9/22/2013

Kerala PSC LDC Examination Expected Questions


General Science Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC LDC, Special Branch Assistant and other Examinations.


Fertilization, Pollination and Seed Dispersal


1. The flowering plants are collectively called?
Answer: Angiosperms

2. The reproductive units in Angiosperms is called?
Answer: Flower

3. The male reproductive organ of the flower?
Answer: Androecium

4. The female reproductive organ of a flower?
Answer: Gynoecium

5. Study of flowers?
Answer: Anthology

6. Fruits developed from the parts of the flower other than a card?
Answer: False fruits (Cashew)

7. Smallest pollen?
Answer: Myosotis

8. Largest pollen?
Answer: Mirabilis

9. Father of angiosperm embryology in India?
Answer: P. Maheswari

10. Pollination by the agency of water?
Answer: Hydrophily

11. Pollination by the agency of animals?
Answer: Zoophily

12. Pollination by the agency of birds?
Answer: Ornithophily

13. Pollination by the agency of bats?
Answer: Chiropterophily

14. After fertilization ovule developed into?
Answer: Seed

15. After fertilization ovary wall developed into?
Answer: Fruit wall

16. After fertilization ovary developed into?
Answer: Fruit

17. Final product of sexual reproduction in angiosperms?
Answer: Seed

18. Study of fruits is called?
Answer: Pomology

19. Seedless fruits are formed from an unfertilized flower is called?
Answer: Parthenocarpy


Note: Medium of questions in LDC 2013-14 Exam will be Malayalam.




Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

2 comments :

  1. 12. Pollination by the agency of birds?
    Answer: Ornithophily

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajith, Thanks for the correct answer, we made the correction.

      Delete

Followers

Notice Board