Current Affairs September 2013 Questions and answers in PDF.


Current Affairs September 2013 Questions and Answers for preparing PSC | SSC | UPSC | Civil Services | Bank | RRB and all other Competitive Examinations.


1. Who equaled the world record of eight golds at the 2013 World Athletics Championships?
Answer: Usain Bolt

2. The Chinese Navy hospital ship which paid a week-long goodwill visit to Bangladesh recently?
Answer: Peace Ark

3. Who has been appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society?
Answer: Ratan Thiyam

4. In which state did the Saharsha-Patna Rajyarani Express run over pilgrims killing 37 people?
Answer: Bihar

5. Where in India was the statue of Nobel Laureate Dr. Norman Borlaug unveiled recently?
Answer: New Delhi

6. Whose new book, ‘My Journey: Transforming Dreams into Actions’ has been released recently?
Answer: A.P.J Abdul Kalam

7. World Photography Day was celebrated on:
Answer: August 19

8. The scientists of the Smithsonian Institution of the United States have recently announced the discovery of a new mammal named ………….?
Answer: Olinguito

9. Who has been selected for Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal 2013?
Answer: Harshwanti Bisht

10. Who has been appointed as the Director General of the CRPF?
Answer: Dilip Trivedi

11. Who won the Men’s singles in the Rogers Cup 2013, held in Montreal, Canada?
Answer: Rafael Nadal

12. In which state is the Election Commission planning to use Voter Verifiable Paper Audit Trial (VVPAT) system for the first time in the country?
Answer: Nagaland

13. Who has been appointed as India’s new Ambassador and the Permanent Representative on the U.N Conference on Disarmament?
Answer: Dr. Bala Venkatesh Varma

14. Which Indian squash player won gold in the Asian Youth Games held in Nanjing, China?
Answer: Kush Kumar

15. The Indian who won bronze medal in the 96 kg freestyle category at the recently held World junior Wrestling Championships held in Sofia, Bulgaria?
Answer: Satywart Kadian

16. Which International Tennis player from France, who also won the Wimbledon Women’s Singles title 2013, has announced her retirement from the game?
Answer: Marion Bartoli

17. India has won 83 medals at the 2013 World Police & Fire Games held at ………….?
Answer: Belfast

18. What does RGGVY stand for?
Answer: Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana. The programme is aimed at providing electricity to all rural households. The Government of India has recently decided to continue the programme.

19. The new mobile app devised by German scientists that helps locate lost items?
Answer: Find My Stuff

20. The Indian Newspaper Society has approved the proposal to hike the FDI (Foreign Direct Investment) in print media from 26 percent to ………….. percent?
Answer: 49


21. Who won the women’s singles in the Cincinnati Open tennis tournament?
Answer: Victoria Azarenka.

22. Who is the Chairman of the newly constituted committee by the Central Government, to assess the status of Scheduled tribes?
Answer: Virginius Xaxa

23. The renowned Indian cricket coach and Dronacharya awardee who passed away on 16th August?
Answer: Desh Prem Azad

24. A Street in which foreign country has been named after Mahatma Gandhi on the occasion of India’s 67th Independence Day?
Answer: Canada.

25. Which space telescope built by NASA has stopped its mission of ‘searching for habitable planets’ after its pointing system broke down?
Answer: Kepler telescope

26. Nouri-Al-Maliki, the prime minister of …………. recently visited India?
Answer: Iraq

27. Which country’s Vice President, Mohammad Karim Khalili was on an official visit to India?
Answer: Afghanistan

28. Which Indian state has recently enacted anti-superstition law?
Answer: Maharashtra

29. Who became the first woman to take over as Chairman and Managing Director of HPCL?
Answer: Nishi Vasudeva

30. The airstrip in Ladakh, reopened by the Indian Air Force?
Answer: Daulat Beg Oldi

31. Who won the Formula One Belgian Grand Prix 2013?
Answer: Sebastian Vettel

32. Which Indian classical singer and music director from Odisha passed away on 25 August?
Answer: Raghunath Panigrahi

33. Which Indian won the Winston-Salem open tennis doubles title along with his Canadian partner Daniel Nestor?
Answer: Leander Paes

34. The Indian Navy’s submarine that sank at the navel dockyard in Mumbai after fire on board on August 14?
Answer: INS Sindhurakshak

35. Who won this year’s Children’s Peace prize, instituted by the Dutch based Kids Rights Foundation?
Answer: Malala Yousafzai

36. Which country’s army general, Lt Gen Maqsood Ahmed, has been appointed as the Military Advisor for United Nations Peace Keeping operations?
Answer: Pakistan

37. …………… was observed as the International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its abolition?
Answer: August 23

38. On which day was the 50th anniversary of Martin Luther King’s famous ‘I have a dream’ speech celebrated?
Answer: August 28

39. In which country did many people including children die in attacks using chemical warfare?
Answer: Syria

40. Who heads the Tax Administration Reform Commission (TARC), recently set up by the Government of India?
Answer: Parthasarathy Shome

41. Facebook and Six other technology firms (Ericson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm and Samsung) have launched an initiative named ……….. to make internet access affordable for people across the globe?
Answer: Internet. org

42. As a measure to contain the downward trend of Rupee, the Government of India has banned the duty-free import of …………. by air travelers?
Answer: Flat Screen Televisions

43. The scientists of which country have recently developed the most precise clock in the world?
Answer: United States

44. Who won the recently concluded Ashes Cricket test series?
Answer: England

45. Who received this year’s Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
Answer: Brigalia Bam

46. Who took over as the President of Zimbabwe for another five year term?
Answer: Robert Mugabe

47. Who won this year’s Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Answer: Ronjon Sodhi

48. Who won this year’s Dronacharya Award in connection with Athletics coaching?
Answer: K.P Thomas

49. International Day of the victims of enforced disappearances was observed on ……………..?
Answer: August 30

50. Who was honoured with the inaugural Mahathir award for Global Peace?
Answer: Nelson Mandela

51. The Life Sciences Park to be set up by the Kerala Government is named …………..?
Answer: Bio 360

52. Which country’s foreign minister, Samuel Santos Lopez visited India recently?
Answer: Nicaragua

53. Which Indian has been appointed as the chairman of the Ethics Commission of the International Weightlifting Federation?
Answer: Birendra Prasad Baishya

54. Which Indian along with Zheng Jie of China won the women’s doubles title at the WTA New Haven Open?
Answer: Sania Mirza

55. Which Gulf nation has passed the country’s first law against domestic violence?
Answer: Saudi Arabia

56. Which neighbouring country’s Prime Minister, Tshering Tobgay has paid a six day visit to India recently?
Answer: Bhutan

57. Who stepped down as the Chairman of the National Payments Corporation of India?
Answer: K. Narayana Murthy

58. …………… was celebrated as the National Sports Day?
Answer: 29 August. This day marks the birthday of Dhyan Chand.

59. The UN General Assembly has declared April 6 as the International Day for ……………?
Answer: Sport for Development and Peace

60. The UN Human Rights Commissioner who was on a week-long fact finding mission in Sri Lanka?
Answer: Navi Pillai

61. Which neighbouring country is set to introduce the Right to Information bill in the Parliament?
Answer: Pakistan

62. Which Asian country has unveiled ‘Izumo’ , their largest warship after World War II?
Answer: Japan

63. The first prison in the country to have its own radio station?
Answer: Tihar Jail

64. The Irish writer and Nobel Prize recipient, who passed away on 30 August?
Answer: Seamus Heaney

65. Which software giant is to buy Nokia Company?
Answer: Microsoft

66. The Indian Air Force has inducted its biggest transport aircraft named ……………..?
Answer: C-17 Globemaster III

67. Who won the Asia Cup Men’s Hockey title?
Answer: South Korea

68. Which former heavy weight boxing champion, nicknamed ‘The Duke’, passed away recently?
Answer: Tommy Morrison

69. Which nation was chosen by the International Olympic Committee to host the 2020 Summer Olympics?
Answer: Tokyo

70. Where was this year’s G-20 Summit held?
Answer: St. Petersburg, Russia

71. Who won the Men’s singles at the US Open 2013?
Answer: Rafael Nadal

72. Which book written by Jhumba Lahiri has been shortlisted for the Booker Prize 2013?
Answer: The Lowland

73. The largest known volcano on the Earth, discovered recently?
Answer: Tamu Massif

74. Who has become India’s first Woman Chief Information Commissioner?
Answer: Deepak Sandhu

75. Who lifted the Italian Grand Prix Formula One title?
Answer: Sebastian Vettel

76. What is the name given to the new Android 4.4 operating system?
Answer: KitKat

77. Which newly discovered painting has been confirmed as a work of Vincent Van Gogh?
Answer: Sunset at Montmajour

78. Who is the new President of the International Olympic Committee?
Answer: Thomas Bach

79. Who was conferred with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development recently?
Answer: Ellen Johnson Sirleaf

80. Which state Government has announced the scheme Manodhairya to help rape survivors and child victims of sexual abuse?
Answer: Maharashtra

81. Who won the South Asian Football Federation Championship 2013?
Answer: Afghanistan

82. Who becomes the 23rd Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
Answer: Raghuram Govind Rajan

83. Who received Amnesty International Award 2013?
Answer: Malala Yousafzai

84. The International Day of Peace, also known as World Peace Day Observed On?
Answer: 21st September

85. Who becomes the first Indian to win bronze medal at World Wrestling Championship?
Answer: Sandeep Tulsi Yadav

86. Who is appointed as Rajasthan State Election Commissioner recently?
Answer: Ramlubhaya

87. Who won Miss World 2013?
Answer: Megan Young

88. Who conferred with the Tagore Award for Cultural Harmony for year 2013?
Answer: Zubin Mehta

89. Who is sworn in as the12th President of Pakistan?
Answer: Mamnoon Hussain

90. Who wins US Open 2013 title?
Answer: Serena Williams

91. Who has been elected as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Answer: Thomas Bach

92. World Tourism Day was observed on?
Answer: September 27, 2013
Theme for 2013: “Tourism and Water: Protecting our Common Future”


Download Current Affairs September 2013 Questions and answers in PDF file.

Download Current Affairs September 2013 Questions and answers in PDF file






Post a Comment

  1. hello admin,....please provide banking awareness for ibps po....

    ReplyDelete

 
Top