Solved Question paper of Kerala PSC Male Warden Examination conducted on 06-06-2009.


Male Warden-Jail


1. The first country to issue postal stamps is:
Answer: Britain

2. The name associated with green revolution is:
(a) Russi Modi
(b) M.S. Swaminathan
(c) Hargobind Ghorana
(d) V. Kurian
Answer: (b) M.S. Swaminathan

3. The Sun’s heat and light energy reaches earth by:
Answer: Refraction

4. From which year onwards, October 2nd is observed as World non-violence day:
Answer: 2007

5. First battle of Panipat was between:
Answer: Babur and Ibrahim Lodhi

6. Father of Electricity:
Answer: Michael Faraday

7. The food item that provides energy for growth is:
Answer: Proteins

8. Pollination by agency of birds is named as:
Answer: Ornithophily

9. Which dance form is known as ‘Poetry in motion’?
Answer: Bharata Natyam

10. Mother Teresa was born in:
Answer: Yugoslavia

11. Decimal System of numbers is originated in:
Answer: India

12. Atom Bomb is based on:
Answer: Nuclear Fission

13. The first University in India was started at:
Answer: Kolkata

14. The title ‘Mahatma’ was given to Gandhiji by:
Answer: Rabindranath Tagore

15. The last district formed in Kerala is:
Answer: Kasaragod

16. Which State shares the boundaries with largest number of States?
Answer: Uttar Pradesh

17. The first Woman president of Indian National Congress is:
Answer: Annie Besant

18. Who is the chairman of the Loksabha?
Answer: The Speaker

19. How many players are there in a Hockey team?
Answer: 11

20. The famous ‘Gayatri Mantra’ is in:
Answer: Rigveda


21. The Samadhi of Morarji Desai is known as:
Answer: Abhay Ghat

22. Which town of Kerala is known as Kashmir of South India?
Answer: Munnar

23. The highest award in the field of science in India is:
Answer: India Science Award

24. The scientist who arranged elements according to the increasing atomic weight is:
Answer: Mendeleev

25. Arjuna award is associated with:
Answer: Sports and games

26. Chemical name of aspirin is:
Answer: Acetylsalicylic acid

27. OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) was formed in the year:
Answer: 1960

28. ‘Neermathalam Pootha Kalam’ was written by:
Answer: Madhavikutty

29. Why sodium is kept in Kerosene?
Answer: Sodium is highly reactive

Download the complete Solved Question paper of Kerala PSC Male Warden Examination conducted on 06-06-2009 in PDF file.

Kerala PSC Previous Question papers






Post a Comment

 
Top