Indian Achievements in Olympics and Asian Games: General Knowledge Questions and answers


1. Who were the bronze medalists for India at the 2012 London Olympics?
Answer: Gagan Narang, Saina Nehwal, Mary Kom, Yogeshwar Dutt

2. Who is the first Indian badminton player to win an Olympic medal?
Answer: Saina Nehwal

3. Who is the first Indian woman boxer to win an Olympic medal?
Answer: Mary Kom

4. What was India’s rank in the medal tally of 2012 London Olympics?
Answer: 55

5. India’s rank in the medal tally of the 2008 Beijing Olympics was ...........?
Answer: 50

6. Independent India’s best rank in the medal tally of Olympic games so far is ........... at the London Olympics of 1948?
Answer: 22

7. What is the total number of medals India has won at the Olympic Games?
Answer: 26

8. Which Indian city hosted the inaugural Asian Games of 1951?
Answer: New Delhi

9. New Delhi hosted the Asian Games for the second time in ...........?
Answer: 1982

10. Who was the first Indian woman to win an Asiad gold medal?
Answer: Kamalijeet Sandhu (1970 Asiad, 400 m race)


11. In which Asiad P T Usha won four gold medals?
Answer: 1986, Seoul

12. Who was the first Keralite to participate in the Olympics?
Answer: C K Lekshmanan

13. Which Indian athlete is “The Flying Sikh”?
Answer: Milkha Singh

14. Who is the only Indian male athlete to win an individual gold in Commonwealth Games?
Answer: Milkha Singh





Post a Comment

 
Top