Biology General Knowledge Questions and answers about Chemical Coordination in Animals.


1. What are Ductless glands?
Answer: Endocrine glands

2. Chemical messengers?
Answer: Hormones

3. The organs which are influenced by hormones?
Answer: Target organs

4. Master gland of the body?
Answer: Pituitary gland

5. Growth hormone?
Answer: Somatotrophin

6. An abnormality in children due to the hyposecretion of somatotrophin?
Answer: Dwarfism

7. An abnormality in children due to the overproduction of growth hormone?
Answer: Gigantism

8. An abnormality in Adults due to the hypersecretion of Somatotrophin?
Answer: Acromegaly

9. Lactogenic hormone?
Answer: Prolactin

10. Hormone which stimulate the target organ to produce its hormone?
Answer: Tropic hormone

11. Bilobed gland situated in neck?
Answer: Thyroid gland

12. Gland is popularly known as Adam’s Apple?
Answer: Thyroid gland

13. Contigenital Hypothyroidism in Children’s?
Answer: Cretinism

14. Contigenital Hypothyroidism in Adults?
Answer: Myxoedema

15. Gulls disease?
Answer: Myxoedema


16. Endocrine gland for mental development?
Answer: Thyroid gland

17. Hormone for mental development?
Answer: Thyroxin

18. Deficiency of Iodine?
Answer: Simple goiter

19. Goitre due to hyperthyroidism?
Answer: Exophthalmic goiter

20. Grave’s disease?
Answer: Exophthalmic goiter

21. A narrow band which connects the lobes of thyroid gland?
Answer: Isthmus

22. Four small glands located at the posterior surface of the thyroid gland?
Answer: parathyroid

23. Hormone regulate blood calcium and phosphate levels?
Answer: parathyroid hormone (PTH)

24. Deficiency of parathyroid hormone?
Answer: Tetany

25. Juvenile gland?
Answer: Thymus

26. Gland degenerates after adultery?
Answer: Thymus

27. Juvenile hormone?
Answer: Thymosin

28. Gland which is known as Training school of T-lymphocytes?
Answer: Thymus

29. Gland which is known as Throne of immunity?
Answer: Thymus

30. Infantile gland?
Answer: Thymus





Post a Comment

 
Top