Current Affairs October 2013 Questions and answers in PDF.


Current Affairs October 2013 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


1. Which country has recently launched the new generation Epsilon rocket?
Answer: Japan

2. According to the confirmation by NASA which spacecraft has become the first manmade object to go beyond the solar system and reach interstellar space?
Answer: Voyager 1

3. Which American Engineer and inventor of the Dolby Noise Reduction system, passed away recently?
Answer: Ray Milton Dolby

4. International Day for the Preservation of Ozone Layer was observed on .........?
Answer: September 16

5. Which Indian pair won the doubles title in the ITF Men’s tennis tournament in Egypt?
Answer: N. Sriram Balaji and Ranjeet Virali Murugesan

6. India’s nuclear capable intercontinental ballistic missile, successfully test fired recently from Chandipur?
Answer: Agni V

7. According to the UN report, which gas was used in the chemical attacks in Syria?
Answer: Sarin

8. Which two cricketers have been banned for life by the BCCI for spot fixing during IPL 6?
Answer: S. Sreesanth and Ankeet Chavan

9. Where was India’s first marine eco sensitive zone declared?
Answer: Gulf of Kutch

10. Who was sworn in as the new Prime Minister of Australia?
Answer: Tony Abbott

11. Hindi Day was celebrated across India on:
Answer: 14th September, It was on this day in 1949 that the Constituent Assembly adopted Hindi as the official language.

12. International Day of Democracy was observed on:
Answer: September 15

13. Which Indian has recently been declared the world’s tallest woman by the Guinness World Records?
Answer: Siddiqa Parveen

14. Which sport regained its place in the Olympic Games 2020 and 2024 after a recent voting by the International Olympic Committee members?
Answer: Wrestling

15. Which Australian has become the world’s youngest person to fly a single engine aircraft solo around the world?
Answer: Ryan Campbell (19 years)


16. Who received this year’s Tagore Award for Cultural harmony?
Answer: Zubin Mehta

17. International Literacy Day was observed on:
Answer: September 8

18. The world’s highest civilian airport recently opened in China?
Answer: Daocheng Yading Airport

19. International Day of Peace was observed on:
Answer: September 21

20. Which film has been chosen as India’s entry for the best foreign film to the Oscars 2013?
Answer: The Good Road. The Gujarati film is directed by Gyan Correa

21. Which Indian has been elected chairperson of the International Coffee Council?
Answer: Jawaid Akhtar

22. Where is the Rajiv Gandhi National Aviation University coming up?
Answer: Rae Bareli (Utter Pradesh)

23. Which football club won this year’s Durand Cup?
Answer: Mohammedan Sporting. They won the cup after 73 years.

24. Who won the women’s Table Tennis World Cup?
Answer: Liu Shiwen (China)

25. Which country unveiled its most powerful supercomputer named Raijin?
Answer: Australia

26. Which country launched world’s first ever Deep Ultra Violet solid-state Laser device?
Answer: China

27. The eminent athletic coach and Dronacharya Award winner who passed away on 25 September?
Answer: A. K Kutty

28. The former Bihar Chief Minister who has been sentenced to five years imprisonment in the fodder scam case?
Answer: Lalu Prasad Yadav

29. Who has been appointed as the new Indian High Commissioner to the United Kingdom?
Answer: Ranjan Mathai

30. Which Indian journalist was presented with ‘Friendship Award’, China’s highest honour for foreign experts?
Answer: Ravi Shankar

31. Who won the Miss World 2013 title?
Answer: Megan Young

32. Who is appointed as the new IPL Chairman?
Answer: Ranjib Biswal

33. Which country withdrew recently from the Commonwealth of Nations?
Answer: The Gambia

34. The scientists who won this year’s Nobel prize in Medicine?
Answer: James Rothman, Randy Schekman and Thomas Sudhof.

35. The 2014 Commonwealth Games is to be held in:
Answer: Glasgow (United Kingdom)

36. Who won this year’s Nobel Prize for Physics?
Answer: Peter W. Higgs (Britain) and Francois Englert (Belgium)

37. The International Day of Rural Women was observed on:
Answer: October 15

38. Who are the winners of 2013 Nobel Prize for Economics?
Answer: Eugene Fama, Lars Peter Hansen and Robert J Shiller

39. World Arthritis Day was observed on:
Answer: October 12

40. Which organization has won the Nobel Prize for Peace 2013?
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

41. Who won the Chemistry Nobel 2013?
Answer: Michael Levitt, Martin Karplus and Arieh Warshel.

42. Who won this year’s Nobel Prize for Literature?
Answer: Alice Munro (Canada)

43. The Inga dam is the World’s largest proposed hydropower project. In which country this dam is being constructed?
Answer: Democratic Republic of Congo

44. Which nation has become the first European nation to make military service compulsory for women?
Answer: Norway

45. Who has written the book ‘The River of Smoke’?
Answer: Amitav Ghosh

46. As on June 2013, which is India’s super fast computer?
Answer: iData Plex

47. Who has been appointed as Director General, National Disaster Response Force and Civil Defence?
Answer: Krishna Chaudhary

48. Who has won the men’s singles title of Singapore Open Super series badminton tournament 2013?
Answer: Tommy Sugiarto


Download Current Affairs October 2013 Questions and answers in PDF file.

Current Affairs October 2013 Questions and answers in PDF





Post a Comment

 
Top