Indian Polity Multiple Choice Questions [MCQ] and Answers for Preparing all PSC Examinations.


1. The Constitution of India was adopted on:
(a) January 26, 1950
(b) November 26, 1949
(c) August 15, 1947
(d) August 15, 1950
Answer: November 26, 1949

2. What was the total number of members in the Drafting Committee of Constitution:
(a) 7
(b) 6
(c) 8
(d) 10
Answer: 7

3. Constituent Assembly worked by constituting ……….. committees:
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14
Answer: 13

4. Total schedules in Indian Constitution are:
(a) 22
(b) 10
(c) 16
(d) 12
Answer: 12

5. Most important influence on our Constitution was the ………….?
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) American Constitution
(d) Canadian Constitution
Answer: Govt. of India Act, 1935

6. Who was the chairman of the minority’s commission of the Constituent Assembly?
(a) Abul Kalam Azad
(b) HC Mukherji
(c) Frank Anthony
(d) BN Rao
Answer: HC Mukherji

7. Who was the President of the Constituent Assembly?
(a) Rajendra Prasad
(b) B. R Ambedkar
(c) K. M Munshi
(d) G Mavlankar
Answer: Rajendra Prasad


8. Who was India’s Constitutional Advisor?
(a) B L Mitter
(b) K M Munshi
(c) A K Iyer
(d) B N Rao
Answer: B N Rao

9. Who was the first Indian judge at the International Court of Justice?
(a) B L Mitter
(b) K M Munshi
(c) A K Iyer
(d) B N Rao
Answer: B N Rao

10. What was the official estimate of expenditure on Constituent Assembly (in Rs):
(a) 1 Crore
(b) 10 Lakh
(c) 50 Lakh
(d) 75 Lakh
Answer: 1 Crore

11. Which Indian artist decorated the handwritten Copy of the Constitution?
(a) Mihir Sen
(b) Nandalal Bose
(c) SN Banerji
(d) Mukesh Bandhopadhyaya
Answer: Nandalal Bose

12. Which part of the Constitution deals with Gram Panchayats?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer: II

13. Part III of the Constitution deals with:
(a) The Union Territories
(b) The States
(c) Fundamental Rights
(d) Directive Principles
Answer: Fundamental Rights

14. Which part of the Constitution deals with Gram Panchayats:
(a) VII
(b) VIII
(c) IX
(d) IX A
Answer: IX

15. Part XV of the Constitution deals with:
(a) Elections
(b) Tribal areas
(c) Tribunals
(d) Languages
Answer: Elections

16. Which Schedule of the Constitution includes Anti-defection provisions?
(a) Eighth
(b) Ninth
(c) Tenth
(d) Twelfth
Answer: Tenth

17. The Eighth Schedule deals with:
(a) Scheduled Tribes
(b) Municipalities
(c) Panchayats
(d) Official Languages
Answer: Official Languages

18. Which Article deals with the Constitutional Amendment procedures?
(a) 368
(b) 360
(c) 358
(d) 356
Answer: 368

19. The concept of Judicial review is adopted from:
(a) Canada
(b) Australia
(c) Germany
(d) USA
Answer: USA

20. Which Article is described as the ‘Heart & Soul of the Constitution’?
(a) 17
(b) 22
(c) 27
(d) 32
Answer: 32

21. Which Constitutional Amendment is known as ‘Mini Constitution’?
(a) 24
(b) 38
(c) 42
(d) 59
Answer: 42

22. Which amendment to the Constitution was recommended by Sardar Swaran Singh Committee:
(a) 72
(b) 42
(c) 73
(d) 86
Answer: 42

23. The Preamble of the Indian Constitution has been amended ………….:
(a) Once
(b) Twice
(c) Thrice
(d) Never
Answer: Once

24. The High Courts may issue writs under Article ………….:
(a) 32
(b) 226
(c) 139
(d) 24
Answer: 226

25. Which writ is issued to a detaining authority:
(a) Prohibition
(b) Certiorari
(c) Habeas Corpus
(d) Mandamus
Answer: Habeas Corpus





Post a Comment

  1. hi sameer my name is shekar i am from Hyderabad ur website was really super it provides me lot of information which i want n you please try to update other state papers also so that it will be useful to all and i will recommend these website to all of my friends. Thank you i give 4.3/5 to thses website you are ausumn try to collect old papers more current affairs

    ReplyDelete

 
Top