Model questions and answers for preparing Air Force Common Admission Test (AFCAT).


1. The treaty of Mangalore was signed between?
(a) The English East India Company and Haidar Ali
(b) The English East India Company and Tipu Sultan
(c) Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
(d) The French East India Company and Tipu Sultan
Answer: The English East India Company and Tipu Sultan

2. The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was?
(a) Athanasius Nikitin
(b) Nicolo de Conti
(c) Ibn Batutan
(d) Ferishta
Answer: Nicolo de Conti

3. Who among the following cricketers has been declared the ‘Cricketer of the Twentieth Century’ by the ICC?
(a) Shane Warne
(b) Kapil Dev
(c) Sunil Gavaskar
(d) Brian Lara
Answer: Shane Warne

4. 2018 FIFA World Cup would be held in:
(a) France
(b) Russia
(c) Qatar
(d) Netherlands
Answer: Russia

5. Vijender Singh is associated with which one of the following games?
(a) Boxing
(b) Shooting
(c) Athletics
(d) Badminton
Answer: Boxing

6. First Afghan War took place in:
(a) 1839
(b) 1843
(c) 1833
(d) 1848
Answer: 1839

7. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is?
(a) Gobi
(b) Thar
(c) Sahara
(d) None of these
Answer: Thar

8. The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field?
(a) Films
(b) Journalism
(c) Literature
(d) Economics
Answer: Films

9. The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organizations?
(a) Council for Scientific and Industrial Research
(b) Indian Council for Agricultural Research
(c) Indian National Science Academy
(d) ISRO
Answer: Council for Scientific and Industrial Research

10. Who wrote the book ‘Origin of Species’?
(a) Charles Darwin
(b) Morgan
(c) Malthus
(d) Mendel
Answer: Charles Darwin

11. The first President of India was?
(a) Mr. Sanjiva Reddy
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. V.V Giri
(d) Dr. Zakir Hussain
Answer: Dr. Rajendra Prasad

12. Which of the following was Satyajit Ray associated with?
(a) Classical Music
(b) Commercial Art
(c) Film Direction
(d) Classical Dance
Answer: Film Direction

13. The most commonly used bleaching agent is?
(a) Alcohol
(b) Carbon dioxide
(c) Chlorine
(d) Sodium Chloride
Answer: Chlorine

14. The gas used for artificial ripening of green fruit is?
(a) Ethylene
(b) Ethane
(c) Carbon dioxide
(d) Acetylene
Answer: Ethylene

15. Light year is a unit of?
(a) Time
(b) Distance
(c) Light
(d) Intensity of light
Answer: Distance

16. Magnetism at the centre of a bar magnet is?
(a) Minimum
(b) Maximum
(c) Zero
(d) Minimum or Maximum
Answer: Zero

17. Inside an aeroplane, flying at a high altitude?
(a) The pressure is the same as that outside
(b) Normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps
(c) The pressure inside is less than the pressure outside
(d) Normal humidity and partial vacuum are maintained
Answer: Normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps

18. The most important ore of aluminium is?
(a) Bauxite
(b) Magnetite
(c) Haematite
(d) Monazite
Answer: Bauxite

19. Who has scored the most runs in a single First-class innings?
(a) Hanif Mohammad
(b) Brian Lara
(c) Sir Donald Bradman
(d) Sachin Tendulkar
Answer: Brian Lara

20. The members of Lok Sabha are?
(a) Directly elected by the people
(b) Indirectly elected
(c) Nominated
(d) Partly elected and partly nominated
Answer: Directly elected by the people





Post a Comment

 
Top