9/10/2013

Kerala PSC LDC Exam Preparation

LDC Exam Study Materials: PART - 4


Model Questions and answers for preparing Kerala PSC LDC, Staff Nurse, Assistant Grade and other Examinations.


Chemical Co-ordination in Animals

1. Which Gland is commonly known as Biological clock?
Answer: Pineal gland

2. Hormone produced more in darkness?
Answer: Melatonin

3. Gland like pink leaf?
Answer: Pancreas

4. The gland that secretes both an Enzyme and a hormone?
Answer: Pancreas

5. The gland which has both endocrine and exocrine function?
Answer: Pancreas

6. The Endocrine part of the pancreas is known as:
Answer: Islets of langerhans

7. Alpha cells of Islets secrete?
Answer: Glucogen

8. Beta cells of Islets secrete?
Answer: Insulin

9. Hormone which controls the level of sugar in the body?
Answer: Insulin

10. Deficiency of Insulin leads to excess sugar in the blood known as?
Answer: Diabetes mellitus

11. Birth hormone?
Answer: Oxytoxin

12. Milk ejection hormone?
Answer: Oxytoxin

13. Hormone secreted by hypothalamus?
Answer: Vasopressin and Oxytoxin

14. An Anti Diuretic Hormone (ADH)?
Answer: Vasopressin

15. Hyposecretion of ADH causes a disorder known as?
Answer: Diabetes insipidus


16. Hormone promotes the reabsorption of water by kidney tubules?
Answer: Vasopressin

17. Supra renal gland?
Answer: Adrenal gland

18. Pyramid shaped yellowish gland situated over the kidney?
Answer: Adrenal glands

19. Emergency gland?
Answer: Adrenal glands

20. Emergency Hormone?
Answer: Adrenaline

21. Hormone raises the rate of heart beat and blood pressure?
Answer: Adrenaline

22. Antistrees hormone?
Answer: Cortiso

23. Male sex hormone?
Answer: Androgens

24. Female sex hormone?
Answer: Oestrogens

25. Pregnancy hormone?
Answer: Progesterone


Note: We are providing these questions and answers in English because of the easiness; but medium of questions in LDC 2013 Exam will be in Malayalam.





Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board