Model Questions and answers for preparing Junior Co operative Inspector Examination.


1. Co-operative Flag was designed by?
Answer: Charles Gide

2. Maximum strength of the managing committee of primary co operative society is ..........?
Answer: 15

3. Maximum amount of Co operative Education Fund set apart from the net profit of a Co operative society is ..........?
Answer: Rs. 60000

4. Autonomy and Independence is the .......... Co operative principle?
Answer: 4th

5. Maximum validity of a cheque is ..........?
Answer: 3 Months

6. The Chief Executive of the Society shall prepare the financial statements and statutory statements within .......... months from the close of financial year?
Answer: 1

7. CRR in commercial Banks is deposited in ..........
(a) RBI
(b) SBI
(c) NABARD
(d) None of these
Answer: RBI

8. In CAMELS rating C stands for ..........?
Answer: Capital adequacy

9. Bank provides OD facility in .......... account?
Answer: Current account

10. The basis of quantum of mortgaged loan to be sanctioned by the banker to the borrower is ..........?
Answer: Valuation Certificate

11. Expansion of the term KYC?
Answer: Know Your Customer

12. Audit of .......... shall be placed before the Legislative Assembly?
(a) UCB
(b) Apex Co-operative
(c) Regional Co-op
(d) All Co-operatives
Answer: Apex Co-operative

13. Maximum number of Earned leave to be created in the leave account of employee is ..........
Answer: 300 days

14. Maximum amount of pension admissible to an employee of District Co-operative Bank in Kerala is ..........?
Answer: Rs. 17500

15. Annual General Body Meeting of a Co operative Society should be convened within .......... from the close of the financial year.
Answer: 6 Months


16. Co operative Ombudsman in Kerala is set by ..........?
Answer: Government of Kerala

17. The retirement age of an employee of Co operative society shall be .......... years?
Answer: 58

18. What is the present CRR?
Answer: 4%

19. Who is the present Registrar of Co operative societies of Kerala?
Answer: Gopala Krishna Bhat

20. Who is recently appointed as the chairman of Life Insurance Corporation of India?
Answer: S.K Roy

21. Robert Owen was born at Newtown in ..........?
Answer: 1771

22. Co operative Ombudsman appointed under section 69 A of KCS Act 1969 shall .......... Year of Bar Practice?
Answer: 15

23. Which is the first formed urban bank in 1904 in India?
Answer: Kanjeevaram

24. Rochdale Equitable Pioneers Co operative society started in England ..........?
Answer: 1844

25. How many Co-operative principles are there in right now?
Answer: 7

Co-operative Principles
1. Voluntary and open membership
2. Democratic member control
3. Member economic participation
4. Autonomy and independence
5. Education Training and information
6. Co-operation among Co-operatives
7. Concern for community

26. The Co operative Credit Societies Act came into force in ..........?
Answer: 1904

27. Co operative movement originated first in ..........?
Answer: England

28. The word Journal is derived from jour in which language?
Answer: French

29. Father of Co operative Movement in India?
Answer: Frederic Nicholson





Post a Comment

  1. Sir, The efforts you have taken to help psc job aspirants is quite appreciable. I want to know tthat the qualification and maximum age needed to apply for junior cooperative inspector exam.Thank you.

    ReplyDelete
  2. Hii, What is your opinion about the Cut off of Junior Co-Operative Inspector.

    ReplyDelete
  3. i would like to know the expected cut off mark for Junior C-Operative Inspector...my mark as per thozhilvartha answer key is 69...any hope?

    ReplyDelete

 
Top