Expected Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Examinations.


1. In which year was the Indian Olympic Association formed?
Answer: 1927

2. India participated for the first time in ......... Olympics?
Answer: 1900, Paris

3. Who represented India at the 1900 Paris Olympics?
Answer: Norman Pritchard

4. How many gold medals Indian Hockey Team has won in the Olympic Game so far?
Answer: Eight

5. The total number of medals won by the Hockey team for India at the Olympic Games is .........?
Answer: 11 (Gold-8, Silver-1, Bronze-2)

6. In which year Indian Hockey team won the first gold medal in the Olympics?
Answer: 1928, Amsterdam

7. Indian Hockey team won the Olympics gold for the last time in .........?
Answer: 1980, Moscow

8. In which Olympics Indian Hockey Team won the Silver medal?
Answer: 1960, Rome

9. Who was independent India’s first individual Olympic medalist?
Answer: K D Jadhav

10. K D Jadhav won the freestyle wrestling bronze medal at the ......... Olympic Games?
Answer: 1952, Helsinki

11. Which Indian wrestler was widely known as ‘Pocket Dynamo’?
Answer: K D Jadhav

12. Who was independent India’s second individual Olympic medalist?
Answer: Leander Paes (Tennis)

13. In which Olympics Leander Paes won the bronze medal?
Answer: 1996, Atlanta

14. Who is the first Indian to compete at Six Olympic Games?
Answer: Leander Paes

15. Who is the first Indian woman to win an Olympic medal?
Answer: Karnam Malleswari

16. Karnam Malleswari won bronze medal at the Sydney Olympics of 2000 in .........?
Answer: Weightlifting

17. Who was independent India’s first individual Olympic Silver medalist?
Answer: Rajyavardhan Singh Rathore

18. At the 2004 Athens Olympics, RS Rathore won silver medal in which item?
Answer: Double Trap (Shooting)

19. Who is India’s first individual Olympic gold medalist?
Answer: Abhinav Bindra

20. Abhinav Bindra won Olympic gold medal in the 10 m Air Rifle event at which Olympics?
Answer: 2008, Beijing

21. What is the total number of medals India won at the 2008 Beijing Olympics?
Answer: Three (Gold-1, Bronze-2)

22. Who were the Bronze medalists for India at the 2008 Beijing Olympics?
Answer: Vijendar Singh (Boxing), Sushil Kumar (Wrestling)

23. Who is the first Indian to win two consecutive Olympic medals in the individual item?
Answer: Sushil Kumar (Wrestling)

24. At which Olympic Games India has won maximum number of medals?
Answer: 2012, London (6 medals)

25. Who were the silver medalists for India at the 2012 London Olympics?
Answer: Vijay Kumar (Shooting), Sushil Kumar (Shooting)





Post a Comment

 
Top