7/12/2013

PSC Chemistry Questions

Chemistry Model Questions and answers for preparing Kerala PSC LDC, Assistant Grade and Other Examinations.


1. Chalcopyrite is the most important ore of:
Answer: Copper

2. Which of the following metal is found in free form in nature?
(a) Silver
(b) Gold
(c) Copper
(d) Tin
Answer: Gold

3. Metal is extracted from Sulphide ores by:
Answer: Froth floatation

4. Scheelite is the ore of:
Answer: Tungsten

5. Which metal has the least resistance?
(a) Tungsten
(b) Iron
(c) Copper
(d) Silver
Answer: Silver

6. The impurities contained in ore are known as:
Answer: Gangue

7. The most abundant gas in the atmosphere of Mars:
Answer: Co2

8. Which gas is used for welding?
Answer: Acetylene

9. Pitchblende is the ore of:
Answer: Uranium

10. The gas used in Cigarette lighters:
Answer: Butane


11. The pH value of blood?
Answer: 7.4

12. The year of Chernobyl disaster?
Answer: 1986

13. The gas emitted by plants during day time:
Answer: Oxygen

14. The first to extract kerosene from petroleum?
(a) Abrahm Gesner
(b) Rudolf Diesel
(c) Karl Benz
(d) Kekule
Answer: Abrahm Gesner

15. What is the colour of Ferrous salt?
Answer: Green





Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board