Biology Questions and answers for preparing Examinations.


BLOOD


1. Which is known as ‘River of Life’?
Answer: Blood

2. Blood circulation was discovered by?
Answer: William Harvey

3. The total blood volume in an adult?
Answer: 5-6 Litres

4. The pH value of Human blood?
Answer: 7.35-7.45

5. The normal blood cholesterol level?
Answer: 150-250 mg/100 ml

6. The fluid part of blood?
Answer: Plasma

7. Plasma protein fibrinogen has an active role in?
Answer: Clotting of blood.

8. Plasma protein globulins functions as?
Answer: Antibodies

9. Plasma proteins maintain the blood pH?
Answer: Albumins

10. Biconcave discs shaped blood cell?
Answer: RBC (Erythrocytes)

11. Non nucleated blood cell?
Answer: RBC (Erythrocytes)

12. Respiratory pigments present in RBC?
Answer: Haemoglobin

13. Red pigment present in RBC?
Answer: Haemoglobin

14. RBC produced in the?
Answer: Bone marrow

15. Iron containing pigment of Haemoglobin?
Answer: Haem

16. Protein containing pigment of Haemoglobin?
Answer: Globin

17. Graveyard of RBC?
Answer: Spleen

18. Blood bank in the body?
Answer: Spleen

19. Life span of RBC?
Answer: 120 Days

20. Total count is measured by an instrument known as?
Answer: Haemocytometer


21. A decrease in RBC count is known as?
Answer: Anemia

22. An increase in RBC count is known as?
Answer: Polycythemia

23. A high concentration of bilirubin in the blood causes?
Answer: Jaundice

24. The disease resistant blood cell?
Answer: WBC (leucocytes)

25. Which WBC is known as soldiers of the body?
Answer: Neutrophils

26. Largest WBC?
Answer: Monocyes

27. Smallest WBC?
Answer: Lymphocytes

28. Antibodies producing WBC?
Answer: Lymphocytes

29. Life span of WBC?
Answer: 10-15 days

30. Blood cell performs an important role in blood clotting?
Answer: Thrombocytes (Platelets)

31. Vessels is called?
Answer: Thrombus

32. Anticoagulant present in Blood?
Answer: Heparin

33. A hereditary bleeding disease?
Answer: Haemophilia

34. Bleeder’s disease?
Answer: Haemophilia

35. Christmas disease?
Answer: Haemophilia

36. A type of Anemia with sickle shaped RBC?
Answer: Sickle cell anemia

37. Viscosity of Blood?
Answer: 4.5 to 5.5

38. Instrument used to measure haemoglobin?
Answer: Haemoglobinometer

39. Who demonstrated blood groups?
Answer: Karl Landsteiner

40. Who demonstrated Rh factor?
Answer: Karl Landsteiner

41. Blood group which is called Universal donor?
Answer: O

42. Blood group which is called Universal recipient?
Answer: AB

43. Blood group is most common among the Asians?
Answer: B





Post a Comment

 
Top