built by:
Answer: Alauddin Khilji

17. Hazara temple was built by:
Answer: Krishnadeva Raya

18. Shalimar Bagh of Kashmir was built by:
Answer: Jahangir





Post a Comment

 
Top